Muş Milli Eğitim Müdürlüğü, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın hibe desteğiyle ‘Rehberlik Hizmetlerinin Geliştirilmesi’ projesi adı altında ilde görev yapan rehber öğretmenlere 5 günlük zeka testi eğitimi vermeye başladı.
Muş Endüstri Meslek Lisesi Konferans Salonu’nda başlayan eğitimlere İl Milli Eğitim Müdürü Cevdet Arslan da katıldı. Projenin amacı ile ilgili eğitime katılan öğretmenlere yönelik bir konuşma yapan Arslan, “Öğrencilere etkili ve verimli bir rehberlik hizmeti sunabilmenin temel koşullarından biri, onları çeşitli yönleri ile tanımaktır. Öğrencinin fiziksel ve kişisel özellikleri, yetenek ve ilgileri, güçlü ve zayıf yönleri, başarı durumu, amaç ve beklentileri, ailesel özellikleri vb. yönleri hakkında edinilecek bilgiler, ona verilecek psikolojik yardım hizmetlerinin niteliğini ve önceliğini belirleyecektir. Bu nedenle öğrenciyi tanıma hizmetleri, doğrudan öğrenciye dönük bilgilendirme, yöneltme ve yerleştirme, izleme ve psikolojik danışma hizmetlerinin niteliğindedir. Bir okul ortamında, ortaya çıkabilecek sorunlar genellikle öğrenme süreci ile ilgili olduğundan, öğrencinin öğrenme gücünü, eğitime verdiği önemi ve çeşitli konulara karşı ilgisini bilmek gerekir.” dedi.
Okul, aile, öğrenci ve arkadaş çevresi ile iletişim kurulmasının altını çizen Arslan, şunları söyledi: “Ayrıca, anne-babası, öğretmenleri ve arkadaşları ile iyi iletişim kurabilme, geleceği planlayabilme gibi konularda yardımcı olabilmek, bireyin değerlerini ve çeşitli kişilik özelliklerini de bilmeyi gerektirir. Bireyi tanıma çalışmaları, gözlem test gibi bireyi dıştan değerlendiren ve görüşme, psikolojik danışma, envanter, otobiyografi gibi tekniklerle elde edilen verilerin çözümlenmesi, sentezi ve sonuçların bireye iletilmesi ile ilgili işlemleri içerir.”
“60 ÖĞRETMEN 40 SAAT EĞİTİM ALACAK”
Eğitimlerin 60 kişiye, 40 saat süreceğini kaydeden Arslan, “Bu noktadan meseleye bakılınca, ülkemizde kullanılan yetenek ve zeka testleri arasında geçerliği ve güvenirliği en yüksek olan Wisc-r Zeka Testi'nin uygulanması gerekmekteydi. Bu da uzmanından eğitim almakla iyi uygulanabilmektedir. Bu nedenle Ar-Ge birimimiz bu ihtiyacı proje yazarak karşılamıştır. DAKA desteğiyle projemiz ile rehber öğretmenlerimizden 60 kişiye, 5 gün süre ile toplamda 40 saat olarak PDR uzmanı Fazıl Tatar tarafından eğitimler başlamıştır. Rehber öğretmenlerimizin öğrenci tanılama becerilerinin geliştirilmesi temel önceliğimizdir. Bununla öğrencilerin, süreçlerin ve kaynakların etkili bir biçimde yönetilmesini sağlamak ve onların temel bilgi ve becerileri yanında daha önemlisi olan öğrencilere yaklaşım tutumlarını geliştirmek genel hedefimiz olmuştur. Sonuçta, ilimizde rehberlik hizmetleri etkinleştirilerek eğitimin kalitesi iyileşecektir.” şeklinde konuştu.