Bugün tarihi bir gün…
İlk defa Türk Milleti, aracısız olarak doğrudan Cumhurbaşkanını seçiyor…
Milli İrade ve demokrasi adına güzel bir an…
Mevcut Cumhurbaşkanımızın 27 Ağustos 2007 tarihinde Cumhurbaşkanı seçilmeden önceki E-Muhtıra sürecini, 27 Nisan Bildirisini, muhalefeti temsil eden DYP genel Başkanı Mehmet Ağar ve ANAP genel başkanı Erkan Mumcu’nun askerin baskısıyla ve korkusuyla TBMM’de oylamaya katılmadığını, malum medyanın “400 El Kaosa kalktı” manşetlerini hep hatırlıyoruz…
Cumhurbaşkanı seçimlerinde en dikkat çeken husus, başbakanın paralel yapıyla mücadeleyi sürdürme mesajları oldu… Başbakan hemen hemen her mitingde bu gerçeğin altını çizdi…
Diğer önemli gözden kaçan konu ise Paralel yapının meşhur Bankası Bank Asya’nın Ziraat Bankası’na devredilmesi konusuydu…
Provakatif bir soru sorabilir miyim: Dini bir topluluk olan yapının,cemaatin, faiz sistemini benimsemiş, laik seküler bir sistemde Banka sahibi olması nasıl açıklanabilir?
Acaba Cemaat içinde, cemaatin hayırsever iş adamlarından,himmetlerinden, bağışlarından toplanan parayla banka açmak kimin aklına gelmişti,merak ettim doğrusu…
Toplanan bağışlarla banka açmak deyince aklıma nedense Türkiye İş Bankası geldi…
Türkiye İş Bankası, Hindistan’lı Müslümanların, Kurtuluş Savaşı’nda kullanılmak üzere bize gönderdiği 250 Bin lira sermaye ile kurulabilmişti…
Meraklısı için ek not, Kurtuluş Savaşı boyunca “7 Düvele karşı” tek başımıza savaşmadık… Sovyet Rusya’dan ve İtalya’dan Silah ve Para yardımı almıştık…
Türkiye İş Bankası’nın ilk genel müdürü de geleceğin Cumhurbaşkanı Celal Bayar idi…
Mahmut Celal Bayar, sadece bankanın genel müdürü değildi,aynı zamanda bankanın hissedarıydı da…
Bankanın tanınmış Kurucu ve Hissedarları arasında Siirt Milletvekili Mahmut (Soydan), Gazi Paşa’nın eşi Latife Hanım’ın babası Uşakizade Muammer Bey, Trabzon Mebusu Hasan (Saka),Kavalalı İbrahim Paşa’nın oğlu Hüseyin Bey, İnegöllüzade Refet Efendi, İzmir Valisi Rahmi Bey, Gazi Paşa’nın yaverlerinden Salih Bozok, Cumhuriyet Gazetesinin kurucusu Yunus Nadi, Tesal’ların dünürü Nuri Conker, Altemur Kılıç’ın babası Gaziantep Milletvekili Kılıç Ali gibi isimler vardı…
Türkiye İş Bankasının hissedarı ve ilk genel müdürü Celal Bayar, kuruculardan İnegöllüzade Refet Efendi’nin damadıydı.
Bankanın Celal Bayar’dan sonraki genel müdürü de İnegöllüzade Refet Efendi’nin yeğeni Hacı Muammer Eriş idi… Yani Celal Bayar’ın kayınpederinin yeğeni…
Hacı Muammer Eriş, aynı zamanda CHP Ankara (1935-1950)milletvekili idi.
Hacı Muammer Eriş’in kız kardeşi Mukaddes Eriş, Mehmet Süheyp Türe evliydi.
Bursa Mevlevi Şeyhi Şemseddin Efendi’nin damadı olan Mehmet Süheyp Türe, Ali Kemal Bey’i linçettiren Sakallı Nurettin (Konyar) Paşa’nın bacanağıydı.
Mehmet Süheyp Türe’nin dünürü Abdülbaki Baykara da Yenikapı Mevlevihanesi Şeyhiydi.
