Allahü Teala insanların yüreğine kalb veya gönül denilen bir kuvvet yerleştirmiştir. Ateşin çelikte gizli olduğu gibi o da yürekte gizlidir. Güzel ses insanın elinde olmayarak kalbine tesir eder.Çünkü kalbin ve ruhun arşın üstünde ki ile bağlılığı vardır. Maddesiz, ölçüsüz olan o alem, hüsn-i cemal ve güzellik alemidir.Güzel, düzgün, ahenkli sesler de o alem benzemektedir.Bu sebeple kalpte bir uyarma ve şevk hareketi meydana getirir.Hatta insan bunun nasıl olduğunu kendisi de bilemez.Ama bu tesir aşk ve şevk bulunmayan durgun bir kalbe ,ruha tesir ediyor, harekete getirir.Rüzgarın , nefesin, ateşi tutuşturmasına benzer.Kalbinde Allah sevgisi çok olanın, bu ses, sevgisini arttırır.Çünkü o sevgi ateşini parlatmaktadır.Bir kalbin Allah’ın yasak ettiği şeylerden birine bağlılığı varsa, onu dinlemesi, o kimse için öldürücü zehir ve haram olur.
Gafillerin işi gaflet ve oyun yoluyla dinlemektir.Zaten dünyada çalgı ve oyundur.Bu şekilde dinlemek o halde dünyadan olur.Hoşa gittiği için müziğe haram demek doğru değildir.Çünkü hoşa giden her şey haram değildir.Hoşa gidenlerden haram olanlar, hoşa gittiği için değil, onda zarar ve fesat bulunduğu için haramdır.Zira kuşların sesi hoşa gider, ama haram değildir.Kuş sesini dinlemek, yeşillik, akarsu ve çiçekleri seyretmek gibi olur.Bunlar haram değildir.Bunları seyretmek göze lezzet verdiği gibi, güzel koku buruna hoş geldiği gibi, lezzetli yemek ağza tatlı geldiği gibi, ve fenni buluşlar akla hoş geldiği gibi, güzel ses de kulağa lezzet vermekte olup, onlar gibi mubah olur.Teganninin mubah olduğuna delil şudur ki,Hazreti Aişe (ra.) bildirir: ‘’Bayram günü mescitte zenciler oyun oynuyordu.Resulullah(a.s.) bana ,’’görmek ister misin?’’ diye buyurdu.İsterim dedim, kapının üstünde durdu ve çenemi dayamak için kolunu önüme tuttu.O kadar seyrettim ki, bikaç defa, ‘’yetmez mi?’’ buyurdu.Ben de hayır dedim.’’ Bu hikaye sahih_i buhari’de vardır.Bu hadis_i şeriften beş ruhsat çıkıyor.
1-Oyun, çalgı ve bunları seyretmek arada bir olursa haram değildir.O zencilerinkinde oyun ve teganni vardır.
2-Bunu mescide yaptılar.
3-Peygamberimiz(s.a.v.) Hz.Aişe’yi oraya götürdüğü zaman ‘’oyunla meşgul oluyorsun’’ buyurdu.Bu ise izin vermektir.Haram olsaydı nasıl izin verebilirdi?
4-Daha başlangıçta,Hz.Aişe’ye(r.a) ‘’görmek ister misin?’’ Eğer biri baksaydı ve diğeri sussaydı, belki onu üzmek istemedi denebilirdi.Çünkü üzmek, eziyet etmek iyibir huy değildir.Bu ise böyle olmadı.
5-Uzun bir müddet kendisi de hz.Aişe (r.a.) ile kaldı.Halbuki seyretmek onun işi değil idi.Yine buradan anlaşılıyor ki, hanımların ve çocukların gönlünü etmek için böyle şeyleri yapmak iyi ahlaktandır.Bu da , kendini tutmak, insanlardan uzak durmak, dağlara çekilmekten iyidir.
İMAM-I GAZALİ (KİMYA-YI SAADET)
Yorum yapmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Yada Misafir Olarak Yorum Yapabilirsiniz.Üyeliğiniz varsa üye girişi yapabilirsiniz. Yeni üyelik için üyelik formunu kullanabilirsiniz.
evet arkadaşlar müzik haramdır ...
Kolera!
"El-ğına-ü yümbitünnifaga fil-kalbi" Ğına kalbte nifak bitirir. Hadis-i şerif.
Sayın, Yazar Nerdesin acep soruları neden cevapsız bırakıyorsun.
dinleme.dinlettirme...içerik temi sorun çalgıdamı ..peki içerik iyi olursa fakat çalgıda olursa yinede harammı