İngiliz hükümetinin yasal değerlendirmesine göre, BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri olan Rusya ve Çin veto etse dahi yapılacak olası saldırı "insani müdahale" temelinde meşru sayılabilir.
İstihbarat yetkililerinin İngiltere Başbakanı David Cameron'a, Suriye rejiminin büyük olasılıkla geçen haftaki kimyasal saldırıdan sorumlu olduğunu bildirdiği kaydedildi.
Bu arada, İngiliz Parlamentosu'nun alt kanadı Avam Kamarası'nda Suriye'ye olası bir askeri müdahale konusu görüşülmeye başlandı. Oturumun sonunda, "prensipte askeri müdahaleyi" öngören hükümetin önergesi oylanacak. Ancak muhalefetteki İşçi Partisi'nin bugün, BM denetçilerinin raporunun beklenmesi gerektiğini gerekçe göstererek karşı oy vermesi bekleniyor. Suriye'ye askeri müdahale konusunda hükümetin siyasi yetki almasıyla ilgili ikinci oylamanın ise gelecek hafta yapılması öngörülüyor.
İZİN ÇIKMADI
İngiltere parlamentosunda Suriye'ye olası askeri müdahale oylaması sona erdi. Hükümetin parlamentoya sunduğu Suriye önergesi, 272 evet oyuna karşılık 285 hayır oyuyla reddedildi.
İngiltere Başbakanı David Cameron, sonuçla ilgili yaptığı açıklamada, parlamentonun almış olduğu kararın açık olduğunu ifade ederek, “Parlamento müdahale istemiyor ve ben de buna göre hareket edeceğim" dedi. İngiliz basını, David Cameron'un bu sonuçla zor duruma düştüğünü savundu. Koalisyon hükümetinin önergesine hayır oyu verenler arasında muhafazakar milletvekillerinin de olduğu bildirildi.