Rusya, Akdeniz’de daimi savaş gemisi bulunduracak. Rusya Donanma Komutanı Amiral Viktor Çirkov, Akdeniz’de Rusya’nın çıkarlarını korumak için en az 5-6 savaş gemisini sürekli bulunduracaklarını söyledi.
Rusya Savunma Bakanlığı tarafından desteklenen televizyon kanalı Zvezda’ya konuşan Çirkov, “Akdeniz’de sürekli üs anlamında en az 5-6 savaş gemisi bulunması gerekiyor. Buradaki savaş gemileri Karadeniz Donanması’na bağlı olacak.” dedi.
Akdenizde bulunacak görev gücünde fırkateyn, kruvazör ve destek gemilerinin bulunacağına değinen Rus komutan, Pasifik ve Hint Okyanusu’nda da savaş gemilerinin bulunması için çalışma içinde olduklarını söyledi.
Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu pazartesi günü yaptığı değerlendirmede, Akdeniz’de sürekli deniz üssü ile ilgili kararın alındığını açıklamıştı. Akdenizde son dönemde Rus savaş gemilerinin geniş çaplı tatbikatlar yaptığını hatırlatan Şoygu, Akdeniz’de sürekli bir üs bulunması konusunda yeterli kapasitelerinin bulunduğunu ifade etmişti.
Ria Novosti’ye açıklamada bulunan üst düzey bir komutan da 2015’e kadar Akdeniz’de kalıcı deniz gücü ile ilgili çalışmaların tamamlanacağını, en az 10 savaş gemisi planladıklarını ifade etmişti. Rusya’nın Akdeniz’de oluşturacağı yeni deniz gücü, Suriye deniz üssü Tartus, Kıbrıs Rum Kesimi, Yunanistan ve Karadağ limanlarından gerekli desteği alacak.
İntefaks’a açıklamada bulunan askeri bir kaynak ise 2015’e kadar sürekli bir deniz gücü için çalışmalara başlandığını, Karadeniz filosunun bunun omurgasını oluşturacağını ve Sovyet Akdeniz Gücü’nün prototip olacağını belirtmişti.
Sovyetler Birliği’ne ait Beşinci Filo, Soğuk Savaş yıllarında Akdeniz’de görev yapmış, Amerikan Altıncı Filosu da ana düşmanlardan biri olarak değerlendirilmişti. Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından 31 Aralık 1992’de de Beşinci Donanma dağıtılmıştı. Rusya’nın 1967’de göreve başlayan Akdeniz gücünde 30-50 arasında savaş gemisi bulunuyordu.