Avrupa Uzay Ajansı tarafından hayatın oluşumuna dair bilgi toplamak için 67P/ Churyumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızına gönderilen Rosetta uzay aracı, bugün söz konusu yıldıza iniş yaptı.
Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından 10 yıl önce dünyadan 41 kilometre uzaklıktaki kuyruklu yıldıza gönderilen, "Philae" modülü ile birlikte ”Rosetta” uzay aracı Ağustos’ta kuyruklu yıldıza ulaşmıştı. O günden bugüne kadar geçen sürede yıldızın çevresi ve çekirdeği ile ilgili bilgiler toplayan uzay aracı bugün yedi saatlik bir yolcuğun ardından kuyruklu yıldıza iniş yaptı. Rosetta, bu yolculuğun ardından beraberinde getirdiği Philea modülünü, yıldızda bırakacak ve Philea modülü, kuyruklu yıldızda kalmaya devam ederek 2015 yılına kadar bilgiler toplamaya devam edecek. Türkiye saatiyle 13.30 sıralarında uydusundan ayrılan modül, topladığı ilk bilgileri üsse gönderecek
Avrupa Uzay Ajansı’nın Darmstadt’daki üssünden takip edilen tarihi olayda Rosetta’nın yıldıza inerek "Philae" modülünün uydusundan ayrılmasının ardından ilk sinyaller alındı. 1993 yılında onaylanan proje, dünyadan en uzak alana ve bir kuyruklu yıldıza gönderilen ilk uzay aracı olması bakımından tarihi önem taşıyor.
Mart ayında fırlatılan Rosetta uzay aracı "Philae" modülü ile birlikte, 6 Ağustos’ta kuyruklu yıldıza ulaşmıştı. Kuyruklu yıldıza ulaşmasının ardından bugüne kadar yıldızın çevresi ve çekirdeği hakkında bilgiler topluyordu.