Uluslararası İlişkilerde düşman yoktur, rakip vardır sözü bugünlerde çok konuşulur oldu. Özellikle bu sözü kanıtlayan geçmişten günümüze bir çok olgu ile karşı karşıyayız.
Rakip kavramına AB çok önem vermiştir. Öncelikle kendi aralarında düşman olan AB ülkeleri sonra kendilerini rakip görmeye başlamışlardır.Daha sonra ''Ortak Düşman'' kavramını ortaya atan AB ülkeleri, düşman kavramı ile yeniden yara alacaklarını düşünüp ''ortak rakip'' kavramı ile ortaya çıkmışlardır. Soğuk savaş döneminde eksen ABD - SSCB arasında kalsa da AB'nin gücü tabii ki de yadsınamaz.
Özellikle ABD ve SSCB de rakip kavramından oldukça etkilenmişlerdir.Buna en iyi örnek ''uzay yarışları'' olabilir. Uzay yarışının Uluslararası İlişkiler literatüründe ortak tanımı: Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) arasında 1957'den 1975'e kadar süren, resmî olmayan rekabet.
Genellikle böyle olayların tanımlarının son kelimesi olayın ne derece sıcaklıkta olduğunu gösterir. Ortak tanımdaki ''rekabet'' kelimesi olayın nerelere varacağının göstergesiydi. Çünkü bu rekabet günümüze kadar uzanıp ''nükleer güç'' kelimesi etrafında dönmeye başladı. Rekabet eşittir nükleer güç!!!
4 Ekim 1957 de SSCB'nin gönderdiği ''Sputnik 1'' aslında sadece ABD ye değil, dünya'ya verilen bir mesajdı. SSCB için, kendi bloğunda bulunan yandaşı, kendisinden olmayan yani ister bağlantısız olsun ister ABD bloğunda olsun,düşmandır.SSCB diğerlerini ''ötekileştirmiştir''.Ama şartlar ve aşırı silahlanma dolayısıyla düşman kavramı yerini rakip kavramına bırakmıştır.
Sputnik'in fırlatılışından yaklaşık 4 ay sonra, ABD ilk uydusu olan Explorer 1'i fırlattı.
Daha sonra ABD, Almanlardan (ç)aldıkları V-2 roketleriyle fırlatılan meyve sinekleri ile 1946'da uzaya hayvan gönderdi. 1957'de SSCB'nin Sputnik 2 uçuşu ile yörüngeye gönderilen Laika adındaki köpek oldu.
Rakip kavramının günümüzde istisnaları da bulunmaktadır, özellikle en büyük istisna:11 Eylül 2001 tarihinde ki ABD ye EL Kaide tarafından gerçekleştirilen saldırılar, Düşman kavramını ortaya çıkarttılar. ABD, terörizmi ''düşman''olarak ilan etti ve terörizme katkı sağlayan devletleri de düşman kavramı içine aldı.
Dünya tarihinde,düşman kavramı ne zaman ele alınsa büyük savaşlar ortaya çıktı, 2001 de bu kavram ortaya atıldı ve Asya ve Orta Doğu bölgesinde her geçen gün şiddet artıyor. Şimdi bir daha sormak lazım:
Rakipler mi ? Düşmanlar mı ?
Burçkan ESEN
Yorum yapmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Yada Misafir Olarak Yorum Yapabilirsiniz.Üyeliğiniz varsa üye girişi yapabilirsiniz. Yeni üyelik için üyelik formunu kullanabilirsiniz.