ÖNE ÇIKANLAR :

YAZARLAR

Başarının altın kuralı: Hamsi

Fatih HAN

10 Mayıs 2013 Cuma 20:32
  • A
  • A

Başarılı olmanın altın kuralı “Hamsi” dir. Hamsi; hayata anlam katan, hayatı şekillendiren kuralların kısaltılmış halidir. Hamsi’nin açılımı:
Hedef,Azim,Mücadele,Sabır,İstikrar. Evet, kısaca Hamsi’yi oluşturan altın kuralları açıklamaya çalışacağız.

HEDEF

Hedef’i başarının başlangıç noktası olarak tanımlayabiliriz. Başarı’nıın başlangıcı hedeftir, Bir insanda hedef yoksa o insandan başarı beklenemez.
Montaigne:” Hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgar yardım edemez” diyerek hedefin önemini ortaya koymuştur. Hedef’i, amacı, gayesi olmayan insandan bir şeyler beklemek; benzini olmayan bir arabanın hareket etmesini beklemekten farklı bir durum değildir. Hedef, insana değer katan, hayata değer kazandıran ve hayatı anlamlı kılan bir iksirdir. Hayatı anlamlı kılan iksirden mahrum olanlar hayattan lezzet alamaz ve durumları; karanlıklar içinde nereye gideceğini bilmeyen kişinin durumuna benzer.
Her insanın bir hedefi vardır ama tek başına hedef insanı başarıya götüremez. Hedefi anlamlı kılan azimdir.

AZİM

Yukarıda benzinsiz araba örneğini verdik. Evet Hedefi olan insan benzini olan arabaya benzer, ama benzini olan araba kendi kendine hareket etmez, hareket etmesi için onu harekete geçiren gaza basmaktır. Aynı şekilde hedefi harekete geçiren azimdir. Azim olmadan Hedefi harekete geçiremezsiniz, harekete geçmeyen bir hedefin size bir faydası yoktur. Hz Ali (r.a) : “ Azim ve sebat, insanların en büyük yardımcısıdır” diyerek azmin önemini ortaya koymaktadır. Şunu da belirtmek gerekir ki sadece azim de kuru bir hayaldir. Azimle beraber mücadele de olmalıdır.

MÜCADELE

Azmin etkili olabilmesi için donanımlı olmak ve mücadele etmek gerekir. Hedef için azim olması gerektiği gibi azim içinde mücadele şarttır. Mücadelesiz azimle hedefe varmak imkânsızdır. A.Maurrois; “ İstemek, "İstiyorum" demek değil, harekete geçmektir.” demektedir. Evet A.Mauurrois’in dediği gibi istemek ,kuru biri ifadeyle istiyorum demek değildir, istediğin şey için harekete geçmektir. Aynı şekilde benim bu hedefim var demekle hedef gerçekleşmez. Hedefe ulaşmak için Azimle mücadele verilmelidir. Hedefe ulaşmak için mücadele verilirken engeller ortaya çıkacaktır. Evet Bu engelleri aşmak için ise Sabır şarttır.

SABIR

Donanımlı olmanın ve mücadele etmenin boşa çıkmaması için sabır önemli bir kaidedir. Hedef’e varmak sanıldığı gibi kolay bir iş değildir. Hedef yolunda mücadele verilirken bir takım engellere ortaya çıkacaktır bu engellerle baş etmenin tek yolu sabırdır. Sabır neticesinde engeller aşılır ve hedefe doğru yol alınmaya devam edilir. Engellere karşı pes etmemeli :sabır ve sebat içinde engelleri aşmayı beklemeli ve Beklerkende bos durmamalı mucadele vermeli. Unutmayalım ki Sabır, Sırat köprüsüne benzer; cennet ise diğer tarafta.

İSTİKRAR

Burada anlatılanların varlığı istikrar anlamına gelir ki; istikrar olmadan başarı da olmaz. Hedefe varma yolunda İstikrarlı olmalı,engeller karşısından pes etmemeli ve sürekli bir istikrar içinde olmalıyız. Konfüçyüs ; “ Durmadan devam ettiğin sürece, ne kadar yavaş gittiğin önemli değildir.” demektedir. Evet istikrarlı olduğumuz sürece hedefe ne kadar yavaş vardığımızın önemi yoktur.

Görüldüğü gibi Hedef,Azim,Mücadele,Sabır ve İstikrar sonucu başarıyı elde ebebiliriz. Dikkat edilirse hepsi birbiriyle bağlantılıdır. Birbirinden ayırmamız mümkün değildir. Hedef,Azim,Mücadele, Sabır ve İstikrarı bir pazıla benzetebiliriz. Nasıl ki pazıl da parçaları birleştirdiğimizde anlamlı bir bütün ortaya çıkar. Aynı şekilde bunları birleştirdiğimizde Başarı ortaya çıkacaktır.

Sonuç olarak Kendinize bir HEDEF belirleyin ve bu hedef için AZİMLE çalışıp MÜCADELE verin, Mücadele yolunda karşınıza çıkan engellere SABREDEREK hedefinizden şaşmayarak İSTİKRARLI bir şekilde başarıyı elde edin..

SeLam ve Dua İLe.

YORUM YAZ
Henüz yorum yapılmamış.

Yorum yapmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Yada Misafir Olarak Yorum Yapabilirsiniz.Üyeliğiniz varsa üye girişi yapabilirsiniz. Yeni üyelik için üyelik formunu kullanabilirsiniz.