Bu yaz evlenmeyi düşünen binlerce çift telaş içerisinde bir bir eksiklerini tamamlamaya çalışıyor. Tabi bu koşuşturma içerisinde alınan tüm eşyaların ödeme planı da düğünden gelecek takılar hesaba katılarak yapılıyor. Ancak hesaba katılmayan ve 1 Şubat sonrası hayata geçirilen bir uygulama tüm planları bozacak gibi görünüyor.
Altın, yatırımcının güçlenmekte olan ABD ekonomisinin işaretleri yerine Ukrayna'daki tansiyonu fiyatlamayı seçmesi ile 3 haftanın zirvesine tırmanıyor. Paladyum da 2011 Ağustos ayından bu yana en yüksek seviyenin yakınında seyrediyor.
VATANDAŞ NEDEN TERCİHİNİ DEĞİŞİYOR
Öte taraftan yasak sadece kuyumcuları etkilemiyor. Taksit yasağı yüzünden akrabasına dostuna destek olmak için tam altın, bilezik gibi fiyatı 500 TL'den başlayıp 3-5 bin TL'ye kadar çıkabilen takılardan birini alıp takmanın planı yapan vatandaş da tercihinde değişiklik yapmaya başladı.
Kredi kartına taksit uygulamasının kaldırılmasının ilk etkileri en son alınan verilerde de net bir şekilde görüldü. Bankalar Arası Kart Merkezi'nden alınan verilere göre yasak öncesi kredi kartlarıyla 806 bin liralık altın alışverişi yapılırken, bu rakam 1 Şubat sonrası 1 ayda yüzde 40'a varan gerilemeyle 600 bin liraya kadar düştü.
SATIŞLARDA DEVASA DÜŞÜŞ YAŞANIYOR
Kuyumcular ise; yasağın kalkmaması halinde bu rakamın düğün sezonu diye tabir edilen Mayıs-Eylül ayları arasında iki katına kadar çıkacağını tahmin ediyor.
İstanbul'un farklı bölgelerindeki kuyumcu esnafı ile yaptığımız görüşmelerde satışlarının büyük bir bölümünün kredi kartları üzerinden gerçekleştiği için satışlarında yüzde 60'lara varan düşüşler yaşandığını belirten sektör temsilcileri vatandaşın takı tercihinde geçen yıla göre çok ciddi bir değişiklik olduğunu da ifade etti.
Taksit yasağı getirildikten sonra vatandaşın nakit veremediği için alım gücünün otomatikman düştüğünü dile getiren kuyumcu esnafı, takı işinin keyfe keder bir alım olduğunu o yüzden de vatandaşa bir anda ''2 bin TL ver'' dendiğinde öyle bir parayı kimsenin o an çıkartıp veremediğini ancak taksitle bu rakamın belli bir zaman dilimine eşit bölünmesi halinde alımların gerçekleşebildiğini söyledi.
ÇEYREK ALTINA İLGİ GİDEREK ARTIYOR
Taksit olmamasından kaynaklı gelen müşterilerin de artık daha çok bütçelerini zorlamayan ve gramı düşük altınlara baktığını ifade eden sektör temsilcileri, kendisine düğününde bilezik taktığı için bilezik takmak zorunda hissedenlerin bile gramı en düşük bilezikleri sorup aldıklarını ifade ederken, yasak sonrası en çok talep edilen altın çeşidinin ise gramlık altın ile çeyrek altın olduğunu belirtti.
AİLELER NEDEN KREDİ ÇEKİYOR
Yasak hiç şüphesiz ki en çok düğün yapacak aileleri üzdü. Çünkü evlilik arifesinde düğün yapacak ailelerin aldıkları altınların toplam fiyatı 30 bin TL'ye kadar çıkabiliyor.
Meblağ bu kadar yüksek olunca aileler de kredi kartına alternatif olarak bankaların ''Evlilik kredisi'' adı altında sundukları kredilere yönelmeye başladı. 60 aya kadar vade seçeneğinin sunulduğu ''Evlilik kredisi''nde 10 bin TL'ye aylık 280 TL gibi bir ödeme planı çıkarılıyor.
İÇ PİYASADA ALTIN NE DURUMDA?
Nisan ayında yüzde 15,2 oranında değer kazanan nikel S&P GSCI emtia endeksinde en iyi getiriyi sağlayan emtia oldu.
Nikel fiyatlarındaki yükselişin ilk nedeni Ocak ayında Endonezya'nın maden ihracatına getirdiği kısıtlamalar. Dünyanın en büyük nikel ihracatcısı Endonezya'nın nikel ve boksit konsantresi ihracatlarını yasaklaması nikelde ralliye neden oldu.
Nikeldeki yükselişin ardında yatan diğer bir faktör olan yatırımcıların Rusya'ya yaptırımlarının arzı daha da düşürebileceği endişeleriyle nikel 27 yılın en uzun rallisini gerçekleştirdi.
Nikel ihracatçısı Rusya'ya yönelik endişeler nedeniyle RBC'den George Gero, nikelde düşüş beklemiyor. Tüm emtiların Rusya endişelerinden beslendiğini kaydeden Gero, bu nedenle fiyatların yukarı gideceğini savunuyor. Nikelde kısa süreli kar realizasyonu görülebileceğini bildiren Gero, fakat satmaya az istekli kişi olacağı görüşünü savunuyor.
ANALİSTLER ALTIN ALMAYI DÜŞÜNENLERİ UYARIYOR!
Ukrayna-Rusya arasında yaşanan gerginliğin etkisiyle dün son üç haftanın en yüksek seviyesini gören ve 1.300 doların üzerinde dengelenen altının ons fiyatı yatay seyrediyor.
Dün güne 1.300 dolar seviyesinden başlayan altının ons fiyatı Rusya ile Ukrayna arasında yükselen tansiyonun güvenli liman varlıklarına yönelik talebi artırmasıyla son üç haftanın en yükseği olan 1.315 dolara kadar çıktı ve bu seviyeyi yukarı yönlü kıramamasının ardından 1.310 dolar seviyelerinde dengelendi.
Analistler, Çin'den gelen olumsuz veriler neticesinde Çin'in fiziki altın talebinin zayıflamasına rağmen Ukrayna'daki jeopolitik tansiyonun altın fiyatlarına yukarı yönlü destek olmaya devam ettiğini belirtiyor.
Piyasaların hafta boyunca Ukrayna'dan gelecek haberler ile Çin verilerini de dikkatle izlemeyi sürdüreceklerini kaydeden analistler, jeopolitik risklerin her ne kadar yukarı eğilimi desteklese de altında istenilen talebin oluşmadığını dile getiriyor.
Bugün öğleden sonra ABD'de açıklanacak dış ticaret verilerinin izleneceğini aktaran analistler, teknik olarak altının ons fiyatında 1.305 dolar seviyesinin destek konumuna geldiğini, yükselişin devamı halinde ise 1.320 doların güçlü direnç konumunda olduğunu tahmin ediyor. (HABERTÜRK)