ÖNE ÇIKANLAR :

YAZARLAR

Devlet-i Aliyye-i Osmâniyye'den günümüze

Emre HUYLU

10 Nisan 2013 Çarşamba 19:07
  • A
  • A

Kendimizi yetersiz hissettigimiz her an sarıldıgımız bir kökenden geliyoruz evet dünyaca kabul gören büyük bir geçmişe sahibiz her ne kadar elimizden geldiğince yüzümüze gözümüze bulaştırarak yanlış bir biçimden anlatmaya kalksakta tarihimizi günümüzde...

Neydi atalarımızı bu kadar büyük yapan ?

Nedir bugün bile batılı devletlerin ses tellerinde korku ibareleriyle Ottoman Empire dediği büyüklük ?

Bugün neden biz o övündüğümüz geçmeşimizdeki büyüklük çizgisini devam ettiremiyoruz ?

Evet ben bir tarih bilimi uzmanı degilim fakat sürekli büyüklügüyle övündüğümüz atalarımızın neden bu kadar önemli oldugunu merak eden biriyim.
Herşeyden önce bugünkü kültür ve anlayış farkının oluşmasına sebep olan cumhuriyetimizin kuruluşuna önayak olanların yaptıgı temel bir değinmek istiyorum.

Harf Devrimi, 900 yıllık Osmanlı öncesi ve sonrası gelenekten gelen ve devamında da sürekli kazanımlar elde eden köklü bir birikime sahipken ve bir milletin dilinin : kültürünü, gelenegini, yaşam biçimi, kafa yapısını.... kısacası herşeyini barındırdığı gerçeği aşikarken Harf İnkıkabını bir gecede olduda bittiye getirip, yüzyıllarca önemli eğitim ve bilim kurumlarının sahip olduğu topraklarda birikimli geçmişle yetişmiş olan dönemin önemli bilim insanlarını, alimlerini cahil insan statüsüne getirmek ve onların yerlerine herşeyi sıfırdan kuruyorum diyerek geçmişine yüz çevirmek büyük bir stratejik hataydı.

Bu geçiş bu kadar gerekliyse daha yumuşak ve yıllara yayarak yapmak daha iyi olmazmıydı ?

O medreselerin bilgi ve birikimlerini kullanmak yavaşça yeni dilimize adapte etmek ve bugün sözde sahip çıktığımız tarihimize daha iyi sahip çıkmak mümkün olamazmıydı ?

O dönemde sadece İstanbulda belli bir tabanda ögrenci yetiştiren (Latin alfabesiyle) sayılı okulların zihniyetini bildigimiz halde Latin alfabesini bilen ve tamamen Avrupa yalakası zihniyetle ve lale devrinin akıl buhranıyla yetişmiş sözde Avrupa kültürünü benimsemiş olan insanları devletin en önemli kademelerine, konsolosluklarına, bakanlıklarına yerleştirmek ve hala daha günümüze kadar onların çocuklarının ,akrabalarının bu mevkilerde bulunması şartmıydı ?

Birde bu durumun tersten görünüşüne bakarsak ..

Dönemin şartları, insanların hala daha eski halife zihniyetiyle yaşamak istemesi, insanların biran önce laik ve cumhuriyet düzenine adapte edilmek istenmesi.....

Bugün Avrupanın gelişmişlik ve düşünce yapısı olarak gerisindeysek Harf İnkılabının bir anda yapılmasının büyük bir etkisi olduğunu düşünüyorum, tabiki sizde söyleyebilirsiniz; Osmanlının son dönemlerinde de geri kalmıştık.
O dönem her ne kadar geri kalmış olsakta yenilenmesi gereken alanlarda yapılan degişikliklerinin yanında yapılan bazı yanlışlıklarda bugün bizim sıkışınca sürekli öne attığımız ama onun en basitinden kaç yıllık bir imparatorluk olduğunu dahi bilmediğimiz; Osmanlı Torunuyuz safsatası...

Sizlere kendi görüşlerim çerçevesinde birşeyler sunmak istedim bundan sonrasına sizlerin kendi bilgi dagarcıgınızda yogurulup, kendi görüşlerinize kalmış...

Umarım değerli arkadaşlarımından benim yazılarımı yeren veya destekleyen yorumlar gelirde benimde hatalarımı ve doğrularımı görme imkanım olur.

Not : Osmanlı İmparatorluğunun hayatta kalış süresi yaklaşık olarak 600 yıl

Uzun süredir çizgisini beğenerek takip ettiğim yazete.com yönetimine bizlere verdigi bu fırsattan dolayı ayrıca teşekkürlerimi sunuyorum.

YORUM YAZ
Henüz yorum yapılmamış.

Yorum yapmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Yada Misafir Olarak Yorum Yapabilirsiniz.Üyeliğiniz varsa üye girişi yapabilirsiniz. Yeni üyelik için üyelik formunu kullanabilirsiniz.