Başarının Sırrı Odaklanmak !
İnsanlara ne iş yaptığını sorduğunuzda verdikleri cevaplar büyük oranda başarılarını belirliyor. Örneğin bir kişi kendini tanıtırken size şunu yapıyorum bunu yapıyorum şurdayım burdayım diyorsa hiç bir işi tam yapamıyordur , her işte az düzeyde bilgisi vardır. Bunu şu şu şekildede örnekleyebiliriz iş arayan biri size gelse ona sorsanız mesleğin uzmanlığın nedir diye ? ve Size onlarca meslek sayıyorsa ona kalifiyebir elaman olarak bakmazsınız . Çünkü her işi yapan kişi aslında pek bir şey yapmıyordur bir diğer deyişle her işi biraz yapıyordur buda eksik kalmasını ve kendini tamamlayamamasına yol açar. Bu şirketlere baktığımızda’da Aynı şey şirketler için de geçerli. Bir şirketin kartvizitini incelediğimde eğer çok fazla ünvan görüyorsam karşımda sistemleri çok iyi oturmuş uzmanlıklara yayılmış bir firma görüyorumdur.
İş hayatında çok iş yapanlara istinaden az ve odaklanılmış niş iş yapanlara göre daha başarısız olduğunu gözlemliyorum. Çünkü çok önemli bir kavramı işlerine yansıtamıyorlar. O da odaklanma. Başarının Sırrı için odaklanmadır.
Hayatın her alanında bu kavram önemlidir. Odaklandığınızda kendinizi daha hızlı geliştirirsiniz. Odaklanamayan, birçok işi aynı anda yapan şirketler başarılı olamıyorlar, Bunun nedeni : Odaklanamayıp bütçeyi yeterince faydalı bir şekilde kullanamıyorlar.
Malcolm Gladwell 10. 000 saat kuramına göre bir insanın bir işte uzman olarak sayılabilmesi için o konuda 10.000 saat çalışmış olması gerekiyor. Bu şekilde ancak bir işte uzmanlaşmış olur diyor bu kurama bakılırsa, Günde 10 saat tek o işle uğraşsak, 33 ay’a tekabul ediyor, şimdi dönüp kendimize bir soralım biz uzmanmıyız , uzman olduğumuz alana odaklanabiliyor muyuz ?
Odaklanma terimi aslında tek bir işe odaklanmak anlamına gelsede yaşayışımız, ve yapımız dolayısıyla, farklı işleredeki fırsatlar kafamıza aklımıza daha yatkın geldiği için , ama genelde uygulamaya konulunca, sapmaların olacağını ön görmediğimiz için , odaklanma terimini büyük çoğunluğumuz gerçekleştiremiyor.
Çünkü 2 önemli noktayı kaçırıyoruz;
1. si girdiğimiz her yeni iş, yeni rakipler, yeni cepheler demek. Yeni işler sizin daha fazla zorlanmanız anlamına geliyor. 2. si İş gücünüz dağılmış oluyor. Bilgi birikiminiz parça parça oluyor. Toplamdaki etkisi zayıflıyor.
Şimdi de odaklanmanın yararlarını inceleyelim:
1)Odaklanırsanız, rakiplerinizden sıyrılırsınız. Şirketler biraz başarılı olunca başka girişimler yapmaya çalışırlar. Belki hiç bilmedikleri Farklı sektörlere girerler, Ama eski güçlerini kaybederler, Çünkü enerjiyi bütçeyi bölerler vede yeni girecekleri işte ki tecrübesizlikleri onları başarısızlığa sürükler, Elinizde 10 merminiz varsa 2 hedefi vurmak daha kolaydır, ama 5 hedefte vurma ihtimaliniz düşecektir
2)Odaklanırsanız, uzmanlaşırsınız. Başkaları diğer işleri tanımaya, onların inceliklerini öğrenmeye tecrübe edinmeye çalışırken siz kendi işinize odaklanır, onu nasıl geliştireceğinizi ileriye nasıl götürüceğinizi düşünürseniz; daha hızlı yol alırsınız. Bir iş üzerinde zaman geçirdikçe onu daha iyi yapmayı öğrenirsiniz.
3) Odaklanırsanız, güçlenirsiniz. Odaklanma kaynakların boşa gitmesini önler, Piyasayı tam olarak öğrenmiş para kaybedilecek yerleri öğrenmiş olacaksınız, Para kazandıkça işinize harcarsanız satın alma gücünüz artar. Daha uygun almaya başlar, daha fazla para kazanırsınız.
Odaklanma kavramı hayatın her alanında gerekli sizi başarıyı götürüyor. İşinizi iyi yapmak kendinizi geliştirmek istiyorsanız, odaklanmanız o işte tecrübe edinmeniz gerekiyor.
Elbette ki işinizde karlılık oranları düşük geleceği olmayan bir işse o işe odaklanmayı bırakın , ve kendinize yeteneklerinize ve bilginize dair odaklanabileceğiniz bir iş alanı tercih edin.
Elbette odaklanma tek başına yeterli olamıyor. Odaklanırken kendinizi de geliştirmeniz ve o işte eski yetişmiş insanlardan tecrübe edinmeniz gerekiyor.
Çıkarıcağımız Sonuç ; Odaklanıp, işimizi önemser, yenilikleri takip eder ve kendimizi geliştirirsek rakiplerimize göre daha önde oluruz..
Hadi Başarmak İçin Odaklanalım !
Yorum yapmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Yada Misafir Olarak Yorum Yapabilirsiniz.Üyeliğiniz varsa üye girişi yapabilirsiniz. Yeni üyelik için üyelik formunu kullanabilirsiniz.