ÖNE ÇIKANLAR :

YAZARLAR

Yıllık ücretli izni

Erol BİLGİN

08 Nisan 2013 Pazartesi 20:29
  • A
  • A

Bu yazımda gerek işverenler gerekse işçiler için yaz mevsiminin gelmesi dolayısı ile kullanımında artış meydana gelen Yıllık Ücretli İzinden bahsedeceğim.

İşverenler yıllık ücretli izinleri kullandırırken dikkatli olmak ve kanunda belirtilen model ve sürelere tam uymak zorundadırlar.Burada öncelikle önemli olan nokta işçinin yıllık ücretli izne yasal olarak hak kazanıp kazanmadığıdır.

Yıllık Ücretli İzne Hak Kazanılıp Kazanılmadığının Belirlenmesi

İşçi işyerinde işe başladığı günden itibaren deneme süresi de içinde olmak üzere en az 1yıl çalışmış olması halinde yıllık ücretli izne hak kazanır, bu haktan da vazgeçilemez.

Bu bir yıllık süren hesabı

Bu hesaplama da işçinin aynı işverene ait işyerlerinde çalıştığı süreler birleştirilir.Şu kadar ki, bir işverenin bu kanun kapsamına giren işyerinde çalışmakta olan işçilerin aynı işverenin işyerlerinde bu kanun kapsamına girmeksizin geçirmiş bulundukları süreler de hesaba katılır.Ayrıca işverenler yürütülen işlerin nitelik ve özelliklerine göre, yıllık ücretli izinlerin, her yılın belli bir döneminde veya dönemlerinde verileceğini tayin edebilir. Ancak; yıllık ücretli izin işveren tarafından bölünemez. İşveren tarafından yıl içinde verilmiş bulunan diğer ücretli ve ücretsiz izinler veya dinlenme ve hastalık izinleri yıllık izne mahsup edilemez.

Yıllık Ücretli İzin Süresinin Hesabı
İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi;
a) 1 yıldan 5 yıla kadar (5yıl dahil) olanlara 14 günden,
b) 5 yıldan fazla 15 yıldan az olanlara 20 günden,
c) 15 yıl (dahil) ve daha fazla olanlara 26 günden az olamaz.
=>Ancak, 18 ve daha küçük yaştaki işçilerle 50 ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi 20 günden az olamaz.
=>Yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz.

İşverenlerin Tutması Gereken Defter
İşverenler, izne hak kazanan işçilerin izinlerini yıllık ücretli izin defterinde aşağıdaki bilgileri de içerecek şekilde takip etmek zorundadırlar. Bu defterde;
İşçinin;
a) Adı soyadı,
b) Sicil numarası,
c) İşe giriş tarihi,
d) Yıllık izne hak kazandığı tarih,
e) İşyerindeki çalışma süresi,
f) İzin günleri sayısı,
g) Yol izni günleri sayısı,
h) İznin başlama tarihi,
ı) İznin sona ereceği tarih, belirtilir. İşveren, her işçinin yıllık izin durumunu aynı esaslara göre düzenleyeceği izin defteri veya kartoteks sistemiyle de takip edebilir.

Yıllık Ücretli İzin Dönemine İlişkin Bazı Önemli Noktalar
=>İşveren veya işveren vekili, yıllık ücretli iznini kullanan her işçiye izin dönemine ilişkin ücreti ile ödenmesi bu döneme rastlayan diğer ücret ve ücret niteliğindeki haklarını izine başlamadan önce peşin olarak vermek veya avans olarak ödemek zorundadır.
=>Yıllık ücretli izinleri işyerinin kurulu bulunduğu yerden başka bir yerde geçirecek olanlara istemde bulunmaları ve bu hususu belgelemeleri koşulu ile gidiş ve dönüşlerinde yolda geçecek süreleri karşılamak üzere işveren toplam 4 güne kadar ücretsiz yol izni vermek zorundadır.

YORUM YAZ
Henüz yorum yapılmamış.

Yorum yapmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Yada Misafir Olarak Yorum Yapabilirsiniz.Üyeliğiniz varsa üye girişi yapabilirsiniz. Yeni üyelik için üyelik formunu kullanabilirsiniz.