Malezya, 8 Mart'ta başkenti Kuala Lumpur'dan Çin'in başkenti Pekin'e gitmek üzere 227 yolcusu ve 12 kişilik mürettebatıyla havalandıktan kısa bir süre sonra kaybolan uçağı arama çalışmalarına katılan ülke sayısının 25'e yükseldiğini açıkladı.
Savunma Bakanı Hishammuddin Hüseyin, gazetecilere yaptığı açıklamada, arama çalışmalarının Orta Asya'dan Hint Okyanusu'na genişletildiğini belirterek, Başbakan Necip Rezak'ın Bangladeş, Türkmenistan, Kazakistan ve Hindistan yönetimleriyle görüştüğünü ayrıca 22 ülkenin büyükelçiliklerinin bilgilendirildiğini ifade etti.
Ulaştırma Bakanı da olan Hüseyin, arama çalışmalarını derinleştirmek amacıyla güzergahtaki ülkelerden uydu ve radar verileri, hava değerlendirmeleri gibi bilgilerin talep edildiğini belirterek, çalışmalara katılan ülke sayısının 25'e çıktığını kaydetti.
Bu arada Malezyalı yetkililer Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Pakistan, Bangladeş, Hindistan, Çin, Burma, Laos, Vietnam, Tayland, Endonezya Avustralya ve Fransa ile temasa geçti.
Öte yandan, 18 bin saat uçuş deneyimi olduğu bildirilen 53 yaşındaki pilot Zaharie Ahmed Şah'ın uçak simülatörünü kendisinin yaptığı ve sosyal paylaşım sitesi olan youtube'da ilgili bir videonun bulunduğu belirtildi.
İngiliz Daily Mail gazetesi manşetten yayımladığı haberde, kaptan pilot Ahmed Şah'ın siyasi protesto nedeniyle uçağı kaçırdığını iddia etti.
Ahmed Şah'ın ülkenin muhalif liderlerinden Enver İbrahim'i desteklediği iddia ediliyor.
Uçağın kaybolmasından bir gün önce ülkede, bir erkek yardımcısına fiili livatayla suçlanan ve Yüksek Mahkemede beraat eden muhalefet lideri Enver İbrahim, Temyiz Mahkemesince suçlu bulunmuştu.
Yardımcı pilot Farik Abdul Hamid'in ise 2011'de Puket'ten Kuala Lumpur'a uçarken, kuralları ihlal ederek iki Güney Afrikalı kadını kokpit bölümüne davet ettiği iddia ediliyor.
Soruşturma kapsamında bugün, pilot Zaharie Ahmed Şah ve 27 yaşındaki yardımcı pilot Farik Abdul Hamid'in başkent Kuala Lumpur'daki evlerinde arama yapılmıştı.
Boeing 777 yolcu uçağının 8 Mart'ta Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'dan Çin'in başkenti Pekin'e gitmek üzere 227 yolcusu ve 12 kişilik mürettebatla havalandıktan kısa bir süre sonra kaybolmasından bu yana çeşitli iddialar ortaya atılıyor.
Kaybolmadan önce son kez Güney Çin Denizi üzerinde görülen uçağın, batıda Malakka Boğazı'na doğru rotasını değiştirdiği ileri sürülmüştü.
Son konuşmalarda sorun yok
Kaybolan yolcu uçağında, iletişim sistemlerinden birinin devre dışı kalmasından sonra alınan son konuşmaların da herhangi bir sorunun olmadığı yönünde olduğu bildirildi.
Savunma Bakanı Hishammuddin Hüseyin, Uçak ve Haberleşme Adresleme ve Raporlama Sistemi ile iletişimin kesilmesinin ardından kontrol kulesi ile kokpit arasında yapılan son görüşmedeki sözlerin ''Pekala, iyi geceler'' olduğunu belirtti.
Çok karışık olan soruşturmanın uluslararası çabalarla devam ettiğini dile getiren Hüseyin, uçağın son hareketlerinin tespiti amacıyla toplanacak radar ve uydu verilerinin arama bölgesini daraltarak soruşturma için daha uygulanabilir bir alan yaratacağını kaydetti.
Öte yandan kontrol kulesi ile yapılan son görüşmenin pilot mu veya yardımcı pilot ile mi yapıldığı ise cevap bulamayan sorulardan Araştırmacılar, uçaktaki birilerinin, uçak havalanmasından yaklaşık 40 dakika sonra iki iletişim sistemlerinden birini devre dışı bıraktığını, yaklaşık 14 dakika sonra uçakların ticari veri sistemi olan uydu alıcı- erici sisteminin hizmet dışı bıraktığını belirtiyor.