ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 21 Şubat 2014 Cuma 20:28

Almanya'da NSU davası devame diyor


Almanya'da Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi'nde (OLG) devam eden Neonazi cinayetleri davası bu hafta üç duruşmayla devam etti. Almanya'da 2000 yılından itibaren sekizi Türk olmak üzere toplam 10 kişiyi öldüren aşırı sağcı terör örgütü Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) üyelerinin, para kazanmak için 'Monopoly' adlı oyundan yola çıkarak 30 adet 'Pogromly' adlı oyunu yaptıkları ortaya çıktı. Salı günkü ilk duruşmada, Beate Zschaepe, Uwe Mundlos ve Uwe Böhnhardt tarafından, aşırı sağcıların eğlence anlayışına göre dizayn edilen oyunun ismi Pogromly, 'şiddet kullanarak dışarı atmak' anlamına geliyor.

Oyunun kuralları, Yahudi düşmanlığı içerikliği olup, bazı Nasyonal Sosyalizm sembolleri kullanılmış. Federal Savcılık, bu oyunun terör örgütü üyelerinin siyasi görüşlerini yansıttığı kanaatinde. Öte yandan terör örgütü üyelerinin yer altına saklandıktan sonra Zwickau ve Chemnitz kentlerinde yedi farklı evde kaldıklarının tahmin edildiği kaydedildi.

86. DURUŞMANIN KONUSU ZSCHAEPE'NİN EVİNDE YAPILAN ARAMA OLDU

Çarşamba günkü duruşmada ifade veren bir polis memuru, 1998 yılında Beate Zschaepe tarafından kiralanan bir garaja bomba bulunması üzerine Zschaepe'nin evinin de mahkeme kararı beklenmeden arandığını ifade etti. Evde toplumun huzurunu bozabilecek bir saldırıda kullanılmak için bomba olabileceği şüphesi üzerine Zschaepe'nin evine giden polisler, kapıyı kimsenin açmaması üzerine çilingir getirtip kapıyı açtırmış. Eve giren polisler, bir odada çok sayıda silah ve aşırı sağcı materyalle karşılaşmış.

Görgü tanığının ifadesinin ardından başsanık Zschaepe ve diğer sanık Ralf Wohlleben'in avukatları, evde yapılan aramanın mahkemeden izin alınmadan yapıldığı için elde edilen bulguların mahkemede kullanılamayacağını iddia etti. Savcılık ise buna karşı çıktı.

ÖNEMLİ ŞAHİT B. SUSMAYI TERCİH ETTİ

Perşembe günkü duruşmaya katılan Max Florian B. ise, hakkında terör örgütü NSU'ya yardımcı olabileceği gerekçesiyle soruşturma yürütüldüğü için susma hakkını kullandı. B.'nin, terör örgütünün üç üyesine 1998 yılından sonra yer altına indikten sonra saklanmak için yer sağladığı tahmin ediliyor. Bunun üzerine 2011 yılında B.'nin ifadesini alan iki polis, B.'nin neler anlattıklarını söylediler. Polisler, B.'nin terör üçlüsüne kalacak oda verdiğini ve belli bir süre sonra başka bir yere taşındıkları halde onlarla irtibatta kalmaya devam ettiğini söylediğini dile getirdi. B. ayrıca, başsanık Zschaepe'nin üçlü grup arasında 'eşit haklara sahip' rolü olduğunu anlatmış.

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER