Uluslararası örgütlerde giderek etkinliğini artıran Türkiye, şu anda 14 farklı kuruluşta üst düzeyde temsil ediliyor. Daha önce Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanlığı, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreterliği gibi önemli görevleri de yürüten Türk siyasetçi, büyükelçi ve akademisyenler bugün de çok taraflı örgütlerde karar alıcı yer alıyor.
AA muhabirinin Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü'nden (KDK) edindiği bilgiye göre, Türkiye bir yandan başta Birleşmiş Milletler (BM) ve NATO olmak üzere dünyanın önde gelen örgütlerindeki konumunu güçlendirirken diğer yandan da uluslararası örgütlerdeki Türk liderlerle küresel istikrar, refah ve barışa katkı sunuyor.
Son olarak Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı İlker Aycı, Dünya Yatırım Ajansları Birliği (WAIPA) Başkanı seçilirken, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Talip Küçükcan, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) tarafından Müslümanlara Karşı Hoşgörüsüzlük ve Ayrımcılıkla Mücadele Özel Temsilcisi, AGİT Daimi Temsilcisi Büyükelçi Tacan İldem ise "İhtilaf Döngüsü" Koordinatörü olarak atandı.
NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ'NÜN MİMARI
Yine son dönemde, Genel Direktörlüğünü Büyükelçi Ahmet Üzümcü’nün yaptığı Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nün Nobel Barış Ödülü kazanmasıyla, uluslararası örgütlerdeki Türk liderlerin başarısı küresel düzeyde ses getirdi. Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'ndeki başarılı bir dönemin ardından Ahmet Üzümcü, aynı göreve 2014-2018 yıllarını kapsayan ikinci dönem için seçildi.
Üzümcü gibi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Başkanlığı görevine 2013 yılında ikinci kez seçildi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu 2014’te Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (EUROCHAMBRES) Başkan Yardımcılığı görevine ikinci kez geldi.
Öte yandan, 2013 yılında Dışişleri Bakanlığı eski Müsteşarı Emekli Büyükelçi Ertuğrul Apakan, Uluslararası Kalkınma Hukuku Örgütü (IDLO) Danışma Kurulu Başkanı seçildi.
Uluslararası Özel Hukukun Birleştirilmesi Enstitüsü (UNIDROIT) Yönetim Konseyi üyeliğine ise 63 üyenin 49’unun oyunu alan Türk aday İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahadır Erdem geldi.
Yine geçen yıl Her Türlü Irk Ayırımcılığının Ortadan Kaldırılmasına İlişkin BM Sözleşmesi’nin (CERD) uygulanmasını denetlemekle sorumlu Komite’de 2014-2017 döneminde boşalan 9 üyelik için 16 adayın katıldığı seçimlerde, Doç. Dr. Gün Kut, geçerli 176 oyun 125’ini aldı.
BM Engellilerin Hakları Sözleşmesi’nin (CRPD) uygulanmasını denetlemekle sorumlu Komite’nin 2013-2016 dönemi üyelikleri için yapılan seçimlerde ise Türkiye’nin adayı İstanbul Milletvekili Şafak Pavey, ikinci en yüksek oyu alarak seçildi.
Bunlar dışında çok sayıda Türk diplomat, bürokrat, iş insanı, akademisyen ve siyasetçi küresel düzeyde faaliyet gösteren uluslararası örgütlerde çeşitli kademelerde Türkiye’yi temsil ediyor.