Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, tüketici kredilerindeki hızlı artışa dikkat çekerek, kredi kartı konusunda makro ihtiyati düzenlemelerin geleceğini açıkladı.
Orta Vadeli Program (OVP) sunumunda Babacan, “Tüketici kredilerine bakıyoruz, 2011 yılına kadar hızlı bir artış var. Merkez Bankası'nın ve BDDK’nın alacağı tedbirlerle bunun aşağı çekilmesi gerektiğini söyledik ve yüzde 15-16'ya çekebildik, ama şu an itibariyle geçen seneye göre yüzde 26’lık bir artış var. Bizim kredi stoku artışımız ne kadar yüksekse cari açığımız da o kadar yüksek.” dedi.
KREDİ KARTLARINDA ALINAN YENİ TEDBİRLER
Babacan, kredi kartlarında alınan yeni tedbirleri şöyle açıkladı:
"-Tüketici finansman şirketlerinin zorunlu karşılık kapsamına alınacak,
-Bugün Resmi Gazete'de yayımlanacak olan kredi kartı limitinin kart sahibinin gelirine göre yapılacak,
-Kredi kartlarında ilk yılı için gelirin 2 katı, ikinci ve devam eden yıllar için gelirin 4 katı ile sınırlı olarak limit tahsis edilecek,
-Mevcut kart sahibinin limit artırım taleplerinde yukarıda belirlenen limitin üzerinde artışa izin verilmeyecek,
-Gelir düzeyi tespit edilemeyenler için kredi kartı limitinin bin Türk lirası ile sınırlandırılacak,
-Kredi kartındaki asgari ödeme tutarları artırılacak. Kedi kartı limiti 15 bine kadar olan kredi kartları için dönemi borcunun yüzde 30’undan, 15-20 bin arasındaki olanlar için yüzde 35’inden az olmayacak. Bir takvim yılı içinde asgari ödeme tutarının toplam 4 kez ödenmemesi halinde dönem borcunun tamamı ödeninceye kadar nakit kullanımına kapatılması ve limit artırımı yapılmayacak. Bir takvim yılı içinde asgari ödeme tutarının üst üste 3 kez ödenmemesi halinde dönem borcunun tamamı ödeninceye kadar kullanıma kapatılması limit artımı yapılmayacak,
-Tüketici kredileri tanımı kapsamına kredi kartları ve kredili mevduat hesaplarının dahil edilecek."
KESİNLEŞMEYEN ÜZERİNDE ÇALIŞILAN DİĞER TEDBİRLER
"-Kredi kartlarında ve bazı tüketici kredilerinde ürün bazında taksit sayısına sınır getirilmesi. Hükümetin burada bir ayakkabıya 24 ay taksit yapılmasını önlemeye çalışıyor. Mobilya gibi ürünlere 24 ay taksit yapılmasında sakınca görmüyoruz elbette.
-Kredi kartlarında uygulanan borç/gelir oranının diğer bireysel kredilere de genişletilmesi,
-Konut kredilerindeki asgari peşinat uygulamasının diğer bireysel kredi alanlarından bazılarına genişletilmesi."