ÖNE ÇIKANLAR :

YAZARLAR

Bugünden Geleceğe Bakış

Abdullah Yüksel

27 Kasım 2013 Çarşamba 12:30
  • A
  • A

Günümüz dünyasında hayal ettiğimiz pek çok şeyin ulaşılamaz olduğunu düşünüyoruz. Peki gelecekte de böyle mi olacak?

İlk önce olanlara bakalım;

Gelecekte hayallerimizi ne denli gerçekleştirebiliriz veya deneyimleyebiliriz şeklinde düşünmeden önce altyapı oluşturalım. Çünkü günümüzdeki teknolojiyi kavramadan geleceği hiç kavrayamayız. Öncelikle, hayalimizi kurgulayabilmemiz için bize neler lazım? Liste oluşturmaya çalışalım;

*Sanal bir ortam
*Düşüncemizi okutabilme
*Sanal ortamı hissetme
*Gerçek ürün oluşturma

Evet, sanal ortam varmı diye araştırdığımda "virtusphere"(1) adında bir araştırma projesine rastladım. Düşüncemizi nasıl okuturuz diye araştırdığımda önüme pek çok şey(2) geldi. Sonra da sanal ortamı hissetmek için neler var diye araştırdım ve karşıma üzerimize giyilebilen basınçla çalışan kıyafetler çıktı. Yani bomba patlama efektini aynı zamanda hissedebiliyorsunuz. Aynı şekilde bu işin koku yönü(3) var. Gerçek ürün için ise artık hepimizin malumu 3B yazıcılar. Bu yazıcılar sayesinde kulak(4), tüfek(5) ve böbrek(6) gibi şeyler üretilebildi.

Şimdi de olabileceklere bakalım;

Şimdiye kadar verdiğim bilgilerin çerçevesinde şöyle bir gelecek tasviri yapmak mümkün;
Muhteşem bir deniz manzarası, biz ormanın yüksek bölgesindeyiz, çok güzel kokular, doğa ışığı, rüzgar esintisi ve doğa sesleri. Düşündüğümüz yiyecekler okuyucu ile tanımlanıp, yazıcı da üretilip, fırında pişip karşımızda. Bir adana dürüm olabilir mesela. Diğer bir değişle; Matrix imkansız değil. Sanal bir ortamda, sanal veya gerçek olmuş farketmez gerçek şeyleri yaşamasakta vücudumuza etkisi olur.

Sanal ortamdan vücut etkinliği etkilenir mi?

Eğer sanal ortam yeterince gerçekçi olursa vücut pek fazla etkilenmez. Tabi bunun radyasyon gibi diğer boyutları da incelenmeli. Fakat ortama göz attığımızda önümüzde gerçek görüntü, koku, yemek ve esintiler var. Bunu yeterince gerçekçi yaptığınızda, beyin normal de ürettiği emir ve salgıladığı hormonları devam ettirir. Zaten görüntülerin, kokuların, yiyeceklerin vücuda etkileri su götürmez bir gerçek. Bu da demek oluyor ki, gelecekte sanal da olsa ortamlar bizi hareketten alıkoymaz ise; zararı pek fazla olmaz. Ancak bugün teknolojisiz günleri arayanlar olduğu gibi o zaman da olacaktır.

Teknoloji ve Bilimin acizliği;

Teknolojinin muhteşem bir gelişkinlik gösterdiği bir zamandayız. Hemen her alanda ilerleme mevcut. Tıptan, yiyeceğe, teknolojiden, tekstile, inşaattan, biyolojiye kadar. Yelpaze çok geniş ve ileri. Fakat bu ilerlemişliğin içerisinde hala tamamen/\%100 çözümü bulunmamış hastalıklar veya kusurlar var.

Örneğin;
*Göz bozukluğu
*Hemoroid/Basur
*Migren
*Baş ağrıları
*Diş ağrısı; gibi...

Daha çok var tabi ki de. Fakat örneklemek için bunlar yeterli. Demek istediğim de bu. Bizden sonraki kaçıncı nesil olur bilemem ama, bunlara gülecekleri garanti!(7)

Geleceğin mizahi yönü;

Geleceğin mizahi yönünü uçan arabalar üzerinden örnekleme yaparak vermek istiyorum. Gelecekte uçan arabalar uçaklar gibi rotalarda ilerleyecekler. Fakat arabanın ön camında sanal hız göstergeleri ve arabanın diğer göstergelerinin yanında bir de yol olacağı kesin. Yani arabanın ön camından baktığımızda ilerlediğim rotanın sanal şeklinde yol gibi yapıldığını göreceğiz. Bu sayede, yol çalışmaları yazılımlar ve grafikler ile yapılacak!
O zaman gelecekte "uzun yol" yaparken, eğer bir köyün üstünden geçiyorsak sanal yolun kenarında Mahonun Yeri diye reklam görebiliriz. Gelecek her açıdan bir merak konusu..

 

YORUM YAZ
Henüz yorum yapılmamış.

Yorum yapmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Yada Misafir Olarak Yorum Yapabilirsiniz.Üyeliğiniz varsa üye girişi yapabilirsiniz. Yeni üyelik için üyelik formunu kullanabilirsiniz.