Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından ilk ziyaretini KKTC’ye yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC’li mevkidaşı Derviş Eroğlu ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu. Kıbrıs meselesine ilişkin açıklamalarda bulunan Erdoğan, adada barışın elde edilmesine yönelik isteklerinin yalnızca adanın kuzeyine değil tamamına hayat verebileceğini dile getirerek, “Yeter ki bizim uzattığımız barış eline karşı taraftakiler de aynı şekilde mukabelede bulunsun. Bizim isteğimiz Doğu Akdeniz’in bu güzel adasında yeşerecek barış ortamının bölgenin çok daha ötesinde, çok daha büyük ve kapsamlı bir barışın, kalkınmanın, işbirliğinin yolunu açmasıdır” dedi.
“TÜRKİYE, KIBRISLI TÜRKLERİN AZINLIK HALİNE GETİRİLMESİNE İZİN VERMEYECEKTİR”
Bu süreçte Birleşmiş Milletler başta olmak üzere diğer anavatan ve garantör Yunanistan, garantör İngiltere ve Türkiye’nin müttefiki ABD dahil olmak üzere ilgili ülkelerle de tam bir işbirliği içerisinde hep bir adım önde olma konusunda kararlı olduklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Mevcut durumun ilanihaye devam etmesine izin verilmesi asla mümkün değildir. Bunun da özellikle altını çiziyorum. Adanın ortak sahibi olan Kıbrıs Türk halkının eşit statüsünü güvence altına alacak kalıcı bir anlaşmaya bir an önce varılması müşterek hedefimizdir. Bu hedef ve anlayış çerçevesinde Kıbrıs’ta iki kesimlilik, siyasi eşitlik, eşit statüyü haiz iki kurucu devleti içeren yeni ortaklık gibi Yerleşik Birleşmiş Milletler Parametreleri temelinde bir çözümün ortaya çıkması için Kıbrıs Türk tarafının sürdürdüğü çabalara tam destek veriyoruz. Temennimiz 2008’den beri devam eden bu son süreçte bugüne kadar sarf edilen çabaların heba edilmemesi, zamanın boşa harcanmamasıdır” şeklinde konuştu.
Erdoğan şöyle devam etti:
“Mevcut fırsat penceresinin sonsuza kadar açık kalamayacağı herkes tarafından artık idrak edilmelidir. Birleşmiş Milletler sürecini zamana yayıp Türk tarafını ve uluslararası camiayı oyalamaya kimsenin hakkı yoktur. 2004 yılında düzenlenen referandumlar başta olmak üzere uzlaşı ve ortaklık yönündeki iradesini en açık şekilde ortaya koyan Kıbrıs Türk halkının çözümsüzlüğün mağduru haline gelmesine asla izin vermeyiz. Şu gayet iyi bilinmelidir ki; Türkiye, Kıbrıslı Türklerin bir Kıbrıs Rum Devleti’nde azınlık haline getirilmesine de asla izin vermeyecektir.”
“KIBRIS TÜRKÜ’NÜ GÜVENLİ, HUZURLU VE AYDINLIK BİR GELECEK BEKLEMEKTEDİR”
Türkiye’nin de katkılarıyla KKTC’de son yıllarda gerçekleşen kalkınma hamlesi ve ona bağlı ekonomik büyümenin kendilerini gururlandırmakta olduğunu belirten Erdoğan, “Bugün karşımızda 30 yılını geride bırakmış, kendi ayakları üzerinde duran ve bölgede örnek olabilecek modern bir demokratik devlet yapısı bulunmaktadır. Bu bağlamda Kıbrıs Türk halkının refah düzeyinin daha da arttırılması için adımlar atılırken saydam, verimli, etkin ve hesap verebilir bir yönetim anlayışının kamu yönetimine hakim kılınması gereklidir” diye konuştu.
Ekonomideki gelişmeyi kalıcı hale getirmek için öncü sektörler olan turizm ve yüksek öğretim alanlarındaki başarıların önemli olduğunu ancak bunu yeterli bulmadıklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bu noktadan daha ileri gitmek ve önümüzdeki 10 yıl içinde KKTC’yi Doğu Akdeniz’de bir çekim merkezine dönüştürerek kişi başına milli geliri 2 katına çıkartmak ortak hedefimiz olmalıdır. Türkiye de Kıbrıs Türk halkı da bu konuda gerekli kararlılığa sahiptir. Türkiye Cumhuriyeti, Kıbrıs Türkü’nün huzur, refah, kalkınma ve güvenliğinin sağlanması, hukukunun korunması için üzerine düşeni yapmayı bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sürdürecektir. Büyüyen ve gelişen Türkiye, her zaman olduğu gibi Kıbrıslı Türk kardeşleriyle tam bir dayanışma içerisinde olacaktır. Kıbrıs Türkü’nü güvenli, huzurlu ve aydınlık bir gelecek beklemektedir” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Tabi özellikle şundan dolayı da çok çok mutluyum; uluslararası camianın, yavrularını Kuzey Kıbrıs’ı seçmek suretiyle buraya göndermesi buradaki üniversitelerimizde okuyan öğrenci sayımızın artık 60 bini aşarak, 63 bin civarına varmış olması aslında Kuzey Kıbrıs’ın nasıl bir çekim merkezi haline geldiğini göstermesi bakımında çok çok önemli. Tabi burada kalmayacağız, bu daha da gelişecektir. Buna da inancım tamdır.”
“Turizmde gelir itibariyle artık yarım milyarı aşkın bir rakama ulaşan bir Kuzey Kıbrıs var” diyen Erdoğan, bunun, Kuzey Kıbrıs turizminin bu noktada nasıl bir geleceğe yürüdüğünü göstermesi bakımından önem arz ettiğine dikkat çekti.
“SABRIN, TAHAMMÜLÜN DE ARTIK BİR NİHAYETİ VARDIR”
Gittiği her yerde, uluslararası bütün görüşmelerde, buluşmalarda Kıbrıs ve Kuzey Kıbrıs’ın bir numaralı gündem maddesi olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Konuyla ilgili olarak da uluslararası camiada açılan ofislerle birlikte Kuzey Kıbrıs altyapısını oluşturmaya devam etmektedir. Temennim odur ki adil, kapsamlı, kalıcı bir çözümle inşallah neticeye varırız ama dediğim gibi sabrın, tahammülün de artık bir nihayeti vardır ve bir an önce bu konuda bir neticeye ulaşırız diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.
(İHA)