British Telecom (BT), İstanbul'da düzenlediği toplantıda, yerel şirketlerin üst düzey yöneticilerine ve Türkiye'ye yatırım yapan yabancı çok uluslu şirketlerin Türkiye temsilcilerine, kendilerini global pazarlara ve geleceğe nasıl taşıyacağını anlattı.
BT'nin, Türkiye'deki genişleme programının icrasında izlenecek kilometre taşlarını da açıkladığı ''Küresel Ajanda: Geleceği Anlamak ve Biçimlendirmek Liderlik Zirvesi'' İstanbul toplantısı, BT Global Services Üst Yöneticisi (CEO) Luis Alvarez ve yönetim takımının katılımıyla yapıldı.
Türkiye'nin iş dünyası liderlerinin de yer aldığı toplantıda, iktisadi görünümden globalleşmenin merkezinde yer alan teknolojinin büyük resimde doğru yerini almasına ve şirketlerin büyümeyi yakalamasına yardımcı olmaya yönelik fikir alışverişinde bulunuldu.
Toplantıda konuşan Luis Alvarez, Hong Kong, Singapur ve Bogota'nın ardından İstanbul'da düzenlenen zirvenin açılış konuşmasında, Türkiye'ye bu sene üçüncü gelişi olduğunu hatırlattı.
İstanbul'da bulunmaktan duyduğu mutluluğu ifade eden Alvarez, ''Eşim bana Türkiye'de neler oluyor, diye sordu. Aslında burada neler olduğunu hepimiz biliyoruz. Türkiye'de mükemmel iş fırsatları var. Gençlerin yarattığı dinamizm sayesinde ülke çok hızlı gelişiyor. Türkiye'nin coğrafi olarak çok önemli bir yerde, biz de BT olarak bu yüzden buradayız. Bizim işimiz insanları, firmaları birbirine bağlamak. Sizin hayatınıza daha iyi bir gelecek için katkı yapmak. Çünkü toplumlarımızı daha iyi bir gelecek için dönüştürüyoruz'' diye konuştu.
''İspanya'dan geldim, Türkiye'nin verileri büyük potansiyelini gösteriyor''
Faaliyet gösterilen piyasanın dinamikleri ve öncelikleri hakkında bilgi sahibi olunması gerektiğine değinen Alvarez, ''Burada öne çıkan 4 ana başlık var. Bunlar dengesiz bir ekonomi, hızlı küreselleşme, bireyin gücü, sınırsız kaynakların sorunu. Piyasadaki faaliyetleriniz çerçevesinde bu 4 unsur sizi nasıl etkiliyor, bu önemli. Canlı ağlarla oluşturulan temaslar bizim için önemli. Her gün dengesi bozulan bir dönemden geçiyoruz. Ben İspanya'dan geldim. Türkiye'yle ilgili büyüme verilerini duyduğumda ne kadar büyük potansiyele sahip olduğunuzu görüyorum'' şeklinde konuştu.
Genç, iyi eğitim almış nüfusu ve dikkat çekici büyüme oranı ile Türkiye'nin çok uluslu şirketler için stratejik öneme sahip olduğunu vurgulayan Alvarez, ''Ülke Avrupa ve Asya arasında doğal bir köprü oluşturuyor, İstanbul önemli bir finans ve lojistik merkezi kimliğini oturtuyor. Yerel şirketler uluslararası düzeyde etki alanlarını giderek genişletiyor ve Türk markaları kendilerini dünyanın her yerinde aileden sayılmaya başlamış marka kimliklerini oluşturuyor'' değerlendirmesini yaptı.
Bu durumun çok uluslu şirketlerin dikkatinden kaçmadığını, BT müşterilerinden bazılarının, kendilerinden Türkiye'deki fırsatlardan faydalanmalarına yardımcı olmalarını istediğini anlatan Alvarez, ''Şebekemiz, teknolojimiz ve işlerinde becerikli ekiplerimiz global pazarda rekabet üstünlüğü elde etmeyi hedefleyen şirketlerin bu hedeflerine ulaşmalarını sağlayacak kilit birer başarı faktörü'' dedi.
Alvarez, Türkiye ve içinde bulunduğu geniş coğrafyadaki güçlü varlıklarına dayanarak, burada büyümek isteyen global oyuncular için ve global yatırımlar yapacak Türk şirketleri için seçkin bir iş ortağı olmakta kararlı olduklarını da vurguladı.