İnegöllüzade Hacı SaffetEriş’in diğer torunu Uğur Birand’ın eşi Zinnur Taneri, Hülya Avşar’ın eski eşi Kaya Çilingiroğlu’nun teyzesiydi.
Hacı Muammer Eriş’in damadı İsmail Erez de şair Cenap Şahabettin’in torunuydu.
İsmail Erez’in diğerdedesi İsmail Hakkı Paşa da Hasan Tahsin Ayni-Mehmet Ali Ayni kardeşlerin amcasıydı.
Celal Bayar’ın kızı Nilüfer Gürsoy’un eşi Ahmet İhsan Gürsoy da 1946-1960 DP Kütahya milletvekiliydi…
Nilüfer Gürsoy’un kızıda Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emine Gürsoy Naskali’dir.
Celal Bayar, Bursa Alliance Israelit Universal mezunu olduğunu hatırlatalım…
Anti-siyonist Musevi Misyoner Okulu Alliance Israelit Universalle mezunları arasında Celal Bayar, Dr. RızaNur, Rıza Tevfik Bölükbaşı, Talat Paşa, Emanuel Karasu, Moiz Kohen (MunisTekinalp), Dr. Reşid Galip (Baydur), Mihri Belli, Kenan Rıfai gibi ünlü isimler var…
Celal Bayar,Başbakanlığı döneminde, birçok Beyaz Türk şirketinin batmaması için finansal desteği verecek kadar da cömert bir liderdir…
http://www.aksiyon.com.tr/aksiyon/haber-14305-35-ilk-sirket-kurtarma-operasyonunu-bayar-yapmis.html
Şüphesiz 22 Mayıs 1950 tarihi, Mahmut Celal Bayar için hayatının en mutlu günü olmalıydı…Cumhurbaşkanı seçilmişti…
22 Mayıs 1950 tarihinde Cumhurbaşkanı seçilen, Bursa Alliance Israelit Universalle mezunu, devrim yıllarında Ay-Yıldızlı Türk Bayrağını gericiliğin ve şarklılığın sembolü olarakgören ve Halk Fırkasının Altı Ok’unu devletin resmi bayrağı yapmak isteyen ve “Atatürk’ü sevmek milli bir ibadettir”diyecek kadar Kemalist olan, Türkiye İş Bankası kurucularından ve hissedarlarından ve ilk genel müdürü olan, Papa 23. Roncalli’nin yakın dostu Mahmut Celal Bayar,Papa Dostluğu sayesinde 27 Mayıs’ta idam edilmekten de kurtulmuştu:
Celal Bayar ile Papa -23. John- Roncalli’nin dostluğu Türkiye tarihindeki bir ilke de imzasını atmıştır. Celal Bayar eski dostu Roncalli Papa seçilince Vatikan’a giderek onu bizzat makamında kutlayan ilk Türk ve Müslüman devlet başkanı oldu. O güne kadar hiçbir Müslüman devlet başkanı, Papa’nın ayağına gitmemişti. Bu sürpriz Vatikan ile Türkiye arasındaki ilişkilerde Ortodoks âlemine karşı bir gözdağı oldu. İstanbullu Papa, Bayar’ın bu cesur girişimini karşılıksız bırakmadı. 1960’da yapılan askeri darbede Yassıada’ya gönderilen ve daha sonra da idama mahkûm edilen Celal Bayar’a çok anlamlı bir jest yaptı. Türk Silahlı Kuvvetleri adına Celal Bayar’ı idamamahkûm eden Sıkıyönetim Mahkemesi idamdan birkaç saat önce Ankara’ya gelen ve bizzat Papa 23. John’un mesajını ileten bir kardinal, darbeci subaylara CelalBayar idam edilirse Papa’yı ve tüm Katolik âlemini karşılarında bulacaklarını en sert dille bildirdi. Sonuçta zavallı Adnan Menderes ve arkadaşları asıldılar, komitacı Celal Bayar daha uzun yıllar yaşadı. (Vatikan ve Tapınak Şövalyeleri,Aytunç Altındal, s. 77, 78)
Selam ve Dua İle…
Yorum yapmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Yada Misafir Olarak Yorum Yapabilirsiniz.Üyeliğiniz varsa üye girişi yapabilirsiniz. Yeni üyelik için üyelik formunu kullanabilirsiniz.