Dünya Uygur Kongresi Başkanı Rabia Kadir, Çin’de “bölücülük” suçlamasıyla yargılanan Uygur akademisyen İlham Tohti’ye verilen ömür boyu hapis cezasını, “Uygurlara karşı ilan edilmiş açık savaş” olarak nitelendirdi.
Kadir, ABD’nin başkenti Washington’da devam eden Birinci Uluslararası Uygur Kültür ve Toplumu Konferansı’nda, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.
Tohti’ye verilen ömür boyu hapis kararının, Çin’in gerçek yüzünü herkese gösterdiğini belirten Kadir, şunları söyledi:
“Çin tarafından İlham Tohti’ye verilmiş bu karar, Uygurlara karşı ilan edilmiş açık bir savaştır. Hem Uygurlulara hem de tüm dünyaya, ‘bizimle silahla da savaşsan barışçıl yollarla da haklarını arasan böyle cezaya uğrayacaksın’ mesajı veriyor. Başka insanların, başka Uygurların, savunduğumuz meşru haklarımız hakkında konuşmalarından men etmek için böyle bir karar verdiler. Çin, bir daha böyle hak arayışlarına girmesinler diye bu insanları ürkütüyor, korkutuyor. Çin artık ‘benim hiçbir şey umurumda değil, onun bunun baskısı umurumda değil, ben yaptığımı yaparım’ diyor”.
Kadir, Tohti’nin hiçbir suçunun olmadığını Çin’in de bildiğini belirterek, Tohti’nin hiçbir suç işlemediğini, Uygurların haklarını aradığını kaydetti.
-“DÜNYA ARTIK BIZE INANACAK”-
Uygurlara karşı Çin yönetiminin baskısı giderek artsa da gelecekten ümitli olduğunu dile getiren Kadir, “Tohti’ye verilen bu haksız ceza ilk önce Çin’in bu dünyaya hakikaten ne yapmak istediğini göstermiş oldu. Biz söylediklerimizde haklı çıkmış olduk. ‘Barışçıl yollarla da hakkımızı arasak Çin bize baskı uyguluyor, bizi öldürüyor’ dediğimizde, dünya bize inanmıyordu, şimdi bu bir örnek oldu, İlham Tohti’yle birlikte dünya bize de inanacak” diye konuştu.
Rabia Kadir, uluslararası platformlarda İlham Tohti’yi kurtarmak için büyük bir hareket başlatacakları ifade etti. Doğu Türkistan’daki Uygurların topraklarını terk etmemesi, hayatlarını ve mücadelelerini orada devam ettirmeleri çağrısında bulunan Kadir, tüm dünya ve Türk halkının da Uygurlara daha fazla sahip çıkmasını istedi.
Pekin'deki Minzu Üniversitesinde ekonomi profesörü olan 45 yaşındaki Tohti, Pekin'de 15 Ocak'ta, ''bölücülük'' suçlamasıyla gözaltına alınmış, bilgisayarları, cep telefonları ve bazı akademik çalışmalarına el konulmuştu.
Tohti, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Urumçi Orta Halk Mahkemesi'nde geçen hafta iki gün yargılanmış, mahkeme basına ve uluslararası gözlemcilere kapalı yapılmıştı.
Tohti, iki süren davada hakkındaki tüm suçlamaları reddetmiş ancak mahkeme tarafından tüm mal varlığına el konularak müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.