''Türkiye'de yatırımı çok önemsiyoruz''
Alvarez, etkinlik kapanışında ise, ''Türkiye'nin yatırım için çok önemli bir ülke olmasından dolayı, buraya yatırımı çok önemsiyoruz. Burada araştırma ve inovasyon konularını ele aldık. BT olarak olimpiyatlar gibi, finans lojistik sektöründe çok karmaşık projelerle ilgili deneyimimiz mevcut. Biz küresel lider olarak tanınmakla birlikte küresel ile yereli birleştirmeyi seviyoruz. Yeteneği nasıl kullanacağız, firmaları nasıl daha iyi hale getireceğiz, bunu araştırıyoruz. Bunlar bizim için önemli'' yorumunu da yaptı.
''Türkiye Avrupa'nın ve dünyanın gözbebeği oldu''
BT Türkiye ve Doğu Akdeniz Genel Müdürü Mehmet Başer de, ''Bugün burada olmamızın sebebi Türkiye'' dedi.
Türkiye'nin çok hızlı büyüyen bir pazar olduğunu, Avrupa'nın ve dünyanın göz bebeği haline geldiğini anlatan Başer, bir çok kişinin Türkiye'nin büyümesinden ve öneminden bahsettiğine işaret etti.
Türkiye'nin aynı zamanda çevredeki pazarlar açısından da önemli bir merkez haline geldiğini dile getiren Başer, şunları kaydetti:
''Türkiye üzerinden neredeyse 1,5 milyar müşteriye ulaşmak mümkün. Türkiye'nin büyümesiyle birlikte Türk şirketleri de büyüyor, dünyadaki yerleri büyüyor. Türkiye'yi geleceğin lider ülkeleri arasında görmekte fayda var. Türkiye dünyada önemli bir oyuncu olacak. Burada 'hangi fırsatlar bizi bekliyor, globalleşme anlamında nelere dikkat etmeliyiz' onları konuşmak gerek.
Türkiye'deki organizasyonumuz, Türkiye'deki müşterilerimizin ihtiyaçlarını en iyi şekilde anlayarak yenilikçi ve farklı çözümlerimizi BT'nin global yetkinlikleriyle de zenginleştirerek sunmaya başladı. Önümüzdeki günlerde müşterilerimizin işlerine daha çok değer katıyor olacağız.''
Başer, Capital, Ekonomist ve CEO Life Dergileri Yayın Direktörü Rauf Ateşin moderatörlüğünde yapılan ''Global Liderlerin Ajandası 2013'' panelinde yaptığı konuşmasında da, BT'nin müşterilere sağladığı faydalara değindi.
''Biz aslında otoyol yapıyoruz araçlar için'' diyen Başer, BT olarak şirketlerin işlerini kolaylaştıran teknolojik çözümü vermeye çalıştıklarını anlattı.
Başer, ''Bizim yaptığımız otoyolları sağlamak; globalleşme yolunda rekabetçi, esnek, çevik olmak işin vazgeçilmezleri... Müşterilerin işlerini kolaylaştırmak anlamında güvenlik de çok önemli. Tehditler arttıkça tüketiciler bilinçlenmeye başladı. Bu anlamda da otoyolun güvenli olması lazım. BT'nin rolü, otoyol olarak arabaların daha hızlı daha güvenli gitmesini sağlamak'' diye konuştu.
''BT Uydu Mükemmeliyet Merkezi'' İstanbul'da kuruldu
Bu arada verilen bilgiye göre, BT'nin Türkiye'ye yönelik hazırladığı genişleme programının Şubat 2012'de açıklanmasının ardından, Türkiye'deki şirketlerin operasyonel verimliliklerini artırmalarına ve kararları daha hızlı almalarını sağlayacak şekilde birlikte çalışmayı geliştirmelerine yardımcı olacak bir dizi yenilikçi servisi daha önce başlattı.
Kullanıma hazır olan yeni servisler, tümleşik haberleşme (unified communications), bilgi ve bilgi sistemleri güvenliği, akıllı çağrı merkezi çözümleri ve bulut bilişimi kapsıyor.
BT aynı zamanda uydu haberleşmesine odaklanan global bir Mükemmeliyet Merkezi'ni İstanbul'da kurdu.
Merkez şimdiden önde gelen Türk şirketlerine Türkiye, Orta Asya ve Kuzey Afrika'ya erişimi sağlayan bir kapsama alanı ile hizmet vermeye başladı.
BT, kadrosundaki uzmanlarını da artırarak ve altyapısı ile portföyü daha da geliştirerek Türkiye pazarındaki pozisyonunu güçlendiriyor.