ÖNE ÇIKANLAR :

YAZARLAR

İlklerin Kadını: Sabiha Rıfat Gürayman

Asım Çalık

30 Mart 2014 Pazar 10:01
  • A
  • A

1910 yılında Manastır’da doğduğunda kim bilebilirdi ki ilklerin kadını olacağını. İlk öğrenimini Beşiktaş Esma Sultan İlkokulu’nda yapmış, Nişantası Kız Ortaokul’una devam etmiş, İstanbul Kız Lise’sinden diplomasını almıştı.

1927-28 öğretim yılında o zamanki adı Yüksek Mühendis Mektebi olan, şimdinin İstanbul Teknik Üniversite’sine girmişti. O yıl ilk kez kız öğrenci alan okulunun da ilk kız öğrencilerinden birisiydi Sabiha Hanım. Diğeriyse arkadaşı Melek Ertuğ’du. Asker bir babanın kızı olduğu için farklı yerlerde büyümüş, zor bir hayat yaşamıştı. Bu zorluklar onu daha bir olgun yapmış ve kararlılığından asla vazgeçirememişti. 1933 senesinde okulu başarıyla bitirdiğindeyse sadece Yüksek Mühendis Mektebi’nin değil, Türkiye Cumhuriyeti’nin de ilk iki kadın inşaat mühendisinden birisi olarak yazdırıyordu adını tarih sayfalarına. Arkadaşı Melek Hanım okulu bitirdikten sonra evlenince, iş hayatına atılan ilk kadın inşaat mühendisi oluyordu.

1920’lerde kadınlararası spor faaliyetlerinin öncüsüydü Fenerbahçe. Bu sayede kürek, atletizm, tenis gibi dallarda Sarı Lacivert renkler altında kadın sporcular yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlamıştı. 1927 senesinde Türkiye’nin kadınlardan kurulu ilk voleybol takımı Fenerbahçe tarafından bir araya getirilmişti. Kadınların spora artan ilgisine kayıtsız kalmayan Sabiha Rıfat, voleybol oynama sevdasıyla kendini bir anda Fenerbahçe’nin içinde buluverdi. Yegane amacı hem okulunu başarıyla devam ettirmek, hem de Sarı Lacivert forma altında voleybol oynamaktı. Fenerbahçe’nin ilk Sarı Meleği’ydi artık .

Onun için ilklerin başlama noktasıydı Fenerbahçe. 1927-29 yıllarında sadece Kadın Voleybol takımında değil, Erkek Voleybol takımında da oynamış, daha da enteresanı Erkek Voleybol takımına kaptanlık yapmıştı. Erkeklerle oynayan kadın oyuncu olarak tarihe geçerken, onlarla rekabet edebilmek için günde 2-3 antrenmanla çalışmalarını sürdürüyordu. Lakabı “uçan parmaklar” olan Sabiha Güray 1928 senesinde bir oyuncusu eksik olan Erkek Voleybol takımının imdadına yetişmiş ve bu eksiklik onunla giderilmişti. Erkek takımında şampiyonluk yaşayan ilk kadın sporcuydu.

Voleybola nokta koyduktan sonra mesleğini icra etmeye başlamıştı Sabiha Hanım. Türkiye’nin farklı yerlerinde bir çok okul, hükümet konağı ve resmi binanın yapımında görev almıştı. Ayrıca TBBM ve Anıtkabir inşaatlarında 10 yıl süreyle ve bir süre de Anıtkabir’in inşaatı sırasında “başmühendis” olarak çalışmıştı. İlk olarak Anıtkabir inşaatının kontrol mühendisliği kendisine verildiğinde, bu görevi layıkıyla yapacağını belirtmiş ve; “Türk kadınına çağdaşlık yolunu açan Atatürk’e olan minnet borcumun bir bölümünü ödeyebileceğim” demiştir.

Dün akşam gelen büyük başarının belki de ilk halkasıydı Sabiha Rıfat Gürayman. Fenerbahçe’nin ilk Sarı Meleği yine kendisi gibi mühendis olan eşiyle yaptığı evliliğinden çocuk sahibi olamamıştı ama Avrupa CEV Kupası’nı Türkiye’mize ve Fenerbahçe’ye kazandıran Türk, Fransız, Çek, Kore ve Brezilya’lı tam 14 kızı vardı artık.

Rahat uyu Sabiha Hanım....Kızların da, Oğullarında Avrupa’nın en büyüğü oldular dün akşam.....

30 Mart 2013 Pazar, New York, 02:14

YORUM YAZ
Henüz yorum yapılmamış.

Yorum yapmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Yada Misafir Olarak Yorum Yapabilirsiniz.Üyeliğiniz varsa üye girişi yapabilirsiniz. Yeni üyelik için üyelik formunu kullanabilirsiniz.