İsviçre vatandaşları bugün sandık başına gitti. Ekonomik olarak en önemli sorun Merkez Bankasının altınları üzerindeki inisiyatifin sorgulanmasıydı. Merkez Bankası'nın altın rezervlerini tüm rezervlerinin yüzde 20 seviyesinde tutmasını içeren teklif, bugün referandumda oylandı.
Oylamadan önce İsviçre Merkez Bankası Başkanı Thomas Jordan yaptığı açıklamada oylamadan evet çıkarsa fiyat istikrarını muhafaza etmenin zorlaşacağını söylemiş, halkın sağ duyu ile hareket etmesinin gerektiğini vurgulamıştı. Bugünkü oylamada Jordan’ın istediği oldu. 26 kantondan hayır oyu çıktı ve yüzde 76 ile öneri reddedildi.
İkinci oylama ise göçmenlere ve göçe yönelikti. İsviçre daha önce göçlerin sınırlandırmasını istemişti. Oysa bugün yapılan halk oylamasında 26 kantonda hayır oyu çıktı. İsviçreliler bu sınırlandırılmanın kaldırılması yolunda hayır oyu kullanıldı. Bütün 26 kanton yüzde 76 ile göçmen sınırlamasına hayır dedi.
ALTIN TEKLİFİ KABUL EDİLSEYDİ FİYATLAR ARTACAKTI
Teklifin referandumda kabul edilmesi durumunda Merkez Bankası, beş yıl içinde piyasadan yaklaşık bin 600 ton altın satın almak zorunda kalacaktı. Bunun da altın fiyatlarında büyük artışa yol açacağı tahmin ediliyordu.
Referandumdan evet çıkmasına ilişkin çarpıcı yorumlar vardı. Bank Of America ons başına 1195 dolarda seyreden altının referandumda evet çıkması durumunda yüzde 18'lik bir yükseliş yaşayacağını tahmin etmişti.
5 YILDA PİYASADAN 1600 TON ALTIN TOPLANACAKTI
Teklifin referandumda kabul edilmesi durumunda Merkez Bankası, beş yıl içinde piyasadan yaklaşık bin 600 ton altın satın almak zorunda kalacaktı. Dünya genelinde bir senede üretilen altın miktarının yaklaşık 2 bin 700 ton olduğu düşünülürse İsviçre’nin piyasadan beş yılda bin 600 ton altın almasının altın fiyatlarında büyük artışa yol açacağı tahmin ediliyordu. Merkez Bankası’nın altın rezervi şu anda yüzde 6-7 seviyelerinde bulunuyor.