Allahu Teala'ya hamd,Rasulune, ali ve eshabına Salat-u selam selam etsin.
Sözlükte sabır; Darkılta kendini tutma. kontrol etme demektir.
İslamı bir terim olarak sabır: Nefse haz veren şeyleri terk etmek, kaza ve kaderin tecellilerine karşı şikayette bulunmamak, elem, bela ve musibetler karşısında sızlanmamak gibi manalarda kulanımıştır.
Sabır, ümmetin icmasıyla farz olup, imanın yarısıdır. Zira Efendimiz (sallellahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur.
Sabır,İmanın yarısıdır. (Hakim Müstedrek; 3667)
Sabır, geniliğin anahtarıdır. (Deylemi)
İman İki parçadır. Yarısı sabırda diğeri yarısı da şükürdedir. (Beyhaki Şuabu'l iman; 9715)
Sabır çok mühim bir mesledir ve fazileti çok büyüktür.Kura-nı kerime 69 yerde sabır zikredilmiştir.
Peygamber Efendimiz (sallellahu aleyhi ve sellem) sabır hakkında şöyle buyurmuştur:
Temizlik imanın yarısıdır. Elhamdülillah duası mizanı, sübhanallah ve elhamdülillah sözleri ise yer ile gök arasını sevap ile doldurur. Namaz nurdur; sadaka burhandır; sabır ziyadır. Kur,an senin ya lehinde yada aleyhinde delildir. Herkes sabahtan 8pazara çıkar) nefsini satar; kimi onu azad kimide helak eder.(Müslim;223)
Hadisi şeriften anlaşıldığı üzere, sabırmümin için kaynağı kendi içinde olan bir enerjidir. Kişi hertürlü sıkıntı ve güçlüklere ğöğüs germekle huzara erişir ve böylece de sabır onun önünde bir ışıktırve her türlü karanlıklardan Müslümanı aydınlığa çıkarır.
Kim sabretmeye gayret ederse, Allah ona sabır verir. Hiç bir kimseye, sabırdan daha hayırlı ve büyük bir lütufta bulunulmamıştır.(Buhari;6470)
Bütün faziletlerin aslı, hayatta muvaffak olmanın ve kemale ermenin sırrı sabırdır. Her türlü rezaletin sebebi sabırsızlık veya gerektiği kadar sabır gösterememektir. Sabır her faziletin üstünde bir değer taşır. "Muhakkak Allah Teala sabredenlerle beraberdir" (bakara;153)
Sabrın sonu selamettir. Sabır acıdır.Fakat sonucu tatlıdır. Efendimiz (sallellahu aleyhi ve sellem) "Sabır, her hayrın anahtadır." ( Beyhaki Şuabul iman;9554) buyurarak sabrın faziletini anlatmıştır.
Şunuda ifade edelim ki, Sabretmek demek, mahkumuyete ve zillete razı olmak, haksızlıklar, insan haysiyetine gölge düşürecek saldırılara katlanmak ve bunlara ses çıkarmamak değildir. Çünkü meşru olmayan şeylere karşı sabretmek caiz görülmemiştir.
Bunlarla mücadele etmek gerekir, en azından buğuzetmek gerekir. İnsan kendi gücü ve iradesiyle üstesinden gelebileceği kötülüklere katlanması yada karşılayabileceği ihtiyaçları karşısında gevşemesi sabır değil, acizlik ve tembelliktir.Efendimiz (sallellahu aleyhi ve sellem) "Yarabbi! Acizlikten ve tembellikten sana sığınırım (Buhari;2853) diye dua etmiştir.
Nitekim yusuf süresinde Allahu Teala Sabrı cemili (güzel sabır) emretmektedir.Efendimiz (sallellahu aleyhi ve sellem)"Sabrı cemil, şikayet edilmeyen sabırdır" (Beyhaki Şuabul İman;9603) buyurmuştur.
Hz. Ali (Kerremellahu vechehu) şöyle buyurmuştur.
İman bir ceset, sabırda o cesedin başı mesabesindedir. Başsız ceset yaşamayacağı gibi sabırsız kimsenin imanı da ( kâmil manada) olmaz.?
Rivayet olunduğuna göre Sabır üç kısımdır.Musibetlere karşı sabır, İbadetlere karşı sabır, Günahlara karşı sabırdır.
Peygamber Efendimiz (sallellahu aleyhi ve sellem); Makbul sabır, musibetle karşılaştığın ilk andakidir. (Buhari: 1283) buyurdu.
Sabrın sonu selamett
ir, Sabır, iman ve ibadetin , ilim ve hikmetin, kısaca bütün faziletlerin başıdır. Sabırlı insan iyi insandır. İyi işler yapıp birbirine hakkı ve sabrı tavsiye edenlerin kurtuluşa ereceklerini Allahu Teala haber vermiştir. (Asr süresi:3)
Rabbim bizlere musibetlere, ibadetlere ve günahlara karşı dayanma gücü ikram eylesin. Amin!
Fi-emanillah!
Yorum yapmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Yada Misafir Olarak Yorum Yapabilirsiniz.Üyeliğiniz varsa üye girişi yapabilirsiniz. Yeni üyelik için üyelik formunu kullanabilirsiniz.
Sabrın sonu selamettir.