Rahman ve Rahim olan Allah'ın adı ile ...
Hac,kelime olarak "yönelmek,kastetmek,bir kimseyi ya da bir yeri çokca ziyaret etmek "anlamlarına gelir.Dini bir terim olarak hac; "Belirli bir zamanda usulüne uygun olarak ihrama girdikten sonra Arafat'ta vakve yapmak, Kabe-i Muazzama'yı tavaf ederek ziyaret etmek ve diğer bazı dini görevleri yerine getirmek " suretiyle yapılan ibadeti ifade eder.Bu ibadeti yerine getiren kimseye "Hacı" denir.
Hac amellerin en faziletlilerindendir.
Hazreti Ebu Hureyre (R.a) 'dan rivayet edilen bir hadis-i şerifte.Resulullah (s.a.s) 'e "Hangi amel daha faziletlidir?" diye sorulduğunda:
"Allah'a ve Resulune inanmaktır" buyurdu. Sonra hangisidir? diye sorunca;
"Allah yolunda cihat etmektir" buyurdu. "Bundan sonra hangisidir? diye sorulunca, Kabul olunmuş (mebrur) hacdır" buyurdu.
Hacc-ı mebrur , içinde günah karışmayan hacdır. İmam-ı Hasan (R.a)'a göre ise hacc-ı mebrur, dünyada zahid olup ahireti isteyerek dönülen hacdır.
Gücü yetenlerin farz olarak ömürlerinde bir defa yapacakları bu ibadetin faziletlerinden birisi de gecmiş günahların bağışlanmasına vesile olmasıdır. Peygamber Efendimiz (s.a.s) bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyurmuşardır:
"Kim Allah için hacceder de kötü söz ve davranışlardan sakınır ve günahlara sapmazsa kul hakları hariç annesinin onu doğurdugu günkü gibi günahlardan arınmış olarak döner."
Hazreti Ümmü Seleme (R.a)'dan rivayet edilen bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz (s.a.s) şöyle buyurmuştur.
"Kim, hac veya umre için Mescid-i Aksa'dan Mescid-i Haram'a (kadar) ihrama girerse, gecmiş ve gelecek bütün günahları affedilir veya cennet kendisine vacip olur."
Hazreti Ebu Hureyre (R.a) rivayet edilen bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz (s.a.s) şöyle buyurmustur.
"Bir umre, diğer umreye kadar arada işlenen günahlara kefarettir.Hacc-ı Mebrur'un (kabul olunmuş haccın) karşılığı cennetten baska bir şey olmaz!"
Hacceden kimselerin Allah katındaki değeri çok yüksektir.Bu sebeble Yüce Allah onların içtenlikle yapacakları duaları geri çevirmez.
Hazreti Ebu Hureyre (R.a)'dan rivayet edilen bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz (s.a.s) söyle buyurmustur.
"Hacılar ve umre yapanlar Allahu Teala'nın elçileridir.Onlar Allahu Teala'ya dua etseler, Allah onlara derhal icabet eder (duaları kabul eder).Eger kendisinden af ve magrifet dileseler, derhal onlara magrifet eder."
Hazreti Ömer (R.a)'rivayet edilen hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz (s.a.s) şöyle buyurmustur:
"Hac ve umreyi art arda yapınız. Çünkü bu ikisi , körüğün demir, altın ve gümüşün pasını giderdiği gibi fakirliği ve günahları yok eder.
Hazreti Aişe (R.a) anlatıyor: "Ey Allah'ın Rasulü ! Cihadı amellerin en faziletlisi görüyoruz biz (kadınlar) decihad etmeyelim mi? Allah Rasulu (s.a.s) şu cevabı verdi:
"(Kadinlar için) cihadın en efdal ve en güzeli hacc-ı mebrurdur. "
Hazreti Aişe (R.a) der ki: Bunu işittikten sonra haccı hiç bırakmadım.
Hazreti Ebu Hureyre (R.a)'dan rivayet edilen bir hadis-i serifte Resullulah (s.a.s) : "Yaşlıların, zayıfların ve kadınların cihadı hacdır" buyurmuşlardır ki , bu da haccın ne derece faziletletli bir ibadet olduğunu göstermektedir.
Allahu Teala'nin kullarını En fazla affettiği gün ,Arefe günüdür.
Hac gunlerin en faziletletlisi olan Arefe günü, Allahu Teala'nın kullarını en fazla affettiği gündür.Arefe gününde saçı başı dağılmış, toza toprağa belenmiş bir vaziyette el açıp Allahu Teala'ya yalvaran kullarını Cenab-ı Hak (c.c) mutlaka affeder.
Önemli olan böylesine üstün bir ibadeti ,ğereği gibi yerine getirerek onun faziletinden yararlanmaktır.
Rabbim yar ve yardimcınız olsun...
Fiemanillah!
Yorum yapmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Yada Misafir Olarak Yorum Yapabilirsiniz.Üyeliğiniz varsa üye girişi yapabilirsiniz. Yeni üyelik için üyelik formunu kullanabilirsiniz.