G8 zirvesine katılan liderlerin, Suriye'deki krizin müzakereler ve barışçıl bir şekilde sonlandırılması konusunda uzlaşma sağladığı belirtildi.
"BARIŞÇIL BİR ŞEKİLDE SONLANDIRILSIN"
G8 zirvesine katılan liderler adına yapılan açıklamada, "Suriye'deki krizin müzakereler ve barışçıl bir şekilde sonlandırılması konusunda uzlaşma sağlanmıştır" denildi.
İngiltere Başbakanı David Cameron, G8 ülkelerinin tüm Suriyelilerin onay vereceği bir Suriye hükümetini destekleyeceğini söyledi.
Cameron, Kuzey İrlanda'da yapılan G8 zirvesinin sonunda basın toplantısı düzenledi. G8 grubunda Suriye konusunda "çok farklı görüşlerin" olduğunun herkes tarafından bilindiğini belirten Cameron, "Ama hepimiz bu sorunu çözümlemek ve Suriye halkına istedikleri değişikliklerde yardımcı olma istiyoruz" dedi.
G8 Zirvesi'nde Suriye ilgili yedi nokta üzerinde anlaştıklarını belirten Cameron, bunlardan ilkinin Suriye'ye insani yardımı artırma kararı olduğunu ve 1,5 milyar dolarlık yeni yardımda bulunacaklarını kaydetti. Diplomatik baskıyı artırarak, Suriye'de tüm tarafları müzakere masasına getirmeye karar verdiklerini de söyleyen Cameron, G8 ülkelerinin Suriye konusunda üzerine anlaştıkları diğer hususları şöyle sıraladı:
"Geçici bir yönetimi sağlayacak Cenevre sürecini desteklemek; Irak'tan dersler çıkararak, devletin temel kurumlarının geçiş sürecinde korunmasını sağlamak; Suriye'yi teröristlerden ve aşırılık yanlılarından arındırmak için çalışmak; kimyasal silah kullanımını kınamak; Sünni, Şii ya da Alevi değil tüm Suriyelilerin onayını alan bir Suriye hükümetini desteklemek."
Bu anlaşmaya varmanın kolay olmadığını belirten Cameron, "Bu anlaşma ancak açık, samimi ve liderler arası görüşmelerle mümkün oldu. Masanın etrafındaki her lider sadece sözlerin, Suriye'deki soruna son vermeyeceğini biliyor" diye konuştu.
ESED'E "GÖREVİ BIRAK" ÇAĞRISI YAPILMADI, RUSYA'NIN DEDİĞİ OLDU
Cameron'ın Suriye konusunda G8 liderlerinin anlaşmaya vardığı 7 nokta arasında "Esed'e görevini bırakma" çağrısının bulunmaması dikkati çekti. Esed rejimine verdiği destek ile bilinen Rusya'nın, "Esed'in görevinden ayrılması ve yerine geçici bir hükümetin kurulması gerektiği" ifadesinin yer aldığı bir sonuç bildirisine imza atmak istemediği basına yansıdı.
İngiltere Başbakanı David Cameron, G8 ülkelerinin uluslararası şirketlerin vergi ödemelerini takip edecek yeni bir mekanizma üzerinde anlaştıklarını söyledi.
Cameron, Kuzey İrlanda'da yapılan G8 Zirvesi'nin sona ermesinin ardından basın toplantısı düzenledi. Cameron, G8 zirvesinin gündeminin vergilendirme, ticaret ve şeffaflık olduğunu belirterek, bu üç konuda da iki günlük zirvede ilerleme kaydettiklerini söyledi.
Zirvede, AB ile ABD arasında "tarihin en büyük ikili serbest ticaret anlaşmasının" müzakerelerine başlama kararı aldıklarını belirten Cameron ayrıca, vergilendirme ve şeffaflık konularında kuralları yeniden düzenleme potansiyeli olan "Lough Erne deklarasyonu" üzerinde anlaştıklarını belirtti. Cameron, G8 liderlerinin çok uluslu şirketlerin vergi ödemelerini takip edecek yeni bir uluslararası mekanizma üzerinde uzlaşı sağladıklarını da kaydetti.
Vergilendirme dışında, terörle ve aşırıcılıkla mücadele çabalarını artırma kararı da aldıklarını da belirten Cameron, "Bu, Libya hükümetine ve halkına daha fazla desteği de içeriyor. Ayrıca teröristlerin rehin alma olaylarında fidye ödemeye son verecek bir deklarasyonu imzaladık" dedi.
Bu arada İngiltere, 7 bin Libya askerini eğitme kararı aldı. Cameron, eğitime bazı G8 ülkelerinin de destek verebileceğini söyledi ancak bu ülkelerin isimlerini açıklamadı.