Yıllardır devlet memuru temini için uygulanan Kamu Personeli Seçme Sınavı yanlış uygulamalardan ve skandallardan dolayı eleştirilmesine rağmen henüz tam manasıyla yapılan yanlışların önüne geçilememiştir maalesef. Bu yıl yeni değişiklikler yapılan sınavın daha makul bir tabana oturduğu düşüncesine kapılmıştık ki, içerik değişikliklerinin olması gereken zamandan çok sonra duyurulması ve sınav ücretlerinin aşırı artışı yine KPSS sorunsalını gündeme getirdi.
Bilindiği üzere geçtiğimiz yıllarda özellikle öğretmen branşları için en büyük sıkıntı tüm branşlara aynı sınavın uygulanması ve öğretmenlerin alan ve meslek bilgilerinin sınanmadan atanmasıydı. Dolayısıyla da Türkçe öğretmeni de, Matematik öğretmeni de, hatta Resim öğretmeni de aynı sınava tabii tutuluyor ve aldıkları puanlarla başarı sırası gözetilerek atamalar gerçekleşiyordu. Bu sene Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi getirilerek bu sorunun bir nebze önüne geçilmiş ve daha adil bir sınav ortamı oluşturulmuştur. Bu defa da testin içeriğinin nasıl olacağı ve nerelerden nasıl soru geleceği herkesin aklında bir soru işareti oluşturmuştur. ÖSYM gecikmeli de olsa soru ağırlıklarını ve çıkacak dersleri belirten bir duyuru yaptı ancak yeterince soruların nasıl çıkacağının örneklendirilmemiş olması kafalardaki soru işaretlerinin gideremedi. Üstelik yapılan değişiklik sadece Öğretmenlik Alan Bilgisi Testinin getirilmiş olması da değil. Hem Eğitim Bilimleri hem de Genel Kültür-Genel Yetenek Testlerinin de içerik ve soru sayılarında da farklılaşmalar mevcut. En çok tartışılan ise bu değişikliklerden ziyade yapılan değişiklerin sınava yaklaşık 2,5 ay kala açıklanması oldu.
Kamu Personeli Seçme Sınavının ilk oturumu olan Genel Kültür-Genel Yetenek Testi 6 Temmuz 2013 Cumartesi günü öğleden önce yapılacak. Toplam 120 sorunun olduğu oturumda 60 Genel Yetenek (Türkçe, Matematik) ve 60 Genel Kültür (Tarih, Coğrafya, Temel Yurttaşlık Bilgisi, Türkiye ve Dünya ile İlgili Genel, Kültürel ve Güncel Sosyoekonomik Konular) sorusu sorulacak. Geçtiğimiz yıllara bakıldığı zaman Genel Yetenek Testinin içerik ve soru sayılarında göze çarpacak bir değişiklik söz konusu değil. Bu yıl da adaylara 30 Türkçe ve 30 Matematik sorusu yöneltilecek. Genel Kültür Testine baktığımız zaman ise ciddi değişikliklerin olduğunu görüyoruz. Özellikle Tarih dersine Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi ünitesinin eklenmesi en önemli farklılık. Bunun yanında geçtiğimiz yıllarda az sayıda soru sorulan Osmanlı Devleti ünitesinin de soru sayısı artırılmış. Buna rağmen toplamda tarih dersi için 30 soru sorulurken bu sayı bu yıl 27’e düşürülmüş. Coğrafya dersi daha önce olduğu gibi aynı içerik ve soru sayısına sahip. Tarih dersinden arta kalan 3 soru ise Temel Yurttaşlık Bilgisi, Türkiye ve Dünya ile İlgili Genel, Kültürel ve Güncel Sosyoekonomik Konular derslerine eklenmiş ve geçtiğimiz yıllara nazaran soru sayılarında artış olmuş.
Eğitim Bilimleri Testi ise sınavın ikinci oturumunu oluşturuyor. Test 6 Temmuz 2013 Cumartesi günü öğleden sonra yapılacak. Daha önce 120 soru sorulan testte bu yıl soru sayısı 80’e düşürüldü. İçerikte mevcut olan Öğrenme Psikolojisi, Gelişim Psikolojisi, Ölçme ve Değerlendirme, Rehberlik ve Özel Eğitim, Öğretim İlke ve Yöntemleri, Program Geliştirme derslerine bu yıl Sınıf Yönetimi ve Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı dersleri eklenmiştir. Tüm derslerin soru sayılarında değişiklik olmasına rağmen ağırlık geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi Öğrenme Psikolojisi ve Öğretim İlke ve Yöntemleri derslerinde.
En çok merak edilen hiç şüphesiz bu yıl ilk defa uygulanacak olan Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi. Testin getirilmesi gerekli bir değişiklik olsa da henüz altyapısının sağlıklı oluşturulmamış olması herkesi endişelendiriyor. Bu altyapı yetersizliğinden ötürü test zaten tüm branşlarda uygulanamıyor. Bu yıl 15 branş için uygulanacak teste şu öğretmen adayları katılabilecek:
1) Türkçe
2) İlköğretim Matematik
3) Fen Bilimleri/Fen ve Teknoloji
4) Sosyal Bilgiler
5) Türk Dili ve Edebiyatı
6) Tarih
7) Coğrafya
8) Matematik (Lise)
9) Fizik
10) Kimya
11) Biyoloji
12) Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi
13) Yabancı Dil (Almanca)
14) Yabancı Dil (Fransızca)
15) Yabancı Dil (İngilizce)
Ayrıca kafaları kurcalayan bir diğer husus da Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi için sınav merkezlerinin henüz netleşmemiş olması. Yayımlanan kılavuzda yer alan “ÖABT sınav merkezleri aday sayısına bağlı olarak belirlenecektir. ÖABT’ye katılacak adaylardan kendi adres ilinde ÖABT yapılmayacağı kararı verilenler, 2. Tercihlerinde sınava alınacaklardır.” ifadesi sınavın nerde olacağı belirsizliğini gündeme getiriyor. Sınav merkezleri için 1. Tercih tüm illeri kapsarken 2. Tercihte sadece Ankara, İstanbul ve İzmir illeri seçilebiliyor. Dolayısı ile sınavın bu illerde gerçekleşmesi adaylar için ayrı bir külfet oluşturacağa benziyor.
Bu yıl en çok tartışılan konu ise sınav ücreti artışı. Geçtiğimiz yıl öğretmen adayları 1. Oturum için 40, ikinci oturum için 15 lira öderken bu yıl toplam 3 oturum için 120 lira ödemek zorundalar. Yani yaklaşık olarak \%120’lik bir artış söz konusu. Buna ÖABT’nin farklı bir ilde gerçekleştirilmesi durumu da eklenince haliyle fazlaca tartışılacağa benziyor. Bakalım önümüzdeki günlerde bu konuyla ilgili yetkililer ne açıklama yapacaklar. Her şeyden önemlisi umarım daha önce gündeme geldiği KPSS bu yıl kopya skandallarıyla gündeme gelmez ve herkes için adil bir sınav olur…
Yorum yapmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Yada Misafir Olarak Yorum Yapabilirsiniz.Üyeliğiniz varsa üye girişi yapabilirsiniz. Yeni üyelik için üyelik formunu kullanabilirsiniz.
Bu arada sorunsal ne ya. SORUNU demek çok mu zor?