Danimarka'dan Türkiye'ye giden heyet, MİT ve Dışişleri yetkilileri ile yaptığı görüşmeleri tamamlayarak ülkeye döndü. Heyet, Türk makamlarının zanlının serbest bırakıldığını doğruladıklarını ancak neden serbest bırakıldığı konusunda açıklama yapmadıklarını bildirdi.
BU TUTUMU KABUL ETMEK MÜMKÜN DEĞİL
Adalet Bakanı Mette Frederiksen, Türkiye'nin tutumunun anlaşılır gibi olmadığını belirterek, "Türkiye'ye gönderdiğimiz heyet bugün Ankara'dan döndü. Heyet, Türk Dışişleri, Adalet Bakanlığı ve gizli servisi MİT ile görüşmeler yaptı. Türk yetkililer, Lars Hedegard'a silahlı saldırıda bulunan zanlının serbest bırakıldığını doğrulamışlar. Bilindiği gibi zanlının serbest bırakılması konusu birkaç haftadır tartışılıyordu. Şimdi onaylanmış oldu. Ama Türkiye'nin tutumunu anlamak ve kabul etmek mümkün değil" dedi.
KONUYLA İLGİLİ BİR AÇIKLAMA YAPILMAMIŞTIR
Mette Frederiksen, Türk makamlarının zanlının neden bırakılmadığı konusunda bir açıklama yapmamasına sinirlendiklerini belirterek "Biz heyeti gönderirken, şahsın neden serbest bırakıldığına da açıklık getirilir diye düşündük. Ama Türk makamları bu konuda bir açıklama yapmamışlar. Heyet çok kısa sürede alınan kararla Türkiye'ye gitmesine rağmen biz bir cevap bekliyorduk. Türkiye'den zanlının neden serbest bırakıldığı konusunda halen cevap bekliyoruz. Türkiye bu konuda çalışmalar yapıldığı sözü verdi" dedi.
KONUŞMAYA DEVAM EDECEĞİM
Lars Hedegaard ise zanlının serbest bırakılmasına rağmen İslam Dini ve Müslümanlar hakkında düşüncelerini söylemeye devam edeceğini belirtti.
İslam Karşıtı Lars Hedegar 2013 yılı şubat ayında evinde silahlı saldırıya uğramış, saldırgan aynı gün ülke dışına kaçmıştı. Saldırıyı gerçekleştirdiği iddia edilen zanlının Nisan ayında Atatürk Havalimanı'nda sahte pasaport ile yakalanarak gözaltına alınmıştı. 2 Ekimde ise şahsın serbest bırakıldığı haberi duyuldu ve 8 Ekimde Danimarka, Ankara'daki büyükelçiliği aracılığı ile Türkiye'ye nota verdi. Ardından Türkiye'nin Kopenhag Büyükelçisi Mehmet Dönmez iki kez Danimarka Dışişlerine çağrıldı ve Çarşamba günü toplanan Dış Politika Komisyonunda, Adalet Bakanı Mette Frederiksen ve Dışişleri Bakanı Martin Lidegaard'an konuya açıklık getirmeleri ve Türkiye'ye karşı yaptırımlarda bulunulması istendi. Dışişleri Bakanı Martin Lidegaard, Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Danimarka'dan bir heyet göndermesini istediğini belirterek, Türkiye'ye acil şekilde heyet gönderileceğini bildirmişti.