ÖNE ÇIKANLAR :

YAZARLAR

Çoklu hukuk ve çoklu değişim

Abdullah Yüksel

11 Haziran 2013 Salı 23:04
  • A
  • A

Çoklu Hukuk, devletlerin azınlıklarına tanıdığı haklara denir. Yani tüm devlet halkı anayasaya bağlıdır, ancak azınlıklara tâbi olan kurallar vardır. X azınlığına atanan kurallar, Y azınlığını bağlamaz. Çoklu Hukuk devlette yaşayan farklı din, dil, ırk ve kültüre bağlı insanların haklarını korumaktadır. Güçlü devlet yapılarında ve Şeriat yönetimlerinde bu kurallar bulunduğu gibi, Çoklu Hukuk din, dil ve ırk bahane edilerek başlatılan isyanların önünü kapar. Tüm halkın daha huzurlu ve mutlu olmasını sağlar.

Özellikle Balkan ülkelerinde bu hukuk sistemine ihtiyaç duyulmasının en büyük sebebi Ulus-Devlet akımının güçlendiği dönemlerden başlar. Yani Osmanlı'nın son dönemi.

Şeriatin Çoklu Hukuku, insanları gayri müslim ve müslüman olarak ayırır. Dil ve ırkı esas almaz. Ama tabiki farklı dil ve ırka tâabi insanlarında kendi Çoklu Hukuklarını destekler. Gayri müslimlerin vergileri biraz daha fazladır. Ancak kendi inançlarını rahatça, dillerini rahatça yaşamaları esastır. Ayrıca işlediği suç Devlete tâbi değil ise kendi inançları esası ile yargılanır.

Çoklu Değişim

Çoklu Değişim başlığını Türkiye'ye Çoklu Hukuk uygulanabilir mi? sorusuna açıklık getirmeye çalışmak. Türkiye'ye eğer Çoklu Hukuk uygulanacak ise bunun Anayasa kurallarının İslam'a uygun olmasından geçeceğini düşünüyorum. Yani laik bir yapı ile Çoklu Hukuk uygulamanın bu ülkeyi bölmek isteyenlerin ekmeğine yağ süreceğini düşünüyorum. Bundan dolayı İslam kurallarının merkezinde olmadığı Çoklu Hukuk'u desteklemiyorum. Başlıktan kastımda şuydu; Bu millet o kadar değişti ki, devlet yapısı o kadar değişti ki: "Şeriatin geri gelmesi şu an için zor." Bundan dolayı BDP'nin belirttiği, Demokratik özerklik gibi sistemlerinin bu ülkeyi bölmeyi çalışanlara yarayacağını düşünüyorum. Çoklu Hukuk bu ülkeye İslam esaslı gelirse, bütün sorunlarımızı çözer. Eğer İslam esaslı gelmez ise tam tersine dağıtır. Bunun için İslam esaslı gelmeyecekse kesinlikle Çoklu Hukuk ve özerklik desteklemiyorum.

Çoklu Hukuk aslında Türk milletinin ezelden beridir uyguladığı bir sistem. Gaznelilerden, Karahanlı'ya, Selçuklu'dan da Osmanlı'ya..

Son olarak şunu belirtmek istiyorum; Türkiye modernlik adına, kültürünü ve geçmişini unutuyor..

YORUM YAZ
Henüz yorum yapılmamış.

Yorum yapmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Yada Misafir Olarak Yorum Yapabilirsiniz.Üyeliğiniz varsa üye girişi yapabilirsiniz. Yeni üyelik için üyelik formunu kullanabilirsiniz.