Avrupa Parlanmenosu'nun Gezi Parkı protestolarına sert polis müdahaleleri ve hükümetin tutumun görüşmek için dün başlayan 'Türkiye'deki durum' oturumuna ilişkin karar metni, bugün oy çokluğuyla kabul edildi.
Metinde Başbakan Erdoğan'a yönelik eleştiriler dikkat çekiyor.
AP GENEL KURULU'NDA TÜRKİYE KARARI OYÇOKLUĞUYLA KABUL EDİLDİ (Haberi okumak için tıklayınız!)
Avrupa Parlementosu (AP) tarafından Gezi Parkı eylemleri hakkında bugün alınan kararda, Başbakan Erdoğan ve Türk hükümetine sert eleştiriler yöneltildi. Avrupalı parlamenterler, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın eylemler karşısındaki üslup ve tavırlarını ise övdü.
Parlamentonun Strasbourg'daki genel kurul toplantılarında oy çoğunluğuyla kabul edilen kararda, "Başbakan Erdoğan ve Türk hükümetinin eylemler karşısındaki sert tepkilerinin üzüntü verici" olduğu ifade edildi.
"Başbakan Erdoğan ve hükümetin uzlaşı için inisyatif almayı, özür dilemeyi veya Türk halkının bir kesiminin tepkilerini anlamayı reddetmesi Türk toplumunun daha da kutuplaşmasına neden olmuştur" ifadeleri kullanıldı.
Avrupa Parlamentosu, buna karşılık, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın kriz karşısındaki tutumlarını "memnuniyet verici" olarak değerlendirdi.
Gül ve Arınç'ın gerginliğin yatışması amacıyla muhalefetle görüşmeleri ve Taksim Platformu ile diyaloglarından övgüyle söz edildi. Polisin eylemcilere karşı kullandığı aşırı ve orantısız gücün eleştirildiği kararda, aşırı şiddete başvuran polis memurlarının yargı önüne çıkarılması istendi.
DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI KARARI YOK HÜKMÜNDE SAYDI! (Haberi okumak için tıklayınız!)
LAİKLİK VURGUSU
Avrupa Parlamentosu, Türk hükümetinden "Türk toplumunun çeşitlilik ve çoğulculuğuna saygı duyması ve laik yaşam biçimlerini muhafaza etmesini" istedi.
Türkiye'de basın özgürlüğünün gerilediğinin, sansür ve otosansürün de yaygınlaştığının belirtildiği kararda, Türk hükümetine yeni bir medya yasası hazırlaması çağrısında bulunuldu.
Kararda, kentsel ve bölgesel kalkınma projelerinde halkın görüşünün alınması da isteniyor.
AP kararının Türkiye açısından hukuksal bir yaptırımı yok, ancak Gezi Parkı eylemleri hakkında Avrupa'daki genel havayı yansıtması bakımından siyasi öneme sahip.