Sevgili dostlar,
Hz.Adem (as) ile başlayıp Hz.Muhammed (as) ile kemâl ve olgunluğa ererek tamamlanan dindir İSLAM.
Ve bu mübarek yaşam dininin 2 temel kaynağının olduğunu gerek Kur’an’da ve gerekse de Hz.Peygamber’in yaşam ve sözlerinde sık sık vurgusunun yapıldığını görürüz. Bu iki kaynağa bağlı yaşayanın asla doğru yoldan şaşmayacağı ve batıla düşmeyeceği nebevi beyanda yerini birçok kez bulmuştur.
Hz.Peygamber’in ardından örnek ve seçkin nesil sahabe-i Kiram hazeratlarınında aynı mirasa sahip çıkarak geleceği ve nesilleri imar ettiklerini net olarak anlayabiliyoruz.
Bu iki temel kaynak ve miras üzerinde doğruluktan şüphe bulunmayan Kur’an ve Hz.Peygamber’dir (sözleri-hadisleri/sünneti-uygulamaları).
Hz.Peygamber’in mübarek sözleri ve uygulamaları 1.temel kaynak olan Kur’an’ı doğru anlamamız ve doğru yaşamamız için hayati bir öneme sahip ve açıklayıcı yönüyle farklı bir değere haizdir.
Bakınız bir keresinde sevgili Peygamber’imiz Hz.Muhammed (sallallahu aleyhi ve sellem) bir hatırada nasıl bir mesaj bırakıyor bize:
Biz mescidde Hz. Peygamber (sav)’le birlikte otururken, devesine binmiş olarak bir adam girdi ve mescidin avlusuna devesini ıhıp bağladıktan sonra: “Muhammed hanginizdir?” diye sordu.
Biz, “Dayanmakta olan şu beyaz kimse” diye gösterdik. (Nesdi’deki Ebu Hüreyre (ra) rivayetinde: “Şu dayanmakta olan hafif kırmızıya çalan renkteki kimse” diye tasvir mevcuttur)
Adam: “Ey Abdulmuttalib’in oğlu!” diye seslendi.
Resulullah (sav): “Buyur seni dinliyorum” dedi.
Adam: “Sana birşeyler soracağım. Sorularımda aşırı gidebilirim, sakın bana darılmayasın” dedi.
Hz. Peygamber (sav): “Haydi istediğini sor!”
Adam: “Rabbin ve senden öncekilerin Rabbi adına soruyorum: Seni bütün insanlara peygamber olarak Allah mı gönderdi?”
Hz. Peygamber (sav): “Kasem olsun evet!”
Adam: “Allahu Teala adına soruyorum: Gece ve gündüz beş vakit namaz kılmanı sana Allah mı emretti?”
Hz. Peygamber (sav): “Allah’a kasem olsun evet!”
Adam: “Allah adına soruyorum, senenin şu ayında oruç tutmanı sana Allah mı emretti?
Hz. Peygamber (sav): “Allah’a kasem olsun evet!” Adam: “Allahu Teala adına soruyorum: Bu sadakayı zenginlerimizden alıp fakirlerimize dağıtmanı Allah mı sana emretti?”
Hz. Peygamber (sav): “Allah’a kasem olsun evet!”
Bu soru-cevaptan sonra adam şunu söyledi: “Getirdiklerine inandım. Ben geride kalan kabilemin elçisiyim. Adım: Dımam İbnu Sa’lebe’dir, Benu Sa’d İbni Bekr’in kardeşiyim.” (Bunu Beş Kitap rivayet etmiştir. Metin Buhari’den alınmıştır). Müslim’in rivayetinde şöyle denir:
“Bir adam geldi ve şöyle dedi: “Bize senin gönderdiğin elçi geldi ve iddia etti ki sen Allah tarafından gönderildiğine inanmaktasın.”
Hz. Peygamber (sav): “Doğru söylemiş” dedi. Adam tekrar:
“Öyleyse semayı kim yarattı?”
Hz. Peygamber (sav): “Allah” dedi.
Adam: “Peki bu dağları kim dikti ve içindekileri kim koydu?” dedi.
Hz. Peygamber (sav): “Allah!” dedi.
Adam: “Peki semayı yaratan, arzı yaratan ve dağları diken zat adına söyler misin, seni peygamber olarak gönderen Allah mıdır?
Hz. Peygamber (sav): “Evet!” dedi. Adam: “Elçin iddia ediyor ki biz gece ve gündüz beş vakit namaz kılmalıyız, bu doğru mudur?”
Hz. Peygamber (sav): “Doğru söylemiştir!”
Adam: “Seni gönderen adına doğru söyle. Bunu sana Allah mı emretti?”
Hz. Peygamber (sav): “Evet!” dedi. Adam sonra zekatı, arkasından orucu, daha sonra da haccı zikretti ve bu şekilde sordu.
Ravi der ki: Hz. Peygamber (sav) de her sualde “Doğru söylemiş” diye cevap veriyordu.
Adam (son olarak) sordu: “Seni gönderen adına doğru söyle. Bunu sana Allah mı emretti?”
Hz. Peygamber (sav): “Evet” dedi.
Adam sonra geri döndü ve ayrılırken şunu söyledi: “Seni hakla gönderen Zat’a kasem olsun, bunlar üzerine hiç bir şey ilave etmem, bunları eksiltmem de.”
Hz. Peygamber (sav): “Bu kimse sözünde durursa cennetliktir!” buyurdu.
Ravi : Hz. Enes İbnu Malik
Kaynak :Buhari, İlm 6, Müslim, İman 10, (12), Tirmizi, Zekat 2, (619), Nesai, Siyam 1, (4, 120), Ebu Davud, Salat 23, (486)
Açıklama :
Dinin sadece farzlarını yapmak, kurtuluş için yeterlidir. Çünkü Bedevî’nin “Bunlar üzerine hiçbir şey ilâve etmem, bunları eksiltmem de” sözüne karşılık Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm): “Bu kimse sözünde durursa cennetliktir” buyurmuştur. Sünnetler ibadetlerin muhafızı ve şerefi, nafileler bereketi, feyzi ve onurudur. Herkese derece derece yaptığının karşılığı vardır. Hayırda yarışıp manevi makamlarda seyran etmek ile yalnızca ebedi azaptan kurtulmak farklı değerlerdir.Ebediyet hayatını düşünen insanlar için mühim bir tefekkür gerekir bu hadiste.
Selam ve dua ile
Adnan Şensoy
ilahiyatçı -yazar
web: www.adnansensoy.com
Facebook: www.facebook.com/AdnanSensoy
Twitter: www.twitter.com/AdnanSensoy
Youtube: www.youtube.com/AdnanSensoy84
Yorum yapmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Yada Misafir Olarak Yorum Yapabilirsiniz.Üyeliğiniz varsa üye girişi yapabilirsiniz. Yeni üyelik için üyelik formunu kullanabilirsiniz.
İslam'ın kaynağı 2 demişsiniz ama biz küçüklükten beri 4 diye öğrendik. Kuran-Sünnet-İcma-Kıyas