**İmkânı olduğu halde kurban kesmemenin cezası var mıdır ?
İmam-ı Malik ve İmam-ı Ahmed'e göre kurban vacip değil, sünnettir. Dolayısıyla bir mükellef kurban keserse sevap kazanır, ancak kesmezse günahkâr olmaz.
Şafiilere göre ise kurban sünnettir, ama sıradan bir sünnet değildir. Yapılması gereken bir sünnettir, yani sünneti lazımedir.Bundan dolayı kesmeyen günahkar olmaz.
Hanefîlere göre kurban kesmek vaciptir,Hanefi fukahası, "Kurbanın vacib olmasını gerektiren şartları taşıyan mükellef, kurban kesmezse günahkâr olur." hükmünde görüş birliği halindedirler.
Zira, Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem,
"İmkânı olup da kurban kesmeyen bizim namazgâhımıza yaklaşmasın!" buyurmuştur.
(İbni Mâce, Edâhi, 2; Ahmed b. Hanbel, Müsned, 2/32)
Namazgâhımıza yaklaşmasın ifadesi gerçekten ağır bir ifadedir. Bir vacip emrin terkiyle, elbette ki ahirette sorgu-suale maruz kalınacak ve bir amelsizlik durumu ortaya çıkacaktır.
Dünyada namazgâhında görmek istemediği bir mü'mini, acaba ahirette etrafında görmek ister mi Allah Rasulü (s.a.s.)?
Kurban sadece hacılara değil, Müslüman olan herkese şamildir. Fark sadece bazı müçtehidlerin kurbanı vacip görmeyip müekked sünnet saymalarındadır.
"Biz her ümmete kurban ibadeti koyduk ki Allah'ın kendilerine erzak olarak verdiği hayvanları keserken Allah'ın adını ansınlar. Şunu unutmayın ki hepinizin ilahı bir tek ilahtır. Öyleyse yalnız O'na teslim olun. Sen ey Resulüm: O alçak gönüllü, samimi ve ihlâslı olanları müjdele!" (Hac Suresi, 22/34).
** Kurbanlık hayvan kaç yaşında olmalı ? Kaç kişi ortak olabilir ?
Koyun ve keçi cinsinden hayvanların kurban edilebilmesi için birer yaşını doldurmaları gerekir.Ancak altı aylık koyun, bir yaşındaki gibi cüsseli ve gösterişli ise kurban olarak kesilmesi caizdir.
Sığır ve manda cinsinden hayvanlar iki yaşını, deve ise beş yaşını tamamladıktan sonra kurban olarak kesilebilir.
Koyun ve keçiden her biri, yalnız bir kişi adına kurban edilir. Deve ve sığır ise, yedi kişiye kadar kurban edilebilir.
Ancak bu ortakların hepsinin müslüman olması ve Allah rızası için bir ibadet niyeti taşıması gerekmektedir. Eğer ortaklardan birisi, sadece et yemek niyetiyle kurban keserse,hiçbirinin kurbanı sahih olmaz.
Yorum yapmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Yada Misafir Olarak Yorum Yapabilirsiniz.Üyeliğiniz varsa üye girişi yapabilirsiniz. Yeni üyelik için üyelik formunu kullanabilirsiniz.