ANKARA (CİHAN)- Tunus Cumhurbaşkanı Muhammed Munsif Marzouki, Tunus Baharı ile gerçekleşen devrimin bir hedefinin olduğuna dikkat çekerek, bu hedeflerden geri dönüşün olmadığını söyledi. Marzouki, sivil anayasanın yakında vatandaşın önüne konulacağını, seçimler yapılacağını belirterek, artık Tunus’ta çarkların çalıştığına dikkat çekti. Türkiye'nin Tunus'a verdiği desteğe de vurgu yapan konuk Cumhurbaşkanı, "Tunus-Türkiye ilişkileri onur vericidir ve altın harflerle tarihe yazılmıştır. Yaşasın Tunus-Türk işbirliği." dedi.
Türkiye-Tunus İş Formu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Merkezi’nde yapıldı. Tunus Cumhurbaşkanı Muhammed Munsif Marzouki ve beraberindeki Tunus heyeti, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Türk işadamları ile çalışma yemeğinde bir araya geldi. Burada konuşma yapan Tunus Cumhurbaşkanı Marzouki, “Tunus, Arap Baharı’nı başlatan ülkedir. Dünya ülkeleri Tunus’a bakıyor. Tunus’taki devrime bakıyor. Tunus’taki devrimin başarısızlığa uğraması tüm Arap ülkelerinde başarısızlığa yol açar. Uzun yıllar diktatör rejimi altında yaşadık ve kendi arzu ettiğimiz düzeni kuramadık. 30 yıl diktatör rejimi altında yaşadık. Eğer o zaman istenilen yapılsaydı şimdi başka bir Tunus olacaktı.” diye konuştu.
"KİRLİ BİLGİLERİ HEDEF ALMAYIN"
Bugün Tunus’ta vatandaşın birinci sırada olduğunu aktaran Marzouki, yönetimin artık vatandaşın hizmetinde olduğunu söyledi. Tunus Cumhurbaşkanı sözlerini şöyle sürdürdü: “Zorluklarımız var. İrade, birlik ve dirlik sayesinde istediğimiz noktaya geleceğiz. Tunus’ta zorluklar var. Bizi tehdit eden zorluklardan çalışarak, ekonomik kalkınma, bağımsız bir yargı, şeffaf yönetimle kurtulacağız. Ekonomi demokrasiyle atbaşı koşar. Ekonomi iyi değilse hedefe koşulamaz. İstikrar için zaman kaybedecek lüksümüz yok. Başıboşluğa fırsat veremeyiz. İş dünyasının temsilcileri ekonomik gelişme sizlerle olabilir. Erkekli kadınlı el birliği içinde çalışılması gerekiyor. Kadın erkek arası ayrım yoktur. Demokratik sistem bir şeffaf adalet sistemi getirdi. Yolsuzluğa göz yumulmayacaktır. Kirli bilgileri hedef almayın. Ülkenin hedefi belli. Hedefe kitlenilsin istiyoruz.”
"TÜRKİYE-TUNUS İLİŞKİLERİ ONUR VERİCİDİR"
Devrimlerinin hedefleri olduğunu kaydeden Marzouki, bu hedef için iş dünyasının rolünün büyük olduğunu, diyalog kapısının açık olması gerektiğini ifade etti. Geriye dönüşün olmadığını da vurgulayan Marzouki, sivil anayasanın yakında vatandaşın önüne konulacağını, seçimler yapılacağını belirterek, artık Tunus’ta çarkların çalıştığına dikkat çekti.
Tunus’a yapılan yatırımların gelir garantisi olacağını söyleyen Tunus Cumhurbaşkanı Marzouki, “Böylece sadece Tunus’a değil 300 milyon Arap dünyasına da katkı sunulacaktır. Tunus istikrarlıdır, güvenlidir. İhtiyaç duyulan iş gücüne sahiptir. Tunus-Türkiye ilişkileri onur vericidir ve altın harflerle tarihe yazılmıştır. Yaşasın Tunus-Türk işbirliği.” ifadelerini kullandı.
Yemekte konuşma yapan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ise bölgesel işbirliğinin yolunun ekonomik ve ticari ilişkilerin güçlendirilmesinden, işbirliği alanlarının çeşitlendirilmesinden ve karşılıklı yatırımların artırılmasından geçtiğini kaydetti. Hisarcıklıoğlu, üzerlerine düşenin, uluslararası ve bölgesel örgütlerle beraber, bölge halkları olarak işbirliğine giden yolda ellerinden gelen katkıyı yapmak olduğunu belirtti.
"KÜRESEL İŞ KÖPRÜLERİ GİRİŞİMİ' TUNUS'UN DA KAZANACAĞI BİR GİRİŞİM"
Türkiye ve Tunus olarak ilişkilerin geliştiğine dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, şu ifadeleri kullandı: “Huzurlarınızda ortak projelerimizden birkaçına değinmek isterim. Geçtiğimiz aylarda Tunus’ta Türk firmalarının da yer alacağı bir organize sanayi bölgesi kurulması için gerekli adımları attık. Ülkemizdeki 5 bin işletme ve 50 bin çalışana sahip OSTİM, Tunus’ta kurulacak sanayi bölgesi için örnek olarak alındı. Türk firmalarının da yatırımlarını bu bölgede yapması konusunda çalışmalar sürüyor. Bir diğer önemli projemiz de Türkiye-AB İş Köprüleri Girişimi. Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’nun desteği ile Ekonomi Bakanlığımız ve Birliğimizce yürütülen girişimin odak noktaları Mısır, Tunus ve Filistin oldu. Yaklaşık 10 aylık bir çalışma sonucu, Türkiye ve AB üyesi ülkelerden yaklaşık 172 firmayı, değer zinciri yaklaşımıyla bir araya getirdik. Mersin ve Antalya’da yaklaşık 800 iş görüşmesi gerçekleştirildi. Amaç, firmalarımız arasında üçlü işbirliklerinin tesis edilmesidir. Küresel İş Köprüleri girişimi, Avrupa Birliği’nin, Türkiye’nin, Tunus’un, Mısır’ın ve Filistin’in birlikte kazanacakları bir girişim. Türk ve Tunus firmalarını tüm tarafların kazanacağı bu projeye destek vermeye çağırıyorum.” CİHAN