Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ülkede bulunan Osmanlı ve Türk eserlere sahip çıktıkları için Macar halkına teşekkür etti. Gül, ‘‘Macaristan’daki Osmanlı-Türk mirasına ait eserlerin korunması ve restorasyonundaki hassasiyetleri için Macar halkına ve hükümetlerine teşekkür ediyorum.’’ dedi.
Resmi ziyaret için Macaristan’da bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Macaristan Cumhurbaşkanı Janos Ader ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu. Cumhurbaşkanı Gül, görüşmelerin gayet verimli geçtiğinin altını çizdi. Geçen sene Türkiye ile Macaristan ilişkisinin stratejik ortaklık seviyesine yükseltildiğine dikkat çeken Gül, ticari hacmin 2 milyar dolardan 5 milyar dolara çıkartma noktasında hemfikir olduklarını kaydetti. Her iki ülkede karşılıklı yatırımları artırmak istediklerini belirten Gül, ‘‘Türkiye’de büyük bir ekonomik potansiyel var. Avrupa’nın altıncı büyük ekonomisi. 150 milyar soların üstünde GSMH’si ile inanıyorum ki bu Macar yatırımcıların çok ilgisini çekecektir.’’ diyerek beraberinde çok sayıda işadamıyla Macaristan’a geldiğini hatırlattı.
‘TÜRKİYE, AVRUPA’NIN ALTERNATİF ENERJİ GÜZERGAHI’
Özellikle enerji konusunda yapılacak işbirliğini biraz daha detaylı konuştuklarını ifade eden Gül, ‘‘Nükleer enerjiden, gaz ve diğer alternatif enerji alanlarında işbirliği potansiyeli olduğunu gördük. Türkiye , Avrupa’nın güvenli enerji kaynaklarına ulaşması için alternatif imkanlar sunan önemli bir güzergahtır. Özellikle Kafkas ve Ortadoğu kaynakları için.’’ şeklinde konuştu.
‘OSMANLI MİRASINA SAHİP ÇIKTIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER’
Görüşmelerde kültürel işbirliğini de ele aldıkarını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, ‘‘Macaristan’daki Osmanlı-Türk mirasına ait eserlerin korunması ve restorasyonundaki hassasiyetleri için Macar halkına ve hükümetlerine teşekkür ediyorum.’’ dedi. AB içerisinde Macaristan’ın desteğinden büyük bir mutluluk duyduklarını ifade ederek Macaristan’ın AB’deki Türkiye’nin Dostları Grubu’nda yer aldığını hatırlattı.
‘İKİ ÜLKE ARASINDA 32 ANLAŞMA İMZALANDI’
Macaristan Cumhurbaşkanı Janos Ader ise iki ülke arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkileri nasıl güçlendirebileceklerini görüştüklerini ifade ederek ‘‘İyi bir dost ve stratejik işbirliğimiz olan bir ülke. İki ülke arasındaki ilişkileri nasıl güçlendirebileceğimizi konuştuk. İki ülke arasında geçtiğimiz yıl 32 anlaşma imzalandı. Geçtiğimiz 10 yılda Türkiye ekonomik alanda muazzam başarılar elde etti. 2002-2013 arasında gayrı safi milli hasılası 3 katına çıktı. Ticaret hacmi artıyor. Son 10 yılda 4 katına çıktı.’’ dedi.
Macar Cumhurbaşkanı Ader ise kültürel ilişkilere de değinerek ‘‘İki ülke arasında kültürel ilişkiler çok önemli. Budapeşte’de Osmanlı Türk döneminden kalan eserlerin restorasyonu konusunda başarılı işbirliği sürdürülüyor. Eğitim alanındaki işbirliğini nasıl genişletilebileceğini de konuştuk.’’ sözlerine yer verdi.
Ortak basında toplantısında cumhurbaşkanlarının programlarının yoğunluğunu sebebiyle basın mensuplarından soru alınmadı.