ÖNE ÇIKANLAR :
AJANSTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 28 Mayıs 2013 Salı 10:09

Akhisar'da 554. Çağlak Festivali başladı

Akhisarda 554. Çağlak Festivali başladı


Manisa'nın Akhisar ilçesinde, 554. Çağlak Festivali ilimadamı Şeyh İsa’yı anma töreniyle başladı. Bosna Hersek Travmik Elçi İbrahim Paşa Medresesi öğrencilerin seslendirdiği ilahiler büyük beğeni topladı. Kur’ân tilavetinin ardından İlçe Müftüsü Ramazan Orhanlı dua etti. Katılımcılara Şeyh İsa’nın vasiyeti, meyve şekeri ve keşkek dağıtıldı.

Akhisar Belediyesi öncülüğünde her yıl düzenlenen ve Türkiye'nin en eski festivalleri arasında yer alan Çağlak'ın 554. yılı kutlanıyor. Belediye Hüsnü Kahraman Kültür Parkı gölet alanında başlayan festival, 2 haziran 2013'e kadar devam edecek. Etkinlikler, gölet alanındaki çeşitli noktalarda düzenlenecek. Festivali devam ettirmenin mutluluğunu yaşadığını belirten Akhisar Belediye Başkanı Hızlı, “Her şehir, sahip olduğu öykünün başkaları tarafından da bilinmesini ve öğrenilmesini ister. 9 bin yıllık geçmişe ve 5 bin yıllık şehircilik bilincine sahip Akhisarımız da işte böyle bir şehirdir. Çağlak Festivali, 554 yıldır bu şehrin derin hikayesini anlatıyor. İçindeki ritüeller, şehrin yaşanmışlıklarını ve tarihî değerlerini bugüne ve yarınlara aktarıyor. Bu birikimi bizden sonraki nesillere doğru bilgilerle aktarmaya çalışıyoruz. Bizim için önemli olan bu değerlerin, gelecek nesillerimiz için de anlamlı olmasını diliyorum.” dedi.

AK Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir ise, “Akhisarlılar çok güzel ve vefalı insanlardır, bunu 554 yıl öncesinden görüyoruz. Şeyh İsa Hazretleri ilim tahsili için Akhisar’dan ayrılmış, ilmini tahsil etmiş ve Molla Kasım Hocaefendi'den icazet aldıktan sonra doğup büyüdüğü yere koşarcasına geri gelmiş, bütün öğrendiklerini Akhisarlılara öğretmiş. Şeyh İsa’dan öğrendiklerimizi, bugün hep birlikte bizden sonraki nesillere aktarmak için çabalıyoruz.” şeklinde konuştu.

Akhisarlıların misafirperver, bilim ve sanatı seven insanlar olduğunu söyleyen CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel de, “Çok anlamlı, çünkü Şeyh İsa gitmiş, o münevver kişi eğitimini almış ve o eğitimden sonra Akhisar'a ışığını saçmak üzere dönerken Akhisarlılar, o günkü ulaşım şartlarında döneceğini kestirdikleri bir tarihte gidip bugün Çağlak olarak bildiğimiz alanda günlerce onu beklemiş ve coşkuyla karşılamışlar." dedi.

Akhisar'ı ilme, âlime ve aydına aşık bir şehir olarak gördüğüne işaret eden Manisa Valisi Abdurrahman Savaş ise, “Milletlerin belki de ruhunu oluşturan şey, onların atalardan miras, geleceğe aktaracakları kültürleridir. Bizim millet olarak en gurur duyacağımız hususlardan birisi de bu. Biz hocasının, aydınının, âliminin atından sıçraya çamuru bir onur olarak taşıyan yöneticilerinden yine âlimini günlerce bekleyen halkına kadar ilme değer veren bir kültürün mensuplarıyız ve bununla gurur duyuyoruz.” diye konuştu. 




KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER