Malum, uzun bir süredir tv ekranlarında kalp gözü, sırlar dünyası tarzı programlar ortalığı kasıp kavuruyor, çok izleniyor... Ilımlı islam paradigmasına adeta bayraktarlık yapan, içi boşaltılmış, mücadelesiz, sınıfsız, iradesiz ve idaresiz bir hayat tarzı ve islam anlayışına bayraktarlık yapan bu sufist pogramlar arasında en çok izlenen program ise beyaz tv ekranlarında yayınlanan, kamuoyunun yakından da tanıdığı ve çok rağbet ettiği Cemalnur Sargut hanımefendinin de kadrolu olarak katıldığı Aşka yolculuk programı...
Malum ve meşum programda Cemalnur Hanım, o naif sesiyle öyle güzel öyle güzel anlatıyor ki, insanın cebinde o anda milyarlar olsa, istesen tereddüt dahi etmeden çıkartıp verecek bir hal oluyor... Topluma sosyolojik morfin olarak enjekte edilen bu programlar, ne kadar islama ve şeriate uygun, araştırmak lazım...
Emperyalizmin ve Siyonizm'ın islamın sufi akımlarını istismar etmesi, bugün başlatılmış bir proje değildir. Bundan yarım asır evvel, Ömer Fevzi Mardin adlı çakma din alimi de Dinler arası dialog çalışmalarını başlatmıştı. Ömer Fevzi Mardin, Dinler Arası Dialogcu ve Kontrgerilla ile ilişkili MRA'ya (Manevi Cihazlanma Cemiyeti) ile ortak çalışıyordu. MRA ile ortak çalışan diğer tanıdık iki isim ise Menderes'in karılarından sorumlu İstanbul Valisi Fahrettin Kerim Gökay ve Selanikli gazeteci Ahmet Emin Yalman idi.
Ömer Fevzi Mardin, toplum da boş işler olarak bilinen Halkla İlişkiler'in divası Betül Mardin'in, Müzik yapımcısı Arif Mardin'in ve çakma Sosyolog Şerif Mardin'in amcasıdır. Mardinzadeler hakkında bilgi sahibi olmak isteyen Silsile: Sevi'nin Gizli Kurmayları adını verdiğimiz çalışmamıza bakabilir.
Yalnız bir ayrıntıyı paylaşmak istiyorum: Ömer Fevzi Mardin, Nakşi Halidi lider Küçük Hüseyin Efendi'nin halefiydi. Küçük Hüseyin Efendi Kuzu Paşa lakaplı Fevzi Çakmak'ın, Kuruluş döneminin muhalif ismi Rauf Orbay'ın ve Üzeyir Garih'in babası Azra Garih'in de şeyhiydi. Malum Üzeyir Garih, Küçük Hüseyin Efendi'nin mezarı başında öldürülmüştü.
Ömer Fevzi Mardin'in vefatından sonra da yerine halefi Bedirhanzade Mustafa Aziz Çınar gelmişti. Mustafa Aziz Çınar da Alpaslan Türkeş'in şeyhiydi. Zaten Alpaslan Türkeş'in de gerçek adı Hüseyin Feyzullah idi. Hüseyin adı Küçük Hüseyin Efendi'den, Feyzullah ise Küçük Hüseyin Efendi'inin şeyhi Feyzullah Efendi'den geliyor.
Geçelim...
Bugün ise f tipi yapılanmanın dinler arası dialog çalışmaların saymazsak, Cemalnur Sargut hanımın temsil ettiği 3.devre Rıfailik ve Kenan Rıfai'nin sufi ekolü bu çalışmaların merkezinde yer alıyor... O yüzden biraz Rıfailik ve Kenan Rıfai'nin örümcek ağlarını yazmakta fayda var...
Rıfai tarikatı’nın kurucusu Ahmed Er Rufai’ydi. Neseb olarak Ehli Beyt’e dayanan ve Seyyid olan Ahmed Er Rufai (1118-1182), Irak’ta Bağdat ve Basra’da yaşamış sünni bir mutasavvıf idi. Ülkemizde ise Rıfailik denince akla gelen ilk isim Kenan Rıfai’dir.
Kenan Rifai (Büyükaksoy), 1867 yılında Selanik’te doğdu.
Müdürlüğünü bir dönem Ali Suavi’nin yaptığı Mektebi Sultani’yi (Galatasaray Lisesi) bitirdi.
Cumhurbaşkanı Celal Bayar, Hürriyet ve İtilaf Fırkasından Dr. Rıza Nur, İttihatçıların filozofu Rıza Tevfik Bölükbaşı, Milli Eğitim Bakanlarından Dr. Reşid Galip (Baydur), Sosyalist Mihri Belli gibi isimlerin öğrenim görüp mezunu olduğu ve Talat Paşa’nın Türkçe öğretmeni olarak görev yaptığı Alliance Israelite Universalle’den mezun oldu.
Takım elbisesiz dolaşmayan, kravatsız ve papyonsuz sokağa çıkmayan, anadili gibi İbranice ve Fransızca konuşan Kenan Rıfai, Fener Rum Lisesi başta olmak üzere çeşitli okullarda Fransızca Öğretmenliği ve Adana, Üsküp Manastır, Kosova, Trabzon’da maarif müdürlükleri yaptı.
1908 yılında, II. Meşrutiyetin ardından Fatih semtinde Altay Dergâhı’nı kurarak irşada başladı.
1925 yılında tekkelerin kapatılmasının ardından irşatlarına ev sohbetleri şeklinde devam etti.
7 Temmuz 1950 tarihinde vefat etti ve Merkezefendi Mezarlığına defnedildi.
Kısaca Kenan Rıfai Büyükaksoy böyle biri... Bir de sohbetine katılan ünlü isimler var... Kimlermiş bakalım:
Aynı zamanda Ömer Fevzi Mardin’in de müritlerinden olan İlahiyat Profesörü reformist İslamcı Mehmet Ali Ayni…
Şair Enis Behiç Koryürek… Enis Behiç Koryürek, Mehmet Ali Ayni vasıtasıyla Kenan Rıfai ile ve Rufailik tarikatıyla tanışınca, birdenbire sufi anlayışı benimsemiş, reenkarnasyon sonucu Mevlevi Çedikçi Süleyman Efendi’nin ruhunun kendisine geçtiğini iddia etmişti ve bir kitap yazmıştı: Varidat-ı Süleyman… Enis Behiç Bey aynı zamanda Ömer Fevzi Mardin’in sohbetlerinde de bulunmuştu.
Mehmed Akif Ersoy’un damadı ve DP Konya Milletvekili Ömer Rıza Doğrul…
Mareşal Fevzi Çakmak’ın damadı Müzeler Genel Müdürü Burhan Toprak… Burhan Toprak ayrıca, Küçük Hüseyin Efendi’nin de müdavimlerindendi.
Milli Eğitim Bakanlarından (1930-1932) Esat Sagay… Esat Sagay ayrıca, Ekrem Hakkı ve Samiha Ayverdi kardeşlerin halası Meliha Ayverdi hanım’ın da eşiydi. Esat Sagay’dan sonra Milli Eğitim Bakanı olan isim de Alliance Israelite Universalle mezunu Dr. Reşid Galip Bey (1932-1933) idi. Reşid Galip Bey’den Sonra Milli Eğitim Bakanı olan isim de Lozan Konferansı görüşmeleri delegelerinden ve Millet Partisi kurucularından Hint tarih Profesörü Yusuf Hikmet Bayur (1933-1934) idi.
Kenan Rıfai’nin müritlerinden Güzide Hanım’ın oğlu Mesut, gün gelecek başbakan olacaktı… Kırım’dan Rize’ye göçen Hasan Yılmaz-Güzide Özbarlas çiftinin oğlu Mesut Yılmaz ve Şişli Terakki Lisesi mezunu eşi Berna Müren Yılmaz, 22 Mart 1993 tarihinde vefat eden Samiha Ayverdi’nin cenazesine katılanlar arasındaydı. Samiha Ayverdi ile akrabalıkları da vardı: Mesut Yılmaz’ın kuzeni Tarık Akçal’ın eşi Gülşah Uluant, Samiha Ayverdi’nin torunuydu. Samiha Ayverdi, Kenan Rıfai’nin vefatının ardından Samiha Cemal Hanım’dan sonra postnişin olmuştu.
Kazım Karabekir’in kızı Timsal Hanım’da Kenan Rıfai’nin sohbetlerine katılan isimlerdendi.
47 yıl Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü ve İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü ve Fevziye Mektepleri Yönetim Kurulu Başkanlığı yapan İsmet Binark da Kenan Rıfai’nin müdavimlerindendi. İsmet Binark’ın, 27 Mayıs ihtilali sonrası kurucu meclis üyesi, 1962-1963 yılları arasında İTÜ Rektörlüğü yapan, Feyziye Mektepleri Vakfı yönetim kurulu başkanlığı yapmış profesör kardeşi Hikmet Binark’ın eşi Nermidil Erner Binark da, Şakir Paşa’nın torunu, Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaç’ın yeğeniydi.
Yazar, şair, öğretmen Nihat Sami Banarlı…
Behice Boran’ın asistanlığından ve sol görüşten gelip sufi akımı benimseyen Nezihe Araz… Nezihe Araz’ın babası Rıfat Araz, Tek parti döneminin CHP Ankara (1927-1943) milletvekiliydi. Tabi ki akrabalık vardı: Nezihe Araz’ın kardeşi Vecihe Araz Büyükaksoy, Kenan Rıfai’nin torunu Cemil Büyükaksoy’un eşiydi.
Kubbealtı Vakfının kurucularından yazar Samiha ayverdi… Samiha Ayverdi ve kardeşi Ekrem Hakkı Ayverdi, İstanbul Fetih Cemiyeti, Aydınlar Ocağı, Kubbealtı Neşriyatı ve İstanbul Fetih Cemiyetini kurup uzun süre başkanlığını yaptılar. İki kardeşin mezarı da Merkezefendi Mezarlığında Kenan Rifai’nin mezarının yanındadır.
Ülker Fırtınası’nı yazan Safiye Erol…
Ve Amerikan Misyoner Örgütü American Board’ın Türkiye’deki yayınevi Redhouse’un editörü Sofi Huri…
Ve kamuoyunun yakından tanıdığı Cemalnur Sargut’un annesi Meşkure Sargut…
2009 yılından beri Türkiye’nin Vatikan Büyükelçisi olan Kenan Gürsoy’un da, Kenan Rıfai’nin torunu olduğunu hatırlatalım.
Entellektüel Şeyh Kenan Rıfai’nin 4 eşi vardı: Selanikli Evrenos ailesinden ve Kenan Rıfai’den sonra postnişin olan Semiha Cemal; Galatasaray Lisesi’nden Kenan Rıfai’nin Arapça Öğretmeni Zihni Efendi’nin torunu Güzide Hanım; Lütfiye Hanım ve Behice Hanım…
Kenan Rıfai Büyüksoy tarafından kurulan 3.Devre Rıfailik böyle bir tarikat/ekoldü. Kenan Rıfai'nin fikirleri bugün Cemalnur Sargut Hanım tarafından sosyolojik morfin olarak umum efkara pompalanıyor, bileseniz...
Selam ve Saygı ile...
Yorum yapmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Yada Misafir Olarak Yorum Yapabilirsiniz.Üyeliğiniz varsa üye girişi yapabilirsiniz. Yeni üyelik için üyelik formunu kullanabilirsiniz.
Sadece iyi güzel doğru şeyleri söylemekle olmuyor. İslamiyette kötüyü buğzetmek de esastır. İsrael de 50 günde 2000 dn fazla masum öldü. Cemalnur Sargut çıkıp iki laf edebildi m,?