Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Türkiye için 2015 yılında yüzde 3,2, 2016 yılında ise yüzde 4 ekonomik büyüme öngördü. Merkezi Paris'te bulunan kuruluş, OECD üyesi ülkeler için hazırladığı ekonomik görünüm raporunu bugün yayınladı.
Türkiye için ekonomik büyümenin artacağı tahmini yapılırken, bunun işsizlik oranının artmasını engelleyecek seviyede olamayacağı kaydedildi.
Avrupa pazarlarındaki toparlanma ile özel tüketim ve yatırımların kademeli olarak artacağı kaydedilen raporda, bununla birlikte bölgesel krizin daha da kötüleşmesi, küresel mali piyasadaki gerilim ve Avrupa pazarındaki toparlanmanın sekteye uğramasının Türkiye'nin genişlemesini olumsuz etkileyeceği uyarısında bulunuldu.
İhracat ve sermaye
Sınır ötesi sorunların siyasi gerginliği artırmasının, güveni zedeleyeceğine dikkati çeken raporda, bunun tersi olması ve Avrupa'da nicel bir rahatlama görülmesi durumunda ise ihracatın ve dışarıdan sermaye akışının artacağı, bunun da ekonomik büyümeye olumlu katkı yapabileceği belirtildi.
Raporda, cari açığın gayri safi milli hasılaya oranının yüzde 5'in üzerinde seyretmeye devam edeceği tahmininde bulunuldu.
Kısa dönem dış borçların yeniden finanse edilmesinin, uluslararası yatırımcılar açısından Türkiye'yi kırılgan bir hale soktuğu yorumu yapılan raporda, mali denetim ve şeffaflığın uluslararası standartlarda geliştirilmesinin önemine vurgu yapıldı.
Raporda, hükümetin 2014-2018 yılı için açıkladığı Orta Vadeli Program'da yer alan kalıcı rekabet gücü ve dengeli büyüme için özel sektörde verimliliğin artırılması gerektiğine de işaret edildi.