Soma Yırca’da, acele kamulaştırma kararının ardından zeytinliklerinin talan edilmesine karşı bir süredir direnişte olan köylülere, bölgede termik santral kuracak şirketin görevlileri saldırdı. Köylülerin iş makinelerini engellemeye çalışması üzerine yüzlerce özel güvenlik, köylüleri kelepçeyelip, biber gazı sıktı. Pek çok köylü yaralandı.
Manisa’nın Soma ilçesi Yırca Mahallesi’nde kurulması planlanan termik santralle ilgili dün sabah zeytinlik alanlara dozerlerle girerek zeytin dolu dallarıyla hasat bekleyen yaklaşık bin ağacı kesen şirket görevlileri ile köylüler arasında arbede çıktı. Şirketin güvenlik görevlileri hem 11 köylüyü kelepçeledi hem de biber gazı sıktı. Jandarma tarafından şirket görevlilerinin elinden alınan köylüler, şirket çalışanlarının ‘anahtarları kaybettik’ demesi üzerine kelepçeli halde hastaneye götürüldü. Tedavilerin ardından taburcu edilen köylüler, İlçe Jandarma Komutanlığı’na götürüldü. Jandarma köylülerin kollarınki kelepçeleri açtı. Anahtarları bulunamadığı için tamamen çıkartılamayan kelepçeler köylülerin tek kollarında takılı kaldı.
ACELE KAMULAŞTIRMA
Bakanlar Kurulu tarafından alınan kararla, Soma’daki zeytinlikler, Soma Kolin Termik Santrali’nin yapımı için acele kamulaştırıldı. Bunun üzerine, Soma’ya yapılacak üçüncü termik santralin kurulacağı Yırca Mahallesi ile bu santrale verilecek kömürün bulunduğu saha olan Deniş Mahallesi’nde oturanlar, yürütmenin durdurulması ve iptali için dava açtı. Davaya rağmen Kolin Şirketler Grubu, zeytinliklerin çevresini, tel örgü ile çevirdi ve 17 Eylül’den itibaren bölgede aralıklarla ağaç kesimi yapılmaya başlandı. Dün sabah zeytin hasadı için bölgeye giden yaklaşık 80 köylü, şirkete bağlı 4 dozer ve 100 görevlinin ağaç kesimi yaptığını gördü.
O ANLARI ANLATTILAR
Şirket görevlilerinin kendilerini tartakladığını belirten çiftçi 34 yaşındaki Oktay Uyan, “Sabaha karşı şirket yetkilileri iş makinesi ile zeytinlik araziye girmişler. Biz de zeytin ağaçlarını kesmemeleri için müdahale ettik, engel olmaya çalıştık. Bizlere kelepçe taktılar” dedi. Bir diğer köylü 18 yaşındaki Ercan Demir, “Bizi yere yatırdılar. Cop ve tekmeleyerek darp ettiler. Özel güvenliğin kelepçe takma yetkileri yok” diyerek tepkisini dile getirdi.
100-200 ZEYTIN AĞACI YATIRIMA MANİ OLAMAZ
Enerji Bakanı Taner Yıldız, dün enerji yatırımları için zeytinliklerin yok edildiği eleştirilerine şu yanıtı verdi: “Zeytin ağaçları yalnızca bizim iktidarımız döneminde 91 milyon adetten 162 milyon adete çıkarıldı. Orada ne kadar zeytin ağacı kesti, bunu bir kayıp olarak görmüyoruz, yerine yüz katını bin katını diksin o yatırımcı. Bunu da yatırımcımız yapmaya hazır. Ama oraya 1.3 milyar dolarlık yatırım yapacaksın, oradaki kesilecek 100-200 tane zeytin ağacı Türkiye’nin gelişmesine de mani olmaması lazım. Yatırım seçtiğiniz alana değil kömür nerede çıkıyorsa oraya geliyor.”
11 KİŞİ GÖZALTINDA
SOMA İlçesi Yırca Mahallesi’nde ağaç kesimi yaparken kendileriyle tartışan köylüleri tartakladığı ileri sürülen 3’ü dozer operatörü 11 kişinin gözaltına alındı. Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, termik santral için yapılan ağaç kesimleri ve tepkileri twitter üzerinden değerlendirdi. Bektaş, kesim sonrası yapılan suç duyurularını değerlendiren savcılığın, ’kovuşturmaya yer yoktur’ kararını da sayfasından paylaştı. Ayrıca Valilik yazılı açıklama yaparak, yaşanan süreçle ilgili her şeyin hukuki süreç içinde yapıldığını vurguladı. Vali Bektaş’a çevreciler “Yapılacak bir şey her zaman vardır. Gerekirse hep beraber zeytin ağaçlarının önünde duracağız” tweetiyle anında karşılık verdi.
‘ZEYTİN YASASI’ İLE NE DEĞİŞTİ
Enerji Bakanlığı’nca hazırlanan, Elektrik Piyasası Kanunu ile 3573 Sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılattırılması Hakkındaki kanundaki değişiklikle 25 dönümden küçük zeytinliklerde maden ve enerji yatırımlarının önü açıldı. Değişiklik 25 dönümden küçük bahçeleri zeytinlik statüsünden çıkardı ve sıradan arazi kabul etti. Bu alanlarda enerji ve yapılaşma faaliyetlerine izin verilebileceği belirtildi. Türkiye’de zeytincilik yapılan arazilerin yüzde 50’sine yakını ortalama 10 dönüm.
TANAP’IN YÖNÜ ÇİLEKLE DEĞİŞTİ
ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) için 100 milyon Euro’luk kamulaştırma ödeneceğini, 160 bin parça borunun montajının yapılacağını söyledi. Kamulaştırmalar sırasında Bursa’da hattın bir çilek bahçesinden geçtiğini dile getiren Yıldız, hattın yönünün değiştirildiğini kaydetti. TANAP’ın inşası ve tadili ile ilgili proje şirketine sağlanacak tüm mal ve hizmetlerin teslimi KDV’den muaf olacak.