-Peki Microsoft'un mikro hatası ne?
Microsoft'un mobil dünyada WP ile birlikte atılım yapmasına rağmen beceriksiz olduğunu savunan birisi var. Savunan kişi öyle böyle birisi değil; M. Serdar Kuzuloğlu. Ben ise tam tersini düşünüyorum. Tabi her konuda beceriksiz demiyor. Ancak bence Microsoft'un mikro hatası Windows kerneli kullanması. İnternette bunun(3) gibi telefonda CD isteyen hatalar da çıktı. Nitekim, M. Serdar Kuzuloğlu'nun da benzer bir sorun başına geldi(4). Onda CD istemiyor da, F1 gibi tuşlara basmayı istiyor tablette.
İşlevsellik açısından baktığımız zaman WP'nin geleceği parlak. Akıllı telefon sektörüne ilk uyananlardan birisi olan Nokia her ne kadar geç kalsa da, Microsoft ile birlikte bunu başarabilirler. Nokia çoğu konuda rakiplerine göre daha güvenilen bir markadır ve daha bunu kaybetmedi. Ses, sağlamlık ve kamera Nokia'nın kaleleridir. Uygulama mağazasının da öncülerinden.
Ancak bence Microsoft, Windows kernelini kullanmaya devam ederse büyük sorunlar çıkartabilir. Tamamen mobil sistemlerin ihtiyaç ve imkanına uygun bir şekilde baştan kernel oluşturmalı. Veya WP için kullanacağı Windows kernelini büyük bir değişim ve gelişime uğratmalı.
-Nokia'nın hatası neydi?
Nokia'nın hatası akıllı telefonu ilk algılayanlardan olmasına rağmen, atılım yapmamasıydı. Çünkü Nokia AT&T ve Motorola'nın cep telefonu egemenliğini bitiren bir şirket. Bu sefer kendisi yenildi. Ama bitmeden.
Yoksa, Nokia diğerlerinden daha oluşturucu bir şirkettir. Ayrıca (şurada(5) rastladığım) Nokia Tune müziğinin kaynağını size sunayım: http://goo.gl/j5yAQm
-Sanal Para
Geleceğin bana göre sanal tehlikelerinden birisi de sanal paralar. BitCoin tarzi para uygulamaları yani. Somut olarak hiç bir karşılığı olmayan bir paradan bahsediyorum. Ekonomilerin bir karşılığı olur. 1 TL varsa, onu değerlendiren bir şeyden dolayı var. Yani karşılığında somut bir şeyin olması lazım. Petrol, altın, gümüş gibi. Ancak sanal parada hiçte öyle bir şey yok. Kaldı ki sanal para ile alışveriş milyar dolar seviyesinde(6) bugün. Pek kara para aklamaya da yarıyor(7).
-Sanal Paranın kontrolü
Sanal paranın işleyişini yani, kimin gönderip kimin aldığını engelleyen projeler var. Kara para aklama da bu sayede kullanılıyor zaten. Kontrolünün zorlaştırılması için kriptologlar çalışıyor. Bu da ne kadar güvenli olursa olsun, resmi yapılaşmalarda bunun kullanımı olamaz gibi görünüyor. Yasaklanan pek çok proje var zaten.
-Sanal Para Kullanım Alanı Nasıl Olur?
Bana göre sanal paralar, günümüzün hediye çekleri, internet ve kartlardaki hediye puanlar seviyesinin üzerine dünyanın genelinde çıkamaz. Gelişmiş parapuan gibi bir şey olur. Yoksa, devletlerin, şirketlerin, ticaretçilerin sanal paralar ile alışveriş yapması imkansız.
Fakat gelecekte kontrol altına alınabilmiş sanal paralar, aynen çekler gibi iş görebilir. Fakat ben kesinlikle somut karşılığı olmayan bir para sisteminin tamamen yerleşeceğini sanmıyorum. Yerleştiği alanlar olabilir.
Yorum yapmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Yada Misafir Olarak Yorum Yapabilirsiniz.Üyeliğiniz varsa üye girişi yapabilirsiniz. Yeni üyelik için üyelik formunu kullanabilirsiniz.