Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, TÜSİAD Başkanlığı görevinden istifa ettiğini açıkladı. Akşam ve Star gazeteleri Muharrem Yılmaz'ın yönetim kurulu başkanı olduğu Sütaş'a ilişkin ilginç iddiaları yer verdi. İddiaya göre e- devlet şifreleri ele geçirilen bazı Sütaş işçilerinin sendikaya üye oldukları tespit edilince Bursa ve Aksaray fabrikalarından 56 kişi işten çıkarıldı. Skandal bununla da kalmadı. İşe başlamak için 40 gündür eylem yapan işçilerin eyleme bölgesine 13 ton hayvan gübresi döküldüğü, işçilerin de kokuya dayanamayarak eylemi sonlandırdığı öne sürüldü. Bu iddialar üzerine Yılmaz, TÜSİAD başkanlığı görevinden istifa ettiğini açıkladı.
Yılmaz, Sütaş ile ilgili gazetelerde yer alan haberlere işaret ederek, 'Benim üzerimden TÜSİAD'ın yıpratılması operasyonu haline dönüşme riski olan bu haberleri maalesef ihmal edemezdim, o yüzden bu kararı aldım' dedi.
Yılmaz, 'İstifamın bu konudan bir kaçış olarak değerlendirilmemesini umut ederim. TÜSİAD itibarı benim için çok önemli bir emanet. Buna zarar gelmesine izin veremeyeceğim için istifa ettim.' Sendika temsilcilerinin de beyanatlarına rağmen iddiaları yalanlayan Yılmaz, "Haberler asılsız" iddiasında bulundu.
TÜSİAD üstüne alınmadı
Yılmaz, 'Bu, bir tatil günü, pazar günü, kimsenin de orada olmadığı bir gün Sütaş'ın çevre düzenlemesi çerçevesinde bundan sorumlu arkadaşların gübreleme ve bakım çalışmaları çerçevesinde yapılmış bir iştir. Bunun bir kasıtla yapıldığını tespit edersem, aynı gün bu kasıtlı davranışı ben cezalandırırım' dedi. TÜSİAD'tan yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi: 'İstifa gerekçesini, şirketi ile ilgili medyada yer alan haberlerin TÜSİAD'ın itibarına zarar vermesini engellemek olarak açıklamıştır. TÜSİAD Yönetim Kurulu önümüzdeki günlerde toplanarak değerlendirecektir.'
TÜSİAD'ta deprem
TÜSİAD'ın 43 yıllık tarihinde ilk kez bir başkan istifa etti. Muharrem Yılmaz, kuruma zarar gelmemesi için istifa ettiğini iddia etti.
İşçi eylemi sürüyor
Sütaş firmasının Karacabey ilçesindeki fabrikasının önünde bir grup işçinin eylemi sürüyor. Yılmaz'ın istifasını açıklamasının ardından oturma eylemine devam eden işçiler, gazetecilere yaptığı açıklamada, 14 kişinin, sendikaya üye olduğu gerekçesiyle işine son verildiğini ileri sürdü. Ekmeklerinin peşinde olduklarını dile getiren işçiler, rencide edildiklerini savundu. İstifa kararına üzüldüklerini belirten işçiler, mücadeleye devam açıklaması yaptı.
"Eylem alanına tezek dökmek çalışanı, insanı aşağılamaktır"
DİSK Eski Başkanı ve CHP Milletvekili Süleyman Çelebi, Sütaş'ın patronu TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz'a tepki gösterdi. Twitter'dan açıklama yapan Çelebi, 'Sütaş'ta eylem yapan işçilerin eylemini kırmak için eylem alanına tezek döküldü. Bu açıkça işçiye, emekçiye, insana yapılmış bir suçtur, bir aşağılama yöntemidir. 'Emeğe ve çalışan haklarına saygı demokrasi kültürünün vazgeçilmezidir' diye açıklama yapan TÜSİAD Başkanı, sahibi olduğu şirkette işçi haklarına, saygı duymadığı gibi işçilerin direnişine ve kişiliğine de büyük bir hakarette bulunmuşturr' dedi.
(Yeni Şafak)