ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 31 Ekim 2012 Çarşamba 18:21

Mısır’ın gündemi çalışma saatleri

Mısır günlerdir, alış veriş merkezleri, ticari işletmeler ve lokanta/kafelerin akşam saat 10’da kapatılması konusunda hükümetin aldığı kararı tartışıyor.


Mısır günlerdir, alış veriş merkezleri, ticari işletmeler ve lokanta/kafelerin akşam saat 10’da kapatılması konusunda hükümetin aldığı kararı tartışıyor.

Birkaç gün içinde yürürlüğe girmesi beklenen kararın uygulanabilmesi durumunda Mısır’da hayat tarzı tamamen değişecek.

Pek çok Arap ve Afrika ülkesi gibi Mısır’da da hayat geceleri canlanıyor. İnsanlar gece geç saatlere kadar yemek yiyor, kafelerde sohbet ediyor ya da alışveriş merkezlerini geziyor.

24 saat uyumayan şehir olarak da ün salan Kahire’de hemen tüm alışveriş merkezleri, kafeler, restoranlar, ticari işletmeler, marketler gece yarısından sonraki saatlerde kapanıyor. Bu işletmelerin büyük bir kısmı ise öğlen saatlerine doğru açılıyor.

Karara sert tepki gösteren ticaret odaları birlikleri, uygulamayı yürürlüğe koyacak valilikleri mahkemeye vereceklerini belirtiyor.

Mısır hükümeti, artan enerji giderlerini azaltmak için bu yola başvurduğunu belirtiyor. Hükümet kaynaklarına göre bu yolla yıllık yaklaşık 1 milyar dolarlık tasarruf sağlanması planlanıyor.

Hükümetin önümüzdeki yıl sadece enerji sübvansiyonları için yaklaşık 18 milyar dolarlık bir kaynak ayırması gerekiyor. Enerjinin yanı sıra hükümet temel gıda maddelerini de sübvanse ediyor. Sübvansiyonların toplamının Mısır genel bütçesinin üçte birine ulaştığı ifade ediliyor.

Hükümetin 4,6 milyar dolarlık bir kaynak için IMF ile masaya oturduğu bir dönemde alınan karar, muhaliflerce IMF’nin gözünü boyama girişimi olarak adlandırılıyor.

IMF’nin yardımda bulunmak için sübvansiyonların azaltılmasını talep ettiği belirtiliyor.

Hükümetin saat 10 kararına karşı çıkanlar, ağırlıklı olarak bu yolla tasarrufta bulunulamayacağını, hükümetin öncelikli olarak yapılan yardımların gayrimeşru olarak kullanılmasının önüne geçilmesini istiyor.

Benzer fikirler devrik lider Hüsnü Mübarek döneminde de gündeme gelmiş ancak muhtemel tepkilerden dolayı yürürlüğe konamamıştı.

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER