ABD, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, İngiltere ve AB'den oluşan G-7 ülkeleri, Rusya'nın Kırım Özerk Cumhuriyeti'ne askeri müdahalesini kınadı.
Beyaz Saray, G-7 ülkelerinin ortak açıklamasını yayımladı.
G-7 açıklamasında, “Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, İngiltere ve ABD liderleri ve AB Konseyi ve AB Komisyonu başkanları olarak, bugün Rusya Federasyonu’nun Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine açık ihlalini kınamak için bir araya geldikleri" belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:
"Rusya’nın bu ihlali, onun BM sözleşmesi altındaki yükümlülükleri ve Ukrayna ile 1997 yılında imzaladığı anlaşma ile tezatlık göstermektedir. Rusya’ya, bölgede güvenlik veya insan hakları konusunda oluşabilecek kaygılarını, Ukrayna ile doğrudan müzakerelerle ve/veya BM veya Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı himayesindeki uluslararası gözlemci veya arabulucular aracılığıyla ele alması çağrısı yapıyoruz. Bu çabalara da yardımcı olmaya hazırız”.
G-8 toplantısı hazırlıkları durduruldu
G-7 ülkeleri, tüm taraflara güçlü biçimde sorumlu ve itidalli davranmaları ve tansiyonu düşürmeleri çağrısında bulunarak, “Rusya’nın Ukrayna’daki eylemlerinin G-7 ve G-8’in değer ve prensiplerinin ihlali anlamına geldiğini'' belirtti.
Açıklamada, “G-8’in anlamlı tartışmalar yürütebileceği bir ortam oluşana kadar Haziran ayında Rusya’nın Soçi kentinde düzenlenecek G-8 Zirvesi’ne hazırlık çalışmalarının askıya alınmasına karar verilmiştir'' ifadeleri kullanıldı.
G-7 ülkelerinin, Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğü ile kendi geleceğini seçme özgürlüğünü destekleme noktasında birlik içinde olduğu kaydedilen açıklamada, Ukrayna'da sağlıklı bir siyasi ve ekonomik ortam ile istikrarın sağlanması çabalarında bu ülkeye yönelik taahhütlerinin sürdüğü belirtildi.
G-7 ülkeleri, ''Ukrayna’nın, yeni programı müzakere etmek ve reformları uygulamak için IMF ile birlikte çalışmasını destekliyoruz. IMF yardımları, Dünya Bankası, diğer uluslararası finansal kurumlar, AB ve ikili kaynaklardan gelecek diğer ek yardımların önünü açmakta kritik önemdedir.” ifadesini kullandı.
Ukrayna'ya destek
Öte yandan G7 ülkeleri maliye bakanları, Ukrayna’ya güçlü mali destek sağlama taahhüdünde bulundu. IMF ise bu hafta Ukrayna'ya ilk ekibini gönderiyor.
ABD Hazine Bakanlığı, G7 Maliye Bakanlarının ortak açıklamasını yayınladı. Buna göre, G7 Maliye Bakanları, Ukrayna’daki durumu yakından izlediklerini belirterek, Ukrayna’daki yeni hükümete geçişin, ülkedeki finansal istikrarı tekrar sağlayacak, ekonomik potansiyellerin önünü açacak ve Ukrayna halkının ekonomik anlamdaki arzularını daha iyi başarmalarına imkan sağlayacak acil ihtiyaç duyulan piyasa odaklı reformların uygulanması için eşsiz fırsat sunduğunu kaydetti. Maliye Bakanları, "Ukrayna’ya güçlü mali destek sağlama taahhüdünde birleştik” ifadesini kullandı.
Bu noktada özellikle, politika tavsiyeleri ve finansman yoluyla Ukrayna’nın acil ekonomik zorluklarını en iyi ele alacak kurumun IMF olduğunu belirten G7 Maliye Bakanları, IMF’nin bu hafta, Ukraynalı yetkililerle teknik meseleleri ve politika tartışmalarını başlatmak üzere bu ülkeye ekibini gönderecek olmasından duydukları memnuniyeti de dile getirdi.
IMF yardımlarının, Dünya Bankası, diğer uluslararası finansal kurumlar, AB ve ikili kaynaklardan gelecek diğer ek yardımların önünü açmakta kritik önemde olduğuna işaret eden G7 Maliye Bakanları, makro ekonomik ve düzenleyici konuları ele alma ile yolsuzluklara karşı mücadelede Ukrayna’yı desteklemek için teknik yardımları da hızlı bizimde harekete geçirme taahhüdünde bulundu.
G7 Maliye Bakanları, “Diğer kaygılı uluslararası toplum üyelerinin (bize) katılımından da memnuniyet duyarız” ifadesini kullandı.