Fransa, Türkiye'de yaşayan veya Türkiye'yi ziyaret edecek vatandaşlarına Irak ve Suriye'deki askeri operasyonlar nedeniyle güvenlik uyarısında bulundu. Benzer uyarılar diğer Avrupa ülkelerinden de geliyor.
Fransız Dışişleri Bakanlığı, IŞİD'le mücadelenin yarattığı güvenlik riski nedeniyle, çoğu Ortadoğu coğrafyasındaki 30 ülkede ikamet eden veya bu ülkeleri ziyaret edecek olan vatandaşlarına "terör riskine karşı dikkatli davranmaları" uyarısında bulundu. Bu ülkelerin arasında Türkiye de yer alıyor.
Bakanlığın uyarı mesajında, Türkiye'de yaşayan Fransız vatandaşlarının, bugüne kadar yapmadılarsa kendilerini Fransız konsolosluklarına kaydettirmeleri, Türkiye'yi ziyaret edecek Fransızların ise Fransa Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesindeki özel bölümde Türkiye'ye gittiklerine dair kendilerini kaydettirmeleri tavsiye ediliyor.
Fransa ayrıca Türkiye'de yaşayan veya Türkiye'yi ziyaret edecek vatandaşlarından ülkenin Suriye ve Irak sınırlarından "kaçınmalarını" istedi. Başta Hatay olmak üzere, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin ve Şırnak kentlerine gidilmemesi tavsiyesinde bulundu. Terör riski nedeniyle "kamuya açık yerlerde" olağanüstü dikkatli olunmasının not edildiği uyarı mesajında, başta İstanbul'da Taksim ile Ankara'da Kızılay olmak üzere gösteri düzenlenen yerlerden kaçınılması da tavsiye ediliyor.
İngiltere'nin uyarısı
Fransa gibi İngiltere de Türkiye'de yaşayan veya Türkiye'yi ziyaret eden vatandaşlarını Suriye sınırına gitmemeleri konusunda uyardı. İngiliz Dışişleri Bakanlığı, başta Şanlıurfa'nın Akçakale ve Ceylanpınar ilçeleri olmak üzere, Suriye sınırından Türkiye'nin içine doğru 10 kilometrelik alandan "kaçınılması" uyarısında bulundu. İngiltere, mecbur kalınmadıkça Hakkari, Şırnak, Siirt ve Tunceli'ye de gidilmemesi tavsiyesinde bulunuyor.
Polonya da Türkiye'ye gidecek vatandaşlarına Suriye ve Irak sınırı uyarısında bulundu. Polonya Dışişleri Bakanlığı, Polonyalılardan, genel olarak Türkiye'nin güneydoğu illerine gitmemelerini istedi.
Belçika Dışişleri Bakanlığı ise internet sitesinden yayımladığı mesajda, Türkiye'ye seyahatlerin genelde sorunsuz geçtiğini belirtmekle birlikte, vatandaşlarına eylem ve yürüyüşlerin gerçekleştiği mekanlardan uzak durulması çağrısında bulundu. Suriye ve Irak'ta yaşananların, Türkiye ile bu ülkeler arasındaki sınırda hissedildiğine vurgu yapan Belçika hükümeti, zorunlu olmadıkça bu bölgelere gidilmemesi konusunda Belçikalıları uyardı.
Benzer bir uyarı da İsviçre hükümetinden geldi. Bern; Türkiye'nin Suriye ve Irak sınırlarının "riskli" olduğunu belirterek, vatandaşlarına "bu bölgelerden kaçınmaları" uyarısında bulunuyor.
Danimarka Uyarısı
IŞİD tarafından yayınlanan video kayıtlarında Danimarka’nın da hedef ülkeler arasında gösterilmesi üzerine Dışişleri Bakanlığı Türkiye’ye gidecek Danimarkalılar'ın dikkatli olmalarını istedi.
Dışişleri Bakanlığı tarafından ’ya yapılan açıklamada, Danimarka dışına seyahat edenler için bakanlığın internet sayfasındaki tavsiyelerin sık güncellendiği belirtilirken, Türkiye’nin her zaman rizikolu ülkeler arasında gösterildiği belirtildi. Bakanlık yetkilisi yıllardan bu yana devam eden PKK terörü, Gezi olaylarından sonra ortaya çıkan gerginlik, kap kaç yöntemli hırsızlık, trafik kazaları gibi olaylar nedeniyle Türkiye’ye gidecek Danimarkalıların uyarıldığını ifade etti. Seyahat tavsiyelerinin, güvenlik ve terör, rizikolu coğrafya bölgeleri, işlenen suçlar, seyahat şartları, hastalık sigortası gibi 11 maddeden oluştuğuna dikkat çekildi. Türkiye’ye gideceklerin mutlaka tavsiyeleri okumaları gerektiğini belirten bakanlıktan bir yetkili şöyle dedi:
"Hiçbir vatandaşımıza şu ülkeye seyahat etmeyin demeyiz. Ancak vatandaşlarımızı uyarmak ve tavsiyelerde bulunmak zorundayız. Türkiye’de bombalı saldırılar olduğu zaman bile 'Türkiye’ye gitmeyin' demedik. Ama sayfamızda veya havaalanlarına astığımız afişlerde uyarılarda bulunduk. Şimdi de durum değişti. Danimarka IŞİD ile mücadelede ABD ve diğer ortak güçlerin yanında yer aldığı için hedef gösteriliyor. Türkiye’ye veya diğer savaş bölgelerine seyahat edeceklere gizli servis PET’in İnternet sayfasına girerek uyarıları okumaları tavsiyesinde bulunuyoruz."
Uyarıda, şöyle devam edildi:
"Türkiye’ye seyahat edecek herkesin Suriye sınırına 10 kilometreden fazla yaklaşmaması ve bölgede ikamet etmemesi tavsiyesinde bulunuyoruz. Suriye’den Türkiye’ye terör saldırıları olabilir. PKK saldırıları normalde güney doğu bölgesinde gerçekleşiyor ancak büyük şehirlerde, özellikle Ege ve Akdeniz kıyılarında saldıralar olabilir. Tüneller, halkın kalabalık olduğu, minibüs, halk otobüsleri, alışveriş merkezlerinden uzak durmak yararlı olur. Polisin gaz ve su sıktığı yerlerde uzak durulması da tavsiye olunur."
"TÜRKİYE’NİN ADI YOK"
Gizli servis PET’in sayfasında da Danimarka’nın İslami terör örgütlerinin hedefi bir ülke olduğuna dikkat çekilerek, güvenli olmayan ülkeler ve bazı ülkelerde güvenli olmayan bölgelerden uzak durulması tavsiyesinde bulunuldu. Ancak tavsiyelerde, Afganistan, Pakistan, Ortadoğu ülkeleri, kuzey batı ve doğu Afrika bölgeleri Danimarkalılar için tehlikeli bölgeler gösterilirken Türkiye’nin adından söz edilmedi.