Otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az altı aylık kıdemi olan işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesini fesheden işverenin, işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanmak zorunda olduğu açıkça belirtilmiş ve hükme bağlanmıştır...
4857 sayılı İş Kanunu'nun 18. maddesinde, otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az altı aylık kıdemi olan işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesini fesheden işverenin, işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanmak zorunda olduğu açıkça belirtilmiş ve hükme bağlanmıştır.İşte bu durum iş güvencesi olarak nitelendirilir.
Ancak; 4857 sayılı İş Kanunu’nda iş güvencesine ilişkin koruyucu hükümler 18-21. Maddelerde bulunmakta olup ülkemizde bulunan tüm işçileri kapsamamaktadır.Başka bir deyişle bazı işçiler iş güvencesi kapsamı dışında kalmaktadır.
Buna göre iş güvencesi kapsamına girmeyen işçileri şu şekilde maddeleyebiliriz:
1)29 veya daha az sayıda işçinin çalıştığı işyerlerinde çalışanlar iş güvencesi kapsamında değildir.Ancak;burada bilinmesi gereken önemli nokta, işverenin aynı iş kolunda birden fazla işyerine sahip olması durumunda işçi sayısının ne olacağıdır.Bu durumda işyerinde çalışan işçi sayısı, bu işyerlerinde çalışan toplam işçi sayısına göre belirlenir, ona göre de iş güvencesi hükümleri uygulanır.
2)Tarım işlerinden sayılan ve 50’den az işçi çalıştırılan işyerlerinde çalışanlarda iş güvencesi hükümleri uygulanmaz.
3)İşletmenin bütününü sevk ve idare eden işveren vekili ve yardımcıları ile işyerinin bütününü sevk ve idare eden ve işçiyi işe alma yetkisi bulunan işveren vekili niteliğindeki işçiler de iş güvencesi kapsamına dahil olamazlar.
4)İş güvencesi belirsiz süreli iş sözleşmesi ile çalışan işçileri kapsadığından belirli süreli iş sözleşmesi ile çalışan işçiler söz konusu olan hükümlerden yararlanamayacaktır.
5)Kanunda açık bir şekilde en az 6 aylık kıdem olması gerektiği belirtildiğinden, aynı işyerinde yada aynı işverenin farklı işyerlerinde sürekli veya kesintilerle 6 aydan az kıdemi olan işçiler için bu hükümlerin uygulanması söz konusu olamayacaktır.
6)İşletmelerde beceri eğitimi gören 3308 sayılı yasa kapsamındaki öğrenciler de bu kapsama girmezler.
7)Stajyerler zaten işçi sayılmazlar.Bırakın işçiyi çırak statüsünün bile altındadırlar.Bu anlamda iş güvencesi hükümleri stajyerler için de uygulanmaz.
Yorum yapmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Yada Misafir Olarak Yorum Yapabilirsiniz.Üyeliğiniz varsa üye girişi yapabilirsiniz. Yeni üyelik için üyelik formunu kullanabilirsiniz.