3 yıldır çıkmaza giren Avrupa Birliği-Türkiye ilişkilerinde yeni bir durgunluk dönemine mi giriliyor yoksa yeni bir sayfa mı açılıyor? Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları bu kararı vermek üzere bugün Lüksemburg'da bir araya geliyor.
Uzun sürenin ardından açılması planlanan fasla Almanya karşı çıkıyor, Avrupa Birliği'nin genelinden ise, “Türkiye’nin ilerlemesini bloke etmek hata olur” mesajları yükseliyor.
Avrupa Birliği Türkiye ilişkilerinde yine kritik sayılabilecek bir gün…Geçen hafta Türkiye ile açılacak yeni fasıl konusunda son kararı veremeyen Daimi Temsilciler Komitesi’nin ardından konu, bu kez bir üst düzeydeki karar organı olan Dışişleri Konseyi’nin gündeminde.
3 yıllık kısır döneme son verebilecek 22'inci faslın açılmasına Almanya ile Hollanda, son olayları gerekçe göstererek karşı çıkıyor.
MERKEL'DEN TÜRKİYE'Yİ KIZDIRACAK ADIM! (Haberi okumak için tıklayınız!)
Merkel'in Gezi Parkı eylemlerine polisin müdahalesini eleştirmesinin ardından Ankara-Berlin arasında tansiyon yükselmiş, Büyükelçiler karşılıklı olarak Dışişleri Bakanlıklarına çağrılmıştı. Dışişleri Bakanları'nın toplantısı öncesinde, Avrupa’dan ise Almanya’nın tavrına tepki mesajları gelmeye devam etti.
Avrupa Parlamentosu üyeleri, 'Türkiye'ye kapıyı kapatmak akılcı olmayacak' mesajı veriyor, parlamentonun Sosyalist Grup Başkanı Swoboda da, Almanya Başbakanı Merkel’e “Türkiye’deki krizle baş etmenin en iyi yolu fasıl açmak” diye sesleniyor.
"TÜRKİYE'Yİ BLOKE ETMEK HATA OLUR"
İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt de, “Şu an Türkiye'nin Avrupa Birliği yönünde ilerlemesini bloke etmek büyük bir hata olur" sözleriyle Almanya’ya seslendi.
Avrupa’nın Türkiye ile yeni dönem ilişkilerini belirleyecek kritik karar öncesi Alman Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ise “iyi bir yoldayız, çalışmalar devam ediyor” diyerek gerginliği azaltıcı adımlar atmayı tercih etti.
Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları toplantısından çıkacak muhtemel bir “fasıl açılmasın“ kararının Ankara-Brüksel hattında yeni bir yara açacağı belirtiliyor. Diplomatik kaynaklara göre, başlığın açılmaması durumunda, Avrupa Birliği nezdindeki daimi temsilcinin danışmalarda bulunmak üzere Ankara’ya çağrılması seçenekler arasında.
"TÜRKİYE İLE MÜZAKERELERİ DURDURMAK YERİNE ANGAJMAN POLİTİKALAR"
AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Türkiye ile müzakereleri durdurmak yerine angajman politikalarının daha iyi bir seçenek olacağını söyledi.
Lüksemburg’daki AB dışişleri bakanları toplantısı öncesi soruları cevaplayan Ashton, “Türkiye hakkındaki görüşümün çok açık olduğunu biliyorsunuz. Türkiye’nin geleceğinin bizimle birlikte olduğuna inanıyorum ama yapılması gereken tüm işlerde büyük gelişme kaydedilmeli.” dedi.
Türkiye’deki gelişmeler hakkında endişelerini dile getirdiklerini ifade eden Ashton, “Üye ülkelerin nasıl karar vereceğini beklemek zorundayız. Ama genel olarak angajman politikalarının çok daha iyi seçenek olduğunu düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.