Habertürk'ün haberine göre, MEB, bütün okullara vereceği karne notlarıyla, altyapısından öğretmen yeterliliğine kadar tüm etkenleri belirleyecek. Deneyimli öğretmenlerin Doğu ve Güneydoğu’da uzun süreli kalmasını sağlamak için de “farklı ücret” politikası oluşturulacak. Bu illere gidenler daha fazla maaş alacak
MİLLİ Eğitim Bakanlığı (MEB), önümüzdeki yıl okullara karne vermeye başlayacak. Özel okulları standartlarına göre tıpkı otellerde olduğu gibi A, B, C, D diye kategorilere ayırıp sınıflayacak olan bakanlığın önümüzdeki yıl için hedefi de tüm okullara karne vermek olacak. Temel eğitime de kalite güvence sistemi gelecek.
Hükümetin 2015 yılı programında her bakanlık gibi MEB de yıl içinde gerçekleştireceği değişiklikleri anlattı. İşte 2015 yılı için MEB’in yapacakları:
KARNE KAMUOYUNA AÇIKLANACAK
Ulusal düzeyde izleme ve değerlendirme sistemleri geliştirilecek, eksiklikler belirlenecek, veriler verimliliği artırmak için kullanılacak. Her okul için altyapıdan öğretmen eğitimlerine kadar girdi ve çıktıları içeren okul karneleri oluşturulacak. Bunun için izleme ve değerlendirme mekanizmaları kurulacak. Okulların karneleri topluma açıklanacak.
EĞİTİME KALİTE BERATI
Temel eğitim kademeleri için kalite güvence sistemi kurulması için kriterler belirlenecek. Belli puanı geçen okul veya kurumlara kalite beratı verilecek.
ÖĞRETMENE DE KRİTER VAR
Öğretmen ve yöneticiler için yeterlilik kriterleri tanımlanacak. Kazanımların izlenebileceği bir sistem oluşturulacak. Öğrenciler eğitim süreçlerinde ve sonunda takip edilecek.
FARKLI ÜCRET VERİLECEK
Deneyimli öğretmenlerin dezavantajlı bölgelerde ve okullarda uzun süreli çalışmasının özendirilmesi için farklılaştırılmış ücret modeli uygulanacak. Deneyimli ve nitelikli öğretmenlerin dezavantajlı bölge ve okullarda uzun süreli çalışması sağlanacak. Öğretmenlik mesleğinin kariyer basamakları yeniden belirlenecek. Öğretmen atamalarında bölgeler itibarıyla öğretmen ihtiyacı dikkate alınacak.