ABD’nin küresel siber casusluk programını ortaya çıkaran eski CIA ajanı Snowden, büyükelçilikleri dinlenen 38 ülkeyle ilgili belge yayınladı. Başkan Obama “Her istihbarat servisi dünyada ne olduğunu anlamak ister” sözleriyle dinlemeyi itiraf etti. Firari ajan Snowden'ın sızdırdığı ABD'nin hangi ülkeleri dinlediğini gösteren belgede Türkiye ve Hindistan var, İngiltere ve Almanya yok.
ABD’NİN gizli küresel istihbarat programı ‘PRISM’ı deşifre edip, ortadan kaybolan, Rusya’da bulunduğu düşünülen CIA ve NSA eski çalışanı Edward Snowden, ABD’nin üzerindeki baskıyı iyice artıracak yeni belgeler yayımladı. ABD Başkanı Barack Obama ise tüm istihbarat servislerinin dünya genelindeki başkentlerde neler olup bittiğini öğrenmek için medya dışındaki bazı kaynaklara başvurduğunu söyledi.
BÖCEK VE ÖZEL ANTEN CİHAZLARI
Star.com'un The Guardian Gazetesi'nden çevirdiği haberine göre, Snowden’ın sızdırdığı belgelerden birinde, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı NSA’nın gizli telefon dinlemesi ve internet kayıtları takibinin Türkiye, Yunanistan, Fransa ve İtalya’nın elçilik ve diplomatik misyonlarını da kapsadığı iddia edildi. Türkiye’nin dinlenen 38 hedef arasında olduğu belirtilen haberde, NSA belgesinin Eylül 2010 tarihli olduğu ifade edildi. Haberde, NSA’nın sadece Avrupalı diplomatları dinlemekle kalmadığı, hedef ülkeler arasında Japonya, Meksika, Güney Kore ve Hindistan’ın da olduğu belirtildi. Raporda,‘hedef’ olarak belirtilen 38 elçilik ve temsilciliğin adlarının yer aldığı, hedeflerden bilgi toplamak için ‘böcekler’, iletişim kablosuna bağlanan özel donanımlar ve özel iletim antenleri gibi cihazlar kullanıldığı bildirildi.
BİLGİ TALEPLERİ CEVAPLANACAK
İddialarla ilgili konuşan Obama, tüm istihbarat servislerinin dünya genelindeki başkentlerde neler olup bittiğini öğrenmek için medya dışındaki bazı kaynaklara başvurduğunu söyledi. Avrupalıların, ABD’nin en yakın müttefiklerinden olduğunu belirten Obama, istihbarat da dahil tüm konularda Avrupa ile birlikte çalıştıklarını vurguladı. Obama, Avrupalı müttefiklerin bu konudaki tüm bilgi taleplerine cevap vereceklerini, skandalı açığa çıkaran Snowden’in iadesi için Rusya ile üst düzey temasta olduklarını ifade etti. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de “Bu faaliyetler uluslararası ilişkilerde anormal değildir” dedi.
ABD’nin casusluk operasyonunun ortaya çıkması, Avrupa ülkelerinde şaşkınlık ve tepkiye neden oldu. Almanya, Washington’dan açıklama talep etti ve “Kullanılan yöntem Soğuk Savaş yöntemi” açıklamasını yaptı.
SNOWDEN’E NOBEL ÖDÜLÜ VERİLSİN
RUSYA Devlet Başkanı Vladimir Putin, dinleme belgelerini sızdıran Snowden’in, ABD’li ortaklarına zarar vermeyi durdurması halinde Rusya’da kalabileceğini ve iade etmeyeceklerini belirtti. Rusya parlamentosu alt kanadı Duma milletvekili Aleksandr Sidyakin ise Snowden’e Nobel verilmesi gerektiğini söyledi. Bu arada Fransa’da aşırı sağ ve sol parti yöneticileri, Sosyalist hükümete yaptıkları çağrıda, “Dünyayı bilgilendiren Snowden’e sığınma hakkı verilmeli” dedi. Cumhurbaşkanı François Hollande ise ABD’nin casusluk faaliyetlerine derhal son vermesini istedi.