Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD, İngiltere, Fransa, Katar ve Almanya Dışişleri Bakanlarıyla Mısır'da yaşanan durumu görüştü.
Davutoğlu'ndan sonra Egemen Bağış da Ashton, Fülle, Schult ve Litvanya Dişişleri Bakanları ile görüştü.
SÜRE DOLMADAN ÖNCE DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI BU AÇIKLAMAYI YAPMIŞTI
Dışişleri Bakanlığı; Mısır'da yönetime karşı artan gösteriler ve ordunun CUmhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye ültimatom vermesinin ardından bu ülkede yaşanan siyasi durumla ilgili olarak Türkiye'nin tavrını koyan açıklamada bulundu.
Açıklamada, Mursi'ye destek olarak algılanan "Bütün demokrasilerde seçimle iş başına gelen yöneticilerin yine seçimle görevden ayrıldığı, evrensel bir gerçektir. Mısır halkı ve yönetimi, mevcut krizi aşmak için yine demokratik kurallar çerçevesinde bir yol haritası belirleyebilecek kudrettedir. Anayasal meşruiyet içerisinde kalınarak Mısır halkının iradesine saygı duyulması, Mısır’daki demokratik sistemi güçlendirecektir" vurgusunda bulunuldu.
Dışişleri Bakanlığı'ndan bu gün öğleden sonra yapılan açıklama şöyle:
"Türkiye, dost ve kardeş Mısır’ın istikrar ve güvenliğini, hem ülkemiz hem de bölge için hayati önemde görmektedir. 25 Ocak Devrimi olarak tarihe geçen Mısır Devrimi, Mısır halkının meşru taleplerini karşılamak için yapılmış ve Türkiye, onurlu Mısır halkının bu özgür iradesini desteklemiştir.
Geçtiğimiz iki yıl içerisinde Mısır halkı özgürlük, adalet, demokrasi, istikrar ve ekonomik kalkınma için büyük bir mücadele vermiş, bunun için seçimlere gitmiş, meclisini ve Cumhurbaşkanını seçmiştir. Demokratik kurallar içerisinde atılan bu adımlar Mısır halkının büyük kazanımları olmuştur. Bu kazanımların üzerine inşa edilecek ulusal uzlaşı siyaseti, Mısır’ın daha aydınlık ve müreffeh günlere yürümesine imkan sağlayacaktır.
OLAYLARDAN ÜZÜNTÜ DUYUYORUZ
Bugün gelinen noktada, farklı görüşlere sahip gruplar arasında meydana gelen ve can kaybının da yaşandığı olaylardan derin üzüntü duymaktayız. Olaylar sırasında hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet ve yaralananlara acil şifalar diliyoruz.
Son günlerde yaşanan hadiseler, Mısır Devriminin büyük ve tarihi kazanımlarına gölge düşürmemelidir. Bütün taraflar, Mısır’ın birlik ve beraberliğini, demokratik kurumlarını, istikrarını ve ekonomik kalkınmasını desteklemek ve güçlendirmek için çaba sarf etmeli ve her tür şiddetten, provokasyondan uzak durmalıdır. Demokratik mekanizmaların işletildiği bir ortamda siyasi ve ekonomik sorunlara diyalog yoluyla çözüm bulmak her zaman mümkündür.
SEÇİMLE GELEN SEÇİMLE GİDER
Bütün demokrasilerde seçimle iş başına gelen yöneticilerin yine seçimle görevden ayrıldığı, evrensel bir gerçektir. Mısır halkı ve yönetimi, mevcut krizi aşmak için yine demokratik kurallar çerçevesinde bir yol haritası belirleyebilecek kudrettedir. Anayasal meşruiyet içerisinde kalınarak Mısır halkının iradesine saygı duyulması, Mısır’daki demokratik sistemi güçlendirecektir.
TÜM TARAFLAR ŞİDDETTEN KAÇINMALI
Mısır’da tüm taraflarca şiddetten kaçınılmasını, hukukun üstünlüğüne saygı duyulmasını ve teenni ile hareket edilmesini temenni ediyoruz. Ortaya çıkan gerginliğin giderilmesi ve yaşanan olayların bir an önce sonlandırılabilmesi için anayasal demokrasi zemininde karşılıklı anlayış ve diyalog yoluyla toplumsal uzlaşı sağlanması gerektiğini düşünüyoruz. Mısır bunu başaracak kültüre, iradeye ve birikime sahiptir.
Uzun bir tarihe ve köklü bir devlet geleneğine sahip olan Mısır’ın içinde bulunduğu güçlükleri geride bırakarak, tüm kurumlarıyla, demokrasi ve hukuk devletinin kurallarını uygulamak suretiyle müreffeh yeni bir Mısır inşa edeceğine, bu suretle, bölgede de ilham kaynağı olmaya devam edeceğine inanıyoruz. Dün olduğu gibi bugün de Türkiye, dost ve kardeş Mısır’ın yanında olmaya ve Mısır’ın siyasi istikrarına, birlik ve beraberliğine ve ekonomik kalkınmasına destek vermeye devam edecektir."