Türkiye'nin en önemli sanayi kuruluşlarından biri olan ve "Yürüyen Kale" olarak bilinen Kirpi'nin üretimini üstlenen BMC'de krizin aşıldığını, çalışanlar ve sendika da doğruladı.
Metal İş İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Halil İbrahim Tosun, üretimin geçen pazartesi günü başladığı söyledi. 50 yıllık firma olan BMC'nin ülke ve İzmir açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Tosun, "Yedi ay öncesine kadar sıkıntımız yoktu. Maalesef finansal sıkıntıdan dolayı parça alınamadı ve çalışan arkadaşların maaşları ödenemedi. Dış kaynaklı kredi alma yoluna gidildi ancak gerçekleşmedi. Yakın zamanda yurtiçinden bir banka ile anlaşma yapılarak, şirketi tekrar üretime geçirme gayreti oldu. Biz de çalışan kesim olarak buna var gücümüzle destek verdik." dedi. BMC'nin ülke için önemli bir değer olduğunun altını çizerek, çalışanların bu değeri ayakta tutmak için gayret sarf ettiğini belirten Tosun, bulunan kredi ile temin edilen yedek parça ve çalışanlara yapılan ödemelerle pazartesi itibariyle tekrar üretime başlandığı bilgisini verdi. Üretime savunma sanayisi açısından büyük önem taşıyan Kirpi araçlarıyla başladıklarını kaydeden Metal İş Şube Başkanı Tosun, aralık ayı itibariyle 40 tane üretip Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)'nin hizmetine sunacaklarını söyledi. Tosun, krizin aşılmasıyla birlikte BMC'nin hem yerel yönetimlerin ihalelerine katılarak hem de ağır ticari araç üreterek ülke ve İzmir ekonomine katkı yapmaya devam edeceğini de söyledi.
BMC'nin 2009 yılında 478 adet Kirpi imal etmek için anlaşma imzaladığı, krizden önce Mayıs 2012'ye kadar 278'ini teslim ettiği bilgisini veren Halil İbrahim Tosun, "Teslim edilmesi gereken 190 Kirpi daha var. Bu ay itibariyle bunların üretimine başlayıp üç dört ay içinde kalan 190 aracın tamamını TSK'nin hizmetine sunacağız. Sadece Kirpi değil, taktik araçlar da var. O araçları da en yakın zamanda üretip şirketi ayakta tutmaya gayret edeceğiz." şeklinde konuştu.
Yedi aylık krizin ardından kredinin alınmasıyla birlikte işçilerin işbaşı yaptığını ve çok mutlu olduklarını kaydeden Tosun, "BMC işçileri, yeni işbaşı yapmış bir işçinin heyecanı ile çalışmaya başladı. Bu durum, onları çok memnun etti." dedi. Kasım ayı itibariyle çalışanların tamamına 3 bin 250'şer lira ödeme yapıldığını, yine aralık ayı itibariyle üretimin başlaması ve krediden gelecek parayla 50. haftada bütün çalışanlara birer maaş ve 52. haftada avans mahiyetinde bir ödeme yapılacağını kaydeden Tosun, "Dolayısıyla üretim ve ödemeler yapıldığında yeni yıl ve yeni umutlar, BMC'yi ve çalışanlarını bekliyor olacak." diye konuştu. Metal İş Şube Başkanı Tosun, BMC'nin Türkiye için hem istihdam hem de terörle mücadele konusunda önemli bir unsur olduğunu, işçilerin bu bilinçle yedi sekiz ay ücret almamalarına rağmen şirketi yaşatma gayreti göstermelerinin takdire şâyan olduğunu sözlerine ekledi.