ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 29 Mayıs 2014 Perşembe 12:26

Müjdeyi verdi: ''Doğalgaza zam yok''

Müjdeyi verdi: Doğalgaza zam yok

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, doğalgazda haziran ayında herhangi bir fiyat artışı olmayacağını bildirdi.


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, doğalgazda haziran ayında herhangi bir fiyat artışı olmayacağını bildirdi.

Yıldız, Kafkasya Üniversiteler Birliği 4. Olağan Kongresi'ndeki konuşmasının ardından basın mensuplarının gündemdeki konulara ilişkin sorularını yanıtladı.

Doğalgaza haziran ayında zam olup olmayacağı sorusu üzerine Yıldız, "Haziran ayında da mayıs fiyatlarıyla devam edeceğiz, herhangi bir fiyat artışı söz konusu değildir" dedi.

MADEN OCAKLARINA DENETİM

Maden ocaklarına yönelik denetimlere ilişkin soruları da yanıtlayan Yıldız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı müfettişleri tarafından kazanın yaşandığı Eynez ve bu şirkete ait diğer 2 maden ocağında denetimler yapıldığını söyledi. Yıldız, kazadan sonra bir üretimin söz konusu olmadığını, diğer ocaklardaki faaliyetlerin de durdurulduğunu belirtti.

Bunun üretimin durması anlamına geldiğini ifade eden Yıldız, eksiklerin giderilmesinin ardından yapılacak teftişte ocaklardaki şartlar uygun bulunursa üretimin başlayacağını dile getirdi.

Eynez ile ilgili hem adli hem de bakanlıklar tarafından yürütülen idari soruşturmalar bulunduğunu anımsatan Yıldız, savcıların da gereken çalışmaları yaptığını belirtti.

İdari olarak madencilikle, kömür faaliyetleriyle ilgili Bakanlar Kurulu'nda yaptığı sunumun ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bir talimatı olduğunu ifade eden Yıldız, sendikalar, akademisyenler, bütün paydaşlar, özel sektör ve kamu, özellikle yurt dışıyla beraber toplantılara başladıklarını bildirdi. Yıldız, şöyle konuştu:

"Bu arada eklememiz gereken neler var? İşçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda ne tür noktaların ön planda bulundurulmasıyla alakalı çalışmalarımız devam ediyor. Bu eksikler tamamlanıncaya kadar üretimin yapılması söz konusu değildir. Eksikler ne zaman tamamlanırsa ondan sonra tekrar teftiş görecektir bu ocaklar.

Son 3 yıl içerisinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan teftişlerde yaklaşık 130 kömür ocağı, bizim yaptığımız teftişlerde 114'ten fazla kömür ocağı kapatılmıştır. Bu ocakların, işçi sağlığı ve iş güvenliği şartlarının yerine getirilmediği için kapatıldığını bilmemiz lazım. Projeye uygunluk, işletmeye olan refakat, teknik nezaretçilerin raporları her birisi önemlidir. Bu kusurun ister teknik nezaretçiden, ister işletmeden, ister kamudan kaynaklanan kısmı, ne varsa bunlarla alakalı idari ve adli soruşturmalarımız devam ediyor. Bunların her birini bütün şeffaflığıyla beraber kamuoyuyla paylaşacağız.

Türkiye'de geçen yıl 106 milyon ton kömür kullanıldı. Bunun 80 milyon tonu yerli kömürlerle karşılanıyordu. bu rakam ne kadar yükselir, ne kadar düşer, şu anda bizim için birinci planda olan konu değil. Birinci planda olan konu işçi sağlığı ve iş güvenliğiyle alakalı konulardır." 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER