Ekonomi Bakanı Zeybekçi, Bakanlık Toplantı Salonu'nda, Schleswig-Holstein Eyaleti Ekonomi, Çalışma, Ulaştırma ve Teknoloji Bakanı Reinhard Meyer ve Hamburg Eyaleti Ekonomi, Ulaştırma ve İnovasyon Bakanı ve Bağımsız Hansa Şehri Hamburg Senatörü Frank Horch ile görüşmesinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Türkiye büyümek, üretmek, ihracatını ve istihdamını arttırmak zorunda
Bir gazetecinin "Türkiye'nin büyüme rakamları açıklandı. Yıl sonu ile ilgili öngörünüz nedir?" şeklindeki sorusu üzerine Zeybekçi, "Büyüme rakamları Türkiye açısından son derece önemli. 6 ay oldu bakanlığa başlayalı. Farklı bir şey söylemeyeceğim. Türkiye büyümek, üretmek, ihracatını ve istihdamını arttırmak zorunda olan bir ülke. Bunları bildiğimiz için ekonomi politikalarımızı ona göre belirliyoruz. Büyüme rakamları ile 33 Avrupa ülkesi arasında en hızlı büyüyen ülke olduk. Henüz 3'ü açıklanmadı ama 25 AB üyesinden daha hızlı büyüdük. Türkiye, 1. çeyrek büyüme verisi açıklanan 19 G-20 ülkesinden daha hızlı büyüdü. Türkiye, OECD'de büyümesi açıklanan ülkelerden daha fazla büyüdü" diye konuştu.
Türkiye, OECD'de büyümesi açıklanan ülkelerden daha fazla büyüdü
Türkiye'nin yılın ikinci çeyreğinde de aynı şekilde büyümesini sürdüreceği öngörüsünde bulunan Bakan Zeybekçi, "Türkiye büyümesini eksiye düşürmeden devam ettirecektir" değerlendirmesinde bulundu.
Küresel krizde istihdamın azaldığı bir dönemde Türkiye olarak istihdam yaratmaya devam ettiklerini belirten Zeybekçi, "Türkiye, istihdamını arttırmada dünyada bir numara olmuştur. Bunları üst üste koyduğunuzda, yıl sonu itibariyle büyümesini aşağıya doğru getirmek mümkün değildir. Geçtiğimiz dönemde bazı enstitü ve bazı derecelendirme kuruluşları Türkiye'nin büyümesini aşağı yönlü revize etti. Bu teknik ve matematik olarak mümkün değil. Türkiye'nin elde bütün verileri, bu şekilde büyüme olmayacağının göstergesidir. Önünüzdeki dönemde Türkiye ihracatını, üretimini, yatırımını ve büyümesini arttırıp, bu zinciri güçlendire (yoluna) devam edecektir" diye konuştu.
Türkiye'nin orta vadeli hedeflerinin üzerinde seyreden bir ülke olduğuna dikkati çeken Zeybekçi, "Bu büyüme rakamları bizi haklı çıkarmıştır. Ekonominin tüm aktörlerini, dinamikle bilen, hisseden bir hükümetiz. (Bu doğrultuda) 2'nci ve 3'üncü çeyreği de rahatlıkla görebiliyoruz. Allah'a şükürler olsun ki Türkiye büyümesine devam edecektir" ifadesini kullandı.
Milli gelirde hedef 2016
Zeybekçi, milli gelirde 2016 için hedeflenen 12 bin 600 dolarlık yüksek gelir seviyesi çizgisinin 2015 yılı sonu itibariyle yakalanabileceğini söyledi.
Diğer bir gazetecinin "Avrupa Merkez Bankasında faiz indirim kararı söz konusu oldu. Bunun ihracata ve büyümeye etkisi konusunda değerlendirmeniz nedir?" şeklindeki sorusunu da yanıtlayan Zeybekçi, şunları kaydetti:
"Avrupa Merkez Bankasının faizde almış olduğu adım, Türkiye için son derece önemli. 2015 yılında FED'in faiz arttırımına gidebileceği kararı, Türkiye'de faizlerin aşağı doğru gitmesinin önündeki zorluk, mazeret oluşturuyordu. Dolayısıyla bu açıklama Türkiye için çok büyük bir avantaj yarattı. Avrupa Merkez Bankasının bu açıklamasıyla Türkiye, finansal anlamla çok rahatlayan bir ülke oldu. Bu Türkiye'ye yoğun bir şekilde para akışının sağlanmasıyla, TL'nin aşırı değerlenmesi riskini de beraberinde getiriyor. Biz, TL'nin bu seviyelerini son derece uygun olarak görüyoruz. TL'nin aşırı değerlenmesini, ihracatın üzerinde bir risk olarak görüyoruz. Böyle bir riski hiç istemiyoruz.
Onun için, faizin bir an önce, mazereti de kalmadı, piyasa aşağı yönlü faiz eğiliminin desteklenmesi lazım. Merkez Bankamıza buradan diyoruz ki; 'ha gayret'. Bir ön görüyle, piyasanın önüne düşerek, faizi aşağıya çekerek, bu riski ortadan kaldıralım. TL'nin değerlenerek, ihracatın üzerinde negatif baskı oluşturmasını, ithalatı cazip hale getirmesini engelleyelim